Κοινή ταξιαρχία συγκροτούν Λιθουανία, Πολωνία και Ουκρανία

Δευτέρα, 16 Νοεμβρίου 2009 17:13
A- A A+

Koινή ταξιαρχία σκοπεύουν να συγκροτήσουν η Λιθουανία, η Πολωνία και η Ουκρανία, με στόχο να έρθει το Κίεβο πιο κοντά στο ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε σήμερα το λιθουανικό υπουργείο Αμυνας στην ιστοσελίδα του.

Όπως διευκρινίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, η Λιθουανή υπουργός Αμυνας, Ράσα Γιουκνεβιτσιένε, και οι ομόλογοί της από την Πολωνία και την Ουκρανία αναμένεται να υπογράψουν τη σχετική συμφωνία στο περιθώριο συνόδου του ΝΑΤΟ, σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες.

«Η Λιθουανία υποστηρίζει αυτό το σχέδιο, που έχει στόχο να αυξήσει την στρατηγική συνεργασία μεταξύ της Λιθουανίας και της Πολωνίας», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο και προσθέτει: «Αναμένουμε επίσης πως η συμμετοχή της Ουκρανίας στο σχέδιο αυτό θα την προτρέψει να εντείνει τις σχέσεις της με το ΝΑΤΟ", συνεχίζει η ανακοίνωση του υπουργείου.

Η Λιθουανία προσχώρησε στο ΝΑΤΟ το 2004, πέντε χρόνια μετά την Πολωνία, παρά τις αντιρρήσεις της Μόσχας, ενώ τόσο η Λιθουανία, όσο και η Πολωνία υποστηρίζουν την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, ένα ενδεχόμενο που προκαλεί την έντονη αντίδραση της Μόσχας αλλά και την επιφυλακτικότητα μελών της Συμμαχίας

Η τριεθνής ταξιαρχία θα ονομαστεί LITPOLUKRBRIG. Μία ταξιαρχία περιλαμβάνει συνήθως 2.000 με 5.000 στρατιώτες και αποτελείται από τάγματα των 600 - 1.500 ανδρών το καθένα, σύμφωνα με τις παραδόσεις των εθνικών στρατών.

Σσύμφωνα με το λιθουανικό υπουργείο Αμυνας, η τριεθνής δύναμη θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για διεθνείς ειρηνευτικές αποστολές.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή