Ονδούρα: Καθυστερεί η ψηφοφορία για την «τύχη» του Σελάγια

Τετάρτη, 18 Νοεμβρίου 2009 07:38
A- A A+

Μετά τις εκλογές της 29ης Νοεμβρίου θα ψηφίσουν τα μέλη του Κογκρέσου της Ονδούρας για το εάν θα αποκατασταθεί στην εξουσία ο ανατραπείς με το πραξικόπημα της 28ης Ιουνίου πρόεδρος Μανουέλ Σελάγια, καθυστερώντας μια εξέλιξη που η Ουάσινγκτον θεωρεί κρίσιμη για την εφαρμογή της συμφωνίας που πρότεινε ώστε να αρθεί η «πολιτική κρίση» στη χώρα.

«Αποφασίσαμε να συγκαλέσουμε συνεδριάσεις την 2α Δεκεμβρίου», δήλωσε ο επικεφαλής του Κογκρέσου, Χοσέ Σααβέντρα, μιλώντας σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι το Ανώτατο Δικαστήριο αναμένεται να γνωμοδοτήσει για το θέμα την επόμενη εβδομάδα. Αυτό που κρίνεται είναι εάν ο Σελάγια θα επιστρέψει στην άσκηση των καθηκόντων του έως τον Ιανουάριο, όταν, κατά το χρονοδιάγραμμα, θα αναλάβει ο νέος πρόεδρος.

Όμως η συμφωνία που προώθησαν οι ΗΠΑ για την δημιουργία «κυβέρνησης εθνικής ενότητας» κατέρρευσε μέσα σε μερικές ημέρες, αφού δεν όριζε προθεσμία για την ψηφοφορία στο Κογκρέσο και το de facto καθεστώς υπό το Ρομπέρτο Μιτσελέτι επέλεξε να κωλυσιεργήσει εκ νέου, και στη συνέχεια όρκισε κυβέρνηση «ενότητας» μόνο με δικά του στελέχη, οδηγώντας το Σελάγια να δηλώσει πως δε θα συναινέσει σε καμιά ρύθμιση «νομιμοποιεί το πραξικόπημα».

Ο Σελάγια, που παραμένει περικυκλωμένος από άνδρες του στρατού και της αστυνομίας στην πρεσβεία της Βραζιλίας στην Τεγκουσιγκάλπα μετά την επιστροφή του στην Ονδούρα κρυφά το Σεπτέμβριο, καλεί το λαό να μποϊκοτάρει τις εκλογές.

«Ο διάλογος με το Μιτσελέτι τέλειωσε. Εξέπνευσε διότι δεν μπορείς να κάνεις διάλογο με κάποιον που δε θέλει», είπε ο Σελάγια μιλώντας σε εγχώριο ραδιοφωνικό σταθμό.

Καθώς απομένουν δυο εβδομάδες ως την διενέργεια των εκλογών, αναλυτές υποστηρίζουν ότι η καθυστέρηση, από μέρους του Κογκρέσου, οφείλεται και στην ατολμία των μελών του να τοποθετηθούν στο ζήτημα που δίχασε τη χώρα.

Σε μια προσπάθεια να περισώσει τη συμφωνία, ο απεσταλμένος των ΗΠΑ Κρεγκ Κέλι επισκέφθηκε την Τεγκουσιγκάλπα για δεύτερη φορά μέσα σε μια εβδομάδα. «Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε και με τις δυο πλευρές», είπε ο Κέλι.

Ο Μιτσελέτι εξήρε τη στάση του Κογκρέσου και απαίτησε από το Σελάγια να «σιωπήσει» όσον αφορά τις εκλογές.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή