Αναβάλλει η Ρωσία τη λειτουργία ιρανικού πυρηνικού σταθμού

Δευτέρα, 16 Νοεμβρίου 2009 12:01
A- A A+

Η Ρωσία, επικαλούμενη τεχνικούς λόγους, ανακοίνωσε σήμερα ότι ο ιρανικός πυρηνικός σταθμός του Μπουσέρ δε θα λειτουργήσει ως το τέλος του έτους όπως έχει προγραμματιστεί.

«Ο πυρηνικός σταθμός δε θα τεθεί σε λειτουργία ως το τέλος του έτους», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Ενεργείας Σεργκέι Σμάτκο.

Ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ατομικής Ενεργείας της Ρωσίας Σεργκέι Κιριένκο είχε δηλώσει τον Φεβρουάριο ότι ο σταθμός θα λειτουργούσε το 2009.

Η ανακοίνωση αυτή γίνεται ενώ αρχίζει να εξαντλείται η υπομονή των μεγάλων δυνάμεων λόγω της απουσίας απάντησης από την Τεχεράνη στη συμβιβαστική πρότασή τους και ενώ εμφανίζεται και πάλι στο προσκήνιο το θέμα των κυρώσεων.

Ο Σμάτκο υποστήριξε ότι η απόφαση για το Μπουσέρ ελήφθη για καθαρά τεχνικούς λόγους και τόνισε ότι η Ρωσία θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το συμβόλαιό της με το Ιράν.

Ωστόσο, διπλωμάτες εκτιμούν ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί τον σταθμό του Μπουσέρ ως μοχλό στις σχέσεις της με την Τεχεράνη.

Ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε χθες μετά τη συνάντησή του με τον αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα στη Σιγκαπούρη, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του Φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας (Apec), ότι η Μόσχα δεν είναι απολύτως ικανοποιημένη από την πορεία του διαλόγου ανάμεσα στο Ιράν και τη διεθνή κοινότητα για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Η Ρωσία άρχισε την παράδοση πυρηνικού καυσίμου στο Μπουσέρ στα τέλη του 2007, ενέργεια, η οποία σύμφωνα με την Μόσχα και την Ουάσινγκτον καθιστά περιττό για το Ιράν κάθε πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου. Η Ρωσία ολοκλήρωσε πέρυσι την παράδοση πυρηνικού καυσίμου αξίας περίπου ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων στο Μπουσέρ βάσει συμβολαίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή