Π. Μπεγλίτης: Οι ΗΠΑ να ασκήσουν πιέσεις στην ηγεσία των Σκοπίων

Και μήνυμα για τη συμπεριφορά της Τουρκίας
Δευτέρα, 16 Νοεμβρίου 2009 19:50

Συνάντηση με το Αμερικανό βοηθό υφυπουργό ¶μυνας για Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας των ΗΠΑ, πρέσβη Αλεξάντερ Βερσμπόου είχε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής ¶μυνας, Πάνος Μπεγλίτης, στο πλαίσιο της 14ης Συνάντησης της Συμβουλευτικής Επιτροπής Υψηλού Επιπέδου μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ.

A- A A+

Πιέσεις προς την ηγεσία των Σκοπίων για την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης στο θέμα της ονομασίας ζητεί η Αθήνα από την Ουάσινγκτον, διαμηνύοντας παράλληλα ότι δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή οποιαδήποτε συμπεριφορά της Τουρκίας που συνεχίζει να παραβιάζει διεθνείς συνθήκες και το διεθνές δίκαιο στο Αιγαίο.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής ¶μυνας, Πάνος Μπεγλίτης, αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της συνάντησης που είχε με το βοηθό υφυπουργό ¶μυνας για Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας των ΗΠΑ, πρέσβη Αλεξάντερ Βερσμπόου (Alexander Vershbow), στο πλαίσιο της 14ης Συνάντησης της Συμβουλευτικής Επιτροπής Υψηλού Επιπέδου μεταξύ των δύο χωρών.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Μπεγλίτης έκανε λόγο για «σημαντική πολιτική ευκαιρία να αναδείξουμε απέναντι σε ένα σημαντικό εταίρο τη στρατηγική μας» - εταίρο με τον οποίο, όπως σημείωσε, μπορούμε να συνεργαστούμε σε ισότιμη βάση.

Πιο αναλυτικά:

Στο θέμα της ΠΓΔΜο κ. Μπεγλίτης ζήτησε απο τις ΗΠΑ να αναθεωρήσουν την πρακτική τους και να ασκήσουν πιέσεις προς την ηγεσία της γειτονικής χώρας προκειμένου να αμβλύνει την εθνικιστική και αλαζονική στάση της -όπως τη χαρακτήρισε- για την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης στο θέμα της ονομασίας, ενώ υπενθύμισε την "κόκκινη γραμμή" της Ελλάδας.

Όσον αφορά την Τουρκία ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής ¶μυνας παρέδωσε στον επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας σημείωμα με στατιστικά στοιχεία για τη συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο, επισημαίνοντας ότι στη Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ και στους σχεδιασμούς της για το Αιγαίο θα πρέπει να γίνεται από όλους σεβαστό το διεθνές δίκαιο.

Π. Μπεγλίτης: Στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς για το Αιγαίο θα γίνεται από όλους και σε κάθε περίπτωση σεβαστό το διεθνές δίκαιο

Π. Μπεγλίτης: Στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς για το Αιγαίο θα γίνεται από όλους και σε κάθε περίπτωση σεβαστό το διεθνές δίκαιο

«Δεν θα ανεχθούμε οποιαδήποτε συμπεριφορά της Τουρκίας που συνεχίζει να παραβιάζει διεθνείς συνθήκες και το διεθνές δίκαιο», ξεκαθάρισε ο κ. Μπεγλίτης και τόνισε πως «δεν συζητούμε τίποτε αν δεν αποδεχθούν όλοι την πραγματικότητα στο Αιγαίο που εκφράζεται από το διεθνές δίκαιο».

Για τα Βαλκάνια εξάλλου, ο κ. Μπεγλίτης επεσήμανε στο συνομιλητή του το στρατηγικό ρόλο της χώρας μας ως σταθεροποιητικού παράγοντα στην περιοχή.

Σε διμερές επίπεδο εκτίμησε ότι θα υπερπηδηθούν οι νομικές εμπλοκές που απορρέουν από πρόνοιες της τεχνικής συμφωνίας του 2001, όσον αφορά στο νέο αγωγό πετρελαίου στη Σούδα.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Μπεγλίτης έκανε λόγο για εξισορροπημένες σχέσεις της χώρας μας στον τομέα της ενεργειακής ασφάλειας, θέμα το οποίο, όπως διευκρίνισε, δεν τέθηκε στη συνάντηση.

Π. Μπεγλίτης: Πρέπει να ξαναορίσουμε τον ενεργειακό χάρτη

Π. Μπεγλίτης: Πρέπει να ξαναορίσουμε τον ενεργειακό χάρτη

«Στόχος μας είναι να εξισορροπήσουμε τις σχέσεις μας με τους τροφοδότες μας σε ενεργειακούς πόρους, όπως στόχος είναι για κάθε χώρα. Δεν είναι προς το συμφέρον της χώρας η μονοσήμαντη εξάρτηση από την πλευρά των ενεργειακών πόρων. Θέλουμε και σε αυτόν τον ευαίσθητο και κρίσιμο στρατηγικό χώρο να αναπτύξουμε μια πολυδιάστατη ενεργειακή πολιτική, γιατί πάνω απ΄ όλα στόχος μας είναι η ανεξαρτησία και η ενεργειακή ασφάλεια της πατρίδας μας. Πρέπει να ξαναορίσουμε τον ενεργειακό χάρτη, βάζοντας επάνω όλους τους ενεργειακούς παίκτες και διαμορφώνοντας με όλους ισότιμες σχέσεις», τόνισε ο κ. Μπεγλίτης.

Ο κ. Βέρσμποου ενημερώθηκε επίσης για τις αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ αναφορικά με τη συμμετοχή της χώρας μας στη νατοϊκή επιχείρηση στο Αφγανιστάν και στην ευρωπαϊκή επιχειρηση για την καταπολέμηση της πειρατείας.

Εξάλλου, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην ευρασιατική ζώνη, με την ελληνική πλευρά να προτείνει να αξιοποιηθεί ο ειδικός ρόλος της Ινδίας για την επίλυση των κρίσιμων ζητημάτων.

Όσον αφορά στο μέλλον της Συμμαχίας, ο κ. Μπεγλίτης σημείωσε ότι αν θέλει το ΝΑΤΟ να ξαναβρεί τη χαμένη αξιοπιστία του, θα πρέπει να κάνει καινούργιες προσεγγίσεις στις σύγχρονες και σύνθετες συνθήκες.

Στο σημείο αυτό διευκρίνισε ότι δεν έθεσε στον Αμερικανό συνομιλητή του το θέμα της Διοίκησης του αεροπορικού Στρατηγείου στη Λάρισα, δεδομένου όπως είπε ότι «είναι νατοϊκό και δεν θέλαμε συνειδητά να το διμεροποιήσουμε». Όπως υποστήριξε, τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί μέχρι να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις τον επόμενο Φεβρουάριο.

Τέλος, έγινε ανταλλαγή απόψεων όσον αφορά στη νέα αναθεωρημένη πρωτοβουλία των ΗΠΑ για την αντιπυραυλική άμυνα, η οποία, όπως είπε ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Αμυνας, βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο σχεδιασμού και διαμόρφωσης.

«Πρέπει να γνωρίζουμε όλες τις τεχνικές πτυχές για να τοποθετηθούμε και να εκφράσουμε την τελική μας θέση», παρατήρησε ο κ. Μπεγλίτης και πρόσθεσε:

«Είναι ένα κρίσιμο θέμα, στρατηγικής σημασίας, στο οποίο θα συμμετάσχουμε ενεργά στη διαμόρφωσή του, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Δεν θα είμαστε οι φτωχοί συγγενείς στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ γύρω από όλα αυτά τα στρατηγικά ζητήματα. Σας είπα και προηγουμένως, και επιμένω σε αυτό, η Ελλάδα θα έχει φωνή. Θα έχει φωνή θετική και όταν χρειαστεί θα έχει και φωνή αντίστασης, ένστασης, κριτικής ή διαφοροποίησης. Σε κάθε περίπτωση όμως θα είμαστε παρόντες σε όλα τα στάδια της διαμόρφωσης αυτών των πρωτοβουλιών. Μας ενδιαφέρουν, γιατί σχετίζονται με τα συμφέροντα της χώρας, σχετίζονται με την ευρύτερη θέση της χώρας στον περιβάλλοντα γεωστρατηγικό χώρο».

Σύμφωνα με τον κ. Μπεγλίτη, οι σχέσεις της χώρας μας με τις ΗΠΑ μπαίνουν πλέον σε μια νέα περίοδο αμοιβαίας εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας. «Χτίζουμε, όπως επιβάλλει το εθνικό μας συμφέρον, μια νέα σχέση που θα οικοδομείται στη βάση του αμοιβαίου οφέλους. Είμαστε μια χώρα που μπορούμε να προσφέρουμε τη δική μας εθνική προστιθέμενη στρατηγική αξία σε όλους τους διεθνείς Οργανισμούς αλλά και στις διμερείς μας σχέσεις, υπό μία όμως προϋπόθεση: Ότι θα είμαστε ενεργά παρόντες. Και θα είμαστε ενεργά παρόντες, επεξεργαζόμενοι πρωτοβουλίες, θέσεις και γενικότερα θέματα όχι μόνο για τον αυστηρό χώρο των εθνικών θεμάτων αλλά και για τα ευρύτερα θέματα που απασχολούν την περιοχή μας, καθώς και άλλα ζητήματα που απασχολούν τη διεθνή κοινότητα», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας και κατέληξε λέγοντας:

« Η Ελλάδα πλέον, όπως είπα και άλλη φορά, ξαναβρίσκει τη φωνή της. Μια φωνή ισχυρή, μια φωνή αξιόπιστη, μια φωνή που μπορεί να υπερασπιστεί και τα εθνικά συμφέροντα, αλλά και να προσδώσει νέα αξία στις εταιρικές συμμαχικές σχέσεις».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή