Υπόθεση Κοζεντίνο

Ιταλός δικαστής ζητά το πράσινο φως να φυλακίσει τον υφΥΠΟΙΟ
Τρίτη, 17 Νοεμβρίου 2009 16:53

A- A A+

Νάπολη, τέλη του 2007 και πρώτοι μήνες του 2008. Oλα τα τηλεοπτικά κανάλια δείχνουν την πόλη του Βεζούβιου πλημμυρισμένη από σκουπίδια. Μόλις έχει πέσει η κυβέρνηση του Ρομάνο Πρόντι. Διοξίνες, δυσωδία, εμπρησμοί, λαϊκή εξέγερση. Επιθέσεις σε καταυλισμούς τσιγγάνων. Γίνονται εκλογές, κερδίζει ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Η Νάπολη ψηφίζει μαζικά τον Καβαλιέρε. Το πρώτο υπουργικό συμβούλιο πραγματοποιείται εδώ. «Θα έρχομαι κάθε εβδομάδα μέχρι να λυθεί το πρόβλημα των σκουπιδιών», δηλώνει ο νέος πρωθυπουργός. Μέσα σε λίγες εβδομάδες το πρόβλημα έχει λυθεί. Αυτό σημαίνει να κυβερνάς αποτελεσματικά, λένε οι υποστηρικτές του.

Οσοι επισκέφθηκαν τη Νάπολη εκείνες τις εβδομάδες συμμερίζονται τη γνώμη των κατοίκων: το πρόβλημα των σκουπιδιών, που διαρκούσε 15 χρόνια και είχε κάνει πολύ κόσμο πλούσιο -«η δυσωδία είναι πλούτος», λένε εδώ- είχε οδηγηθεί σε κρίση εξαιτίας μιας ρωγμής στην παλιά συμφωνία πολιτικών και Καμόρα. Και ο μόνος τρόπος να επιλυθεί η κρίση ήταν να ανανεωθεί αυτή η συμφωνία.

Χάρις στο βιβλίο του Ρομπέρτο Σαβιάνο, όλοι γνωρίζουν ότι στο κράτος του νότου, όλα εξαρτώνται από την Καμόρα: οι μεταφορές και η οικοδομή, τα ναρκωτικά και η πολιτική, η διαχείριση των λιμανιών, των αυτοκινητόδρομων και των εμπορικών κέντρων. Και φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει η βασίλισσα του βρόμικου εμπορίου, η συλλογή των σκουπιδιών, τοξικών και καθαρών, ένας υπόκοσμος με τον οποίο η Καμόρα, και ιδιαίτερα η οικογένεια των Καζαλέζε, ασχολείται εδώ και 30 χρόνια.

Την περασμένη εβδομάδα, αυτή η τεράστια γκρίζα ζώνη έφτασε μέχρι την ίδια την κυβέρνηση. Ο δικαστής Ραφαέλε Πιτσιρίλο ζήτησε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων το «πράσινο φως» για να συλλάβει και να φυλακίσει τον 50χρονο υφυπουργό Οικονομικών Νικόλα Κοζεντίνο, με την κατηγορία της συναλλαγής με τη Μαφία.

Όπως έγραφε λίγες ημέρες νωρίτερα ο Σαβιάνο, ο Κοζεντίνο ήταν γνωστός στα μέρη του ως Νικ Ο'Μερικάνο. Στο κατηγορητήριό του, που αποτελείται από 351 σελίδες, ο δικαστής Πιτσιρίλο αναφέρει ότι ο Κοζεντίνο δουλεύει εδώ και χρόνια για τους Καζαλέζε, και ότι έχει ανταλλάξει με την πανίσχυρη οικογένεια ψήφους, χρήμα και εκδούλευση.

Ο Μπερλουσκόνι είχε επιλέξει προσωπικά τον πιστό Νικ ως τοπικό ηγέτη με σκοπό να ανακτήσει τον έλεγχο της Καμπανίας, μιας περιοχής 6 εκατομμυρίων κατοίκων που τα τελευταία 15 χρόνια ελεγχόταν από την Αριστερά. Η μεγάλη του στιγμή θα ήταν τον Μάρτιο του 2010, όταν θα νικούσε στις περιφερειακές εκλογές τον Αντόνιο Μπασολίνο, που διοικεί την Καμπανία για λογαριασμό του Δημοκρατικού Κόμματος. «Ο Κοζεντίνο είναι μια μηχανή ψήφων», έλεγαν γι' αυτόν οι υποστηρικτές του.

Η μηχανή σταμάτησε όμως απότομα και η σταδιοδρομία του Κοζεντίνο κρέμεται από μια κλωστή. Τουλάχιστον έξι μετανοημένοι Μαφιόζοι έχουν καταθέσει στους δικαστές ότι ο Κοζεντίνο δεν δουλεύει μόνο για τον Μπερλουσκόνι, αλλά και για την Καμόρα. Προς το παρόν, πάντως, ο πρωθυπουργός τον έχει βεβαιώσει ότι θα τον διατηρήσει στη θέση του. «Μου έχει τηλεφωνήσει πολλές φορές και μου έχει ζητήσει να αντισταθώ», λέει ο βαρόνος του Καζάλ ντι Πρίντσιπε, Κοζεντίνο. «Κι εγώ αντιστέκομαι».

Σύμφωνα με τον δικαστή Πιτσιρίλο, ο Νικ κέρδισε σχεδόν όλες τις εκλογές στις οποίες έλαβε μέρος χάρις στη στήριξη της Μαφίας. Όταν έφτανε η ώρα της ψηφοφορίας -σημειώνει ο δικαστής- οι δύο μεγάλοι αντίπαλοι νονοί (ο Φραντσέσκο Σκιαβόνε, γνωστός ως Σαντοκάν, και ο Φραντσέσκο Μπιντονιέτι) παραμέριζαν τις διαφορές τους και έδιναν γραμμή να ψηφιστεί ο Ο'Μερικάνο.

Το νήμα που συνέδεε τη Μαφία και τον πολιτικό ήταν η επιχείρηση Eco 4, που ανήκει στους Καζαλέζε και ασχολείται με τη συλλογή σκουπιδιών στην επαρχία Καζέρτα. Ο δικαστής πιστεύει ότι ο Κοζεντίνο ήλεγχε απολύτως την επιχείρηση. Είχε άλλωστε ζητήσει να της χορηγηθεί πιστοποιητικό «αντιπάλου της Μαφίας».

Επισήμως, οι ιδιοκτήτες της Eco 4 ήταν οι αδελφοί Σέρτζιο και Μικέλε Ορσι. Ο δεύτερος δολοφονήθηκε πέρυσι, λίγο αφού άρχισε να μιλάει στους ανακριτές. Ο Γκαετάνο Βασάγιο, ένας μετανοημένος επιχειρηματίας των σκουπιδιών, βεβαιώνει ότι ο Νικ λάμβανε κάθε μήνα από τους Καζαλέζε έναν κίτρινο φάκελο με 50.000 δολάρια.

Οι κατηγορίες, που φτάνουν μέχρι τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του '90, αγγίζουν όλη την ηγετική τάξη της Καμπανίας. Φτάνουν όμως και μέχρι τη Ρώμη. Τι γνώριζε ο Μπερλουσκόνι; Ποιος ήταν ο ρόλος της αντιπολίτευσης; Γιατί οι δικαστές άργησαν τόσο να κινηθούν κατά του Κοζεντίνο;

Πηγή: El Pais, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή