Μνημόνιο έγκαιρης προειδοποίησης Ρωσίας- ΕΕ για την ενέργεια

Δευτέρα, 16 Νοεμβρίου 2009 13:17
A- A A+

Σε συμφωνία για τη δημιουργία μηχανισμού «έγκαιρης προειδοποίησης» για την προστασία της Ευρώπης από πιθανές διακοπές στην προμήθεια ενεργείας κατέληξαν Ευρωπαϊκή Ένωση και Ρωσία, στην περίπτωση που επαναληφθεί η περυσινή διαμάχη Ρωσία-Ουκρανίας για το φυσικό αέριο.

Η συμφωνία προβλέπει αμοιβαία ενημέρωση των δυο πλευρών για οποιαδήποτε πιθανή διακοπή της παροχής πετρελαίου, φυσικού αερίου ή ηλεκτρικής ενεργείας και συνεργασία για την επίλυση του προβλήματος. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα επιτραπεί η συμμετοχή και τρίτων.

Το σχετικό μνημόνιο υπέγραψαν στη Μόσχα ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ενεργείας Αντρις Πίμπαλγκς και ο Ρώσος υπουργός Ενεργείας Σεργκέι Σμάτκο.

Μετά την υπογραφή ο Πίμπαλγκς δήλωσε ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για να μην επαναληφθεί μια ενεργειακή κρίση όπως αυτή που βίωσε η ΕΕ τον Ιανουάριο.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος υπουργός Ενεργείας δήλωσε ότι ο μηχανισμός "έγκαιρης προειδοποίησης" θα διατηρήσει μια ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας ανάμεσα στη Μόσχα και τις Βρυξέλλες και θα καθορίσει τους τρόπους αντίδρασης σε απρόσμενες διακοπές στις προμήθειες ενεργείας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή