Βροχή μετεωριτών θα γίνει σήμερα ορατή από την Αν. Ευρώπη

Δευτέρα, 16 Νοεμβρίου 2009 12:37
UPD:17/11/2009 10:17
A- A A+

Εκατοντάδες μετεωρίτες θα κατακλύσουν σήμερα τον ουρανό της Ασίας και της Ανατολικής Ευρώπης κατά την κορύφωση της ετήσιας βροχής μετεωριτών Λέονιντ.

Η βροχή μετεωριτών είναι αποτέλεσμα της σύγκρουσης των μετεωριτών με την ατμόσφαιρα της Γης, με αποτέλεσμα την υπερθέρμανση των σωματιδίων του αέρα τα οποία σχηματίζουν τη φωτεινή ουρά που φαίνεται στον ουρανό.

Κάθε ώρα της νύχτας μπορεί να παρατηρήσει κανείς σε καθαρό ουρανό αρκετούς μετεωρίτες που εισέρχονται στην ατμόσφαιρα του πλανήτη μας. Το φαινόμενο γίνεται πολύ πιο εντυπωσιακό στη διάρκεια της βροχής μετεωριτών.

Η βροχή μετεωριτών του Λέονιντ παρατηρείται μια φορά το χρόνο, όταν η Γη περνά από νέφη θραυσμάτων που αφήνει πίσω του ο κομήτης 55P/Tempel-Tuttle, ο οποίος όταν διαπερνά το ηλιακό σύστημα κάθε 33 χρόνια αφήνει πίσω του στήλες σκόνης.

Μια τέτοια στήλη θα διασχίσει σήμερα στις 11.00 π.μ. (ώρα Ελλάδος) ο πλανήτης –φαινόμενο που θα είναι ορατό στη Γη με τη μορφή «καταιγίδων» μετεωριτών. Το θέαμα, ωστόσο, αναμένεται να κορυφωθεί ανάμεσα στις 11.00 μ.μ. και τα μεσάνυχτα, όταν η Γη θα διαπεράσει δύο νέφη θραυσμάτων που άφησε πίσω του ο Tempel-Tuttle τα έτη 1466 και 1533.

Οι ουρανοξύστες στην Ασία και τα ανατολικά τμήματα της Ευρώπης θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν το εντυπωσιακό αυτό φυσικό φαινόμενο, καθώς στις περιοχές αυτές θα είναι νύχτα την ώρα της κορύφωσής του.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή