ΥΠΕΣ: Δικαίωμα ιθαγένειας στα παιδιά των νομίμων μεταναστών

Δευτέρα, 16 Νοεμβρίου 2009 22:31
UPD:17/11/2009 11:12
A- A A+

Η απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας σε όσα παιδιά μεταναστών γεννιούνται στην Ελλάδα -σύμφωνα με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στο Παγκόσμιο Φόρουμ για την Μετανάστευση- αφορά τα παιδιά των νομίμων μεταναστών, διευκρίνισε η υφυπουργός Εσωτερικών, Θεοδώρα Τζάκρη, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Ευάγγελου Αντώναρου.

«Από κει και πέρα», συμπλήρωσε η υφυπουργός, «σε κάθε περίπτωση θεωρούμε ότι το ζήτημα της απόκτησης ιθαγένειας σε μετανάστες δεύτερης γενιάς, είναι ένα στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί - και γι’ αυτό θα προσπαθήσουμε να το ρυθμίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τη χώρα μας».

Από την πλευρά του ο κ. Αντώναρος παρατήρησε πως η διατύπωση του Πρωθυπουργού συνιστά «την αποδοχή ενός αυτοματισμού, κατά την πολιτογράφηση όσων παιδιών μεταναστών γεννιούνται στη χώρα μας και συνιστά πλήρη ανατροπή της ισχύουσας νομοθεσίας, που ορίζει συγκεκριμένες προϋποθέσεις για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας». «Ταυτόχρονα -συνέχισε- έρχεται σε αντίθεση με όσα ισχύουν σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ε.Ε., αλλά και με τις διεθνείς τάσεις στο θέμα της απόκτησης της ιθαγένειας από τους μετανάστες».

«Εξάλλου», πρόσθεσε, «η προοπτική άμεσης πολιτογράφησης όσων παιδιών μεταναστών γεννιούνται στην Ελλάδα, θα οξύνει το συνεχώς ογκούμενο μεταναστευτικό ρεύμα προς την Ελλάδα, αφού θα καταστήσει τη χώρα μας, ακόμα πιο ελκυστικό προορισμό για παράνομους μετανάστες».

Κατά την άποψη του βουλευτή της ΝΔ, τα παιδιά των νομίμων μεταναστών, θα πρέπει να αποκτούν την ιδιότητα του «επί μακρόν διαμένοντος» και, όταν συμπληρώσουν το 18ο έτος της ηλικίας τους, να έχουν την δυνατότητα να αποφασίζουν εάν θέλουν την ιθαγένεια των γονιών τους, ή την ελληνική.

Απαντώντας η κ. Τζέκρη σημείωσε ότι περίπου 200.000 νέοι άνθρωποι, τέκνα μεταναστών, «μεταβάλλονται αιφνιδίως εν μία νυχτί, στην κυριολεξία, στα 18 τους χρόνια, σε ξένο σώμα για την ελληνική κοινωνία. Μετατρέπονται σε οικονομικούς μετανάστες, οι οποίοι, για να νομιμοποιήσουν την παραμονή τους στη χώρα μας, θα πρέπει, είτε να συγκεντρώσουν κάποιον αριθμό ενσήμων, είτε να φοιτήσουν στα ελληνικά πανεπιστήμια». «Αναγκάζονται στα 18 τους, ακόμα και να απελαθούν», αντέτεινε.

Όπως είπε, η λύση που προκρίνει η κυβέρνηση, είναι η αναγνώριση του δικαιώματος της ιθαγένειας στα παιδιά των νομίμων μεταναστών. «Και προκειμένου να αποφευχθεί ο καταχρηστικός κίνδυνος της άσκησης του δικαιώματος, βεβαίως θα τεθεί και ένα ελάχιστο όριο παραμονής, είτε των γονέων τους, είτε των ίδιων, εφόσον πρόκειται για ορφανά ή ασυνόδευτα τέκνα. Με αυτό τον τρόπο απαντάμε και στις φοβίες που κάποιοι σαν κι εσάς προσπαθούν να ενσπείρουν στην ελληνική κοινωνία, ότι δήθεν με αυτόν τον τρόπο η χώρα μας θα καταστεί έτι ελκυστικότερο προορισμό παράνομων μεταναστών ανά τον κόσμο», παρατήρησε Τζάκρη και σημείωσε:

«Την ανάγκη της αποκατάστασης του νομικού και προσωπικού τους καθεστώτος, δεν την αφήνουμε κυρίως στους μετανάστες, αλλά στην ελληνική κοινωνία και στη συνοχή της. Ή θα μείνουμε λοιπόν, σε παρελθούσες εποχές, λογικές και νοοτροπίες, δέσμιοι ενός επικίνδυνου εθνοκεντρισμού, ή θα προχωρήσουμε με τα ζητήματα της ιθαγένειας, με τον τρόπο που σας ανέφερα προηγουμένως».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή