Kόσοβο: Νίκη του κυβερνώντος κόμματος στις δημοτικές εκλογές

Δευτέρα, 16 Νοεμβρίου 2009 11:22

Ο πρωθυπουργός Χασίμ Θάτσι δήλωσε ότι οι εκλογές ήταν «οι πιο σημαντικές από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας» και ότι αποδεικνύουν ότι «η χώρα μας άξιζε να είναι ανεξάρτητη και να έχει ευρωπαϊκή προοπτική».

A- A A+

«Πειστική» νίκη στις χθεσινές δημοτικές εκλογές στο Κόσοβο ανακοίνωσε ότι πέτυχε το Δημοκρατικό Κόμμα Κοσόβου (DPK), του πρωθυπουργού Χασίμ Θάτσι, με τα επίσημα αποτελέσματα να αναμένονται εντός των επόμενων ωρών. Ήταν οι πρώτες εκλογές από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου από τη Σερβία πέρυσι.

«Ανακοινώνω με μεγάλη ικανοποίηση… ότι το Δημοκρατικό Κόμμα Κοσόβου είναι ο πειστικός νικητής αυτών των εκλογών», όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος του κόμματος Χατζρεντίν Κούτσι.

Εντός της ημέρας αναμένεται και η ανακοίνωση των διεθνών παρατηρητών για το κατά πόσο η διαδικασία των εκλογών εκπλήρωσε τα διεθνή κριτήρια, κάτι που αποτελούσε έναν από τους σημαντικότερους στόχους στο πλαίσιο των προσπαθειών του Κοσόβου να διευρύνει την αναγνώρισή του από τη διεθνή κοινότητα.

Νωρίτερα, ο κ. Θάτσι είχε δηλώσει ότι οι εκλογές ήταν «οι πιο σημαντικές από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας» και ότι αποδεικνύουν ότι «η χώρα μας άξιζε να είναι ανεξάρτητη και να έχει ευρωπαϊκή προοπτική».

Σύμφωνα με την κεντρική εκλογική επιτροπή του Κοσόβου, στις χθεσινές εκλογές προσήλθε στις κάλπες το 45,36% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους.

Τα αποτελέσματα στα αστικά κέντρα

Στην Πρίστινα, ο υποψήφιος του DPK, Ίσα Μουσταφά, υποστηρίζει ότι κέρδισε από τον πρώτο γύρο, ενώ στους δήμους Γκνίλανε, Ουρόσεβατς και Πρίζρεν ο δήμαρχος θα αναδειχθεί στο δεύτερο γύρο.

Το Κόμμα "Συμμαχία για το μέλλον του Κοσόβου", του οποίου ηγείται ο Ραμούς Χαραντινάι, ανακοίνωσε ότι οι υποψήφιοι του νίκησαν στις πόλεις Πετς και Τζακόβιτσα και διεκδικούν τη νίκη στο δεύτερο γύρο σε 16 άλλους δήμους.

Στο σερβικό δήμο της Γκρατσάνιτσα, τη νίκη απέσπασε ο υποψήφιος του νεοσύστατου Αυτόνομου Φιλελεύθερου Κόμματος, Μπόγιαν Στάνκοβιτς.

Ενδιαφέρον, ωστόσο, παρουσιάζουν τα ανεπίσημα αποτελέσματα από τους δήμους Στίρπτσε και Νόβο Μπιρντο, στο κεντρικό Κόσοβο, όπου ο σερβικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία. Στους δήμους αυτούς τις περισσότερες ψήφους απέσπασαν οι υποψήφιοι του κόμματος του Χασίμ Θάτσι και θα αντιμετωπίσουν στο δεύτερο γύρο υποψήφιους των σερβικών συνδυασμών.

Αυτό οφείλεται στο διχασμό που υπήρχε μεταξύ των Σέρβων για το αν θα πρέπει να συμμετάσχουν στις εκλογές και απ’ ό,τι φαίνεται η πλειοψηφία των Σέρβων απείχε.

Στους σερβικούς δήμους, στο βόρειο Κόσοβο, δεν υπήρχαν τέτοια διλήμματα για τους Σέρβους, που απείχαν μαζικά. Στους δήμους Ζβέτσανε και Λεποσάβιτς το ποσοστό συμμετοχής ήταν μικρότερο του 1%, ενώ στο δήμο Ζούμπιν Πότοκ ψήφισε το 6,6% των ψηφοφόρων. Στο σερβικό δήμο Βόρεια Μιτρόβιτσα δεν διοργανώθηκαν δημοτικές εκλογές, διότι δεν το επέτρεπαν οι συνθήκες.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή