Ιράν: «Επαναλαμβάνεται» η ΙΑΕΑ

Τρίτη, 17 Νοεμβρίου 2009 14:45
A- A A+

Απέρριψε το Ιράν τους ισχυρισμούς που περιέχονται στην έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), σύμφωνα με την οποία η Τεχεράνη πρέπει να απαντήσει σε πολλά ακόμα ερωτήματα για τις πυρηνικές της εγκαταστάσεις στο Κομ.

Ο Αλί Ασγάρ Σολτανιέχ, ο απεσταλμένος του Ιράν στην ΙΑΕΑ είπε ότι η διεθνής υπηρεσία επαναλαμβάνεται και ότι η Τεχεράνη έχει παραδώσει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για το εργοστάσιο.

Η έκθεση εξέφραζε την ανησυχία της υπηρεσίας πως η Τεχεράνη μπορεί να κρύβει και άλλες πυρηνικές εργασίες μετά την καθυστερημένη αποκάλυψη των εγκαταστάσεων στο Κομ.

Ο κ. Σολτανιέχ δήλωσε πως η αποκάλυψη της εγκατάστασης κοντά στην πόλη Κομ το Σεπτέμβριο, η οποία κατασκευάζεται για την περίπτωση που βομβαρδιστεί το κύριο εργοστάσιο εμπλουτισμού της Νατάνζ, φανερώνει ότι το Ιράν τηρεί την υποχρέωση για διαφάνεια έναντι της IAEA. Η IAEA θεωρεί πως το Ιράν θα έπρεπε να είχε αποκαλύψει την εγκατάσταση πριν από τουλάχιστον δύο χρόνια.

«Οι επιθεωρητές εξέτασαν τις εγκαταστάσεις για δύο ολόκληρες ημέρες. Όλα ήταν σύμφωνα με τη συνθήκη μη προώθησης των πυρηνικών», συμπλήρωσε, προσθέτοντας ότι η κατασκευή δεύτερης εγκατάστασης εμπλουτισμού ουρανίου συνιστά ένα «πολιτικό μήνυμα» πως ούτε οι κυρώσεις ούτε μια πιθανή στρατιωτική επίθεση θα σταματήσουν ποτέ το πυρηνικό πρόγραμμά του.

Πηγές: ΒΒC, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή