Κάνενα πρόβλημα συνεργασίας των ελληνικών εταιρειών με την «Αταλάντα»

Δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Αμυνας από τις Βρυξέλλες
Τρίτη, 17 Νοεμβρίου 2009 16:32
UPD:16:41
A- A A+

Οι στρατιωτικές δυνατότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατ’ επέκταση οι σχέσεις Ε.Ε.-ΝΑΤΟ, καθώς και η πορεία της επιχείρησης Αταλάντα για την καταπολέμηση της πειρατείας, βρέθηκαν στο επίκεντρο της Συμβουλίου των υπουργών Αμυνας της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.

Θερμή υποδοχή του ελληνικού non paper για τις σχέσεις Ε.Ε. - ΝΑΤΟ

Όσον αφορά το πρώτο θέμα, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας γνωστοποίησε πως υπήρξε θερμή υποδοχή από τη σουηδική Προεδρία, τον Ύπατο Εκπρόσωπο και από χώρες μέλη της Ε.Ε. στο non paper που έχει καταθέσει η ελληνική κυβέρνηση για το πλαίσιο των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΝΑΤΟ (για την αυτονομία των δύο οργανισμών, την ισοτιμία τους και την ανάγκη να υπάρχει μια επαφή Οργανισμού προς Οργανισμό).

Όπως διευκρίνισε, το non paper κατατέθηκε πριν από μερικές μέρες, ενώ στην ερώτηση αν γίνεται αναφορά στο θέμα των σχέσεων με την Τουρκία, ο κ. Βενιζέλος απάντησε: «Αναφερόμαστε ευθέως στις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης - ΝΑΤΟ. Στην ανάγκη να διασφαλίζεται η θεσμική αυτονομία, η θεσμική ισοτιμία και η σχέση οργανισμού προς οργανισμό. Τώρα βεβαίως είναι προφανές ότι αυτό που υπολανθάνει είναι το πρόβλημα των σχέσεων με την Τουρκία και των σχέσεων της Κύπρου με το ΝΑΤΟ».

Δεν υπάρχει πρόβλημα συνεργασίας των ελληνικών εταιρειών με την Αταλάντα

Εκτενής ήταν η αναφορά του υπουργού Εθνικής Αμυνας στο θέμα της επιχείρησης Αταλάντα, για την οποία όπως είναι γνωστό, η χώρα μας αποφάσισε να ανανεώσει την εντολή συμμετοχής της και για το 2010 με μία φρεγάτα και ένα ελικόπτερο.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε πως δεν υπάρχει πρόβλημα συνεργασίας των ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών με την Αταλαντα. «Απλώς –εξήγησε- είναι πολύ μεγάλος ο όγκος της ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας εξ αντικειμένου. Αλλά ειδικό πρόβλημα συνεργασίας δεν υπάρχει». «Εμείς –πρόσθεσε- έχουμε ενημερώσει και θα ξαναενημερώσουμε τις πλοιοκτήτριες εταιρείες για την ανάγκη να εγγράφονται στο σύστημα. ¶λλωστε μη ξεχνάτε ότι και τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό αυτή τη στιγμή σε διοικητικό επίπεδο τον διευθύνει Έλληνας και έχουμε κάθε λόγο να στηρίξουμε και τις δραστηριότητες του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας».

Όπως επεσήμανε ο Ελληνας υπουργός Αμυνας, πρέπει να βρεθούν πρακτικοί τρόποι ώστε να οδηγούνται σε ένα διεθνές δικαιοδοτικό όργανο οι πειρατές και όχι απλώς να συλλαμβάνονται και στη συνέχεια να απελευθερώνονται, όπως γίνεται σε μεγάλο βαθμό σήμερα.

Στο σημείο αυτό γνωστοποίησε πως έχει τεθεί στο τραπέζι το ενδεχόμενο να προστεθεί στην ΑΤΑΛΑΝΤΑ και ένα άλλο σκέλος εκπαιδευτικού χαρακτήρα, ώστε να συγκροτηθούν σομαλικές ένοπλες δυνάμεις που θα βοηθήσουν με τη σειρά τους την ανασυγκρότηση του σομαλικού κράτους. Όμως, παρατήρησε ο κ. Βενιζέλος, η Ε.Ε. δεν είναι εύκολο να εμπλακεί σε μία χερσαία επιχείρηση στη Σομαλία και γι αυτό εξετάζεται η εκπαίδευση αυτή να γίνεται στο έδαφος άλλου αφρικανικού κράτους όπως είναι για παράδειγμα η Ουγκάντα. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, η Ελλάδα θα εξετάσει τις δυνατότητες συμμετοχής της και σε αυτό το σκέλος, συμπλήρωσε ο υπουργός.

Για την ελληνική δύναμη στο Αφγανιστάν

Ερωτηθείς σχετικά, ο υπουργός Αμυνας απέκλεισε το ενδεχόμενο ενίσχυσης ή μετακίνησης της Ελληνικής Δύναμης Αφγανιστάν, ξεκαθαρίζοντας πως η απόφαση του έλαβε το ΚΥΣΕΑ την περασμένη Παρασκευή, είναι οριστική. «Ούτως ή άλλως προετοιμάστηκε με πάρα πολύ μεγάλη προσοχή, δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία, λάβαμε υπόψη μας όλα τα δεδομένα και την ανακοινώσαμε και στο Συμβούλιο Υπουργών ¶μυνας, άρα δε θα αλλάξει αυτή η απόφαση», τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

Όσο για τον αν υπήρξε κάποια πίεση ή κάποια μορφή δυσαρέσκειας για την εν λόγω απόφαση της Αθήνας, ο υπουργός ήταν σαφής: «Η θέση της Ελλάδας είναι συγκροτημένη, υπεύθυνη, εντάσσεται σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τις διεθνείς συμμετοχές μας, για όλη μας τη δραστηριότητα μέσα στο ΝΑΤΟ και μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ως εκ τούτου νομίζω ότι έχει γίνει με πολύ μεγάλη σοβαρότητα δεκτή, ως μια υπεύθυνη, καθαρή θέση που διατυπώνεται με ένα σκεπτικό και χωρίς να αφήνουμε να εκκρεμούν θέματα».

Για την αντιπυραυλική ασπίδα των ΗΠΑ

Για το θέμα της αντιπυραυλικής ασπίδας, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε –με αφορμή και σχετικά δημοσιεύματα στον ελληνικό Τύπο- πως βρισκόμαστε στην πρώτη φάση ενός σχεδίου που ακόμη δεν έχει παρουσιαστεί στην ολοκληρωμένη του μορφή. «Αρα», πρόσθεσε, «δεν έχουμε τεθεί ούτε προ ερωτημάτων, ούτε προ προτάσεων, ούτε προ διλημμάτων». «Εμάς», τόνισε, «μας ενδιαφέρει η ασφάλεια της χώρας, μας ενδιαφέρουν οι μεγάλες προτεραιότητές μας, το επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων είναι πάρα πολύ καλό, αλλά βασίζεται στους καλούς λογαριασμούς που κάνουν τους καλούς φίλους».

Ε. Βενιζέλος: Δεν υπάρχει καμία δέσμευση της Ελλάδας για την αντιπυραυλική ασπίδα

Ε. Βενιζέλος: Δεν υπάρχει καμία δέσμευση της Ελλάδας για την αντιπυραυλική ασπίδα

Σύμφωνα με τον υπουργό Αμυνας, υπάρχουν «εύκολα» θέματα, όπως για παράδειγμα ο αγωγός καυσίμων στη Σούδα στο Μαράθι και θέματα τα οποία είναι από τη φύση τους εξαιρετικά πολύπλοκα και πιο αργής εξέλιξης. «¶ρα δεν υπάρχει καμία δέσμευση της χώρας, δεν υπάρχει καμία ειλημμένη απόφαση, δεν υπάρχει κανένας λόγος να διεξάγεται μια δημόσια συζήτηση η οποία είναι και πρόωρη και πρόχειρη και πρέπει στα θέματα αυτά να είμαστε όλοι μας -και γι' αυτό απευθύνομαι στα Μέσα Ενημέρωσης- όσο γίνεται πιο ακριβείς και διστακτικοί», παρατήρησε ο κ. Βενιζέλος.

Για τον Ελληνα Επίτροπο στην Ε.Ε.

Kατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο κ. Βενιζέλος δέχθηκε ερωτήσεις και για το θέμα του ορισμού του Ελληνα Επιτρόπου στην Ε.Ε.. Όπως είπε, δεν υπάρχει καμία καθυστέρηση και η επιλογή του προσώπου θα υποβληθεί έγκαιρα. «Δεν πρόκειται να μείνει κενή η θέση», σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα επιδιώξει και το καλύτερο χαρτοφυλάκιο.

Για την επιλογή του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Όπως έκανε γνωστό ο κ. Βενιζέλος, η απόφαση θα ληφθεί κατά πάσα πιθανότητα, την Πέμπτη ή έστω την Παρασκευή. Αντιλαμβάνεστε, σημείωσε, ότι οι δύο μεγάλες πολιτικές δυνάμεις, Ευρωπαϊκό Λαϊκο Κόμμα και Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, θα κάνουν μια κατανομή ρόλων και η παράμετρος που λέγεται προσωπικότητα των υποψηφίων παίζει πολύ σημαντικό ρόλο.

«Είναι τελείως πρόχειρο να σας πω ο,τιδήποτε, γιατί αυτή η διαπραγμάτευση διεξάγεται και τα δεδομένα μπορεί να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή μέχρι και την τελευταία στιγμή», παρατήρησε, συμπληρώνοντας ότι οι υποψήφιοι δεν είναι πολλοί.

Της συνεδρίασης του Συμβουλίου Υπουργών Αμυνας της Ε.Ε. προηγήθηκε η συνεδρίαση στους κόλπους του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος μεταξύ των υπουργών Εθνικής ¶μυνας των σοσιαλιστικών ή σοσιαλδημοκρατικών κυβερνήσεων ή συμμαχικών κυβερνήσεων, όπου τυχαίνει ο υπουργός ¶μυνας να είναι σοσιαλιστής ή σοσιαλδημοκράτης, κατά την οποία συζητήθηκε η Συνθήκη της Λισσαβόνας, η διαδικασία επιλογής του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του νέου ύπατου εκπροσώπου και αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και για τα θέματα που απασχολούν ούτως ή άλλως και την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, όπως είναι το Αφγανιστάν και το νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ.

Ακολούθησε το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού ¶μυνας σε επίπεδο υπουργών. Εκεί, ανέφερε ο κ. Βενιζέλος, ελήφθησαν μια σειρά από σημαντικές αποφάσεις, με τη χώρα μας να εκφράζει την επιθυμία να αποκτήσει έναν πιο ενεργό ρόλο ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός ¶μυνας σε συνεργασία με την Επιτροπή. Όπως διευκρίνισε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας πρόκειται για μία αποσαφήνιση του πεδίου επί του οποίου διεξάγονται οι εξοπλισμοί και λειτουργεί η αγορά των οπλικών συστημάτων, καθώς –όπως είπε- ο ΕDΑ και η Επιτροπή, θα μπορούσαν να βοηθήσουν τα κράτη-μέλη μέσω της εφαρμογής της σχετικής οδηγίας, αλλά και μέσα από τη λειτουργία μιας κεντρικής πλατφόρμας, να πετυχαίνουν καλύτερες συνθήκες διαφάνειας και καλύτερες τιμές.

Παράλληλα, υπεγράφη δήλωση πρόθεσης για τη συγκρότηση του ευρωπαϊκού στόλου αερομεταφορών, ο οποίος έχει επίσης πάρα πολύ μεγάλη σημασία για την Ελλάδα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή