Ομπάμα: «Χάσαμε την προθεσμία να κλείσουμε το Γκουαντάναμο»

Τετάρτη, 18 Νοεμβρίου 2009 15:20
UPD:16:48

A- A A+

Ο Αμερικανός πρόεδρος παραδέχθηκε για πρώτη φορά ότι δεν είναι δυνατό να κλείσει το Γκουαντάναμο εντός της προθεσμίας που είχε ο ίδιος θέσει για τον Ιανουάριο του 2010, στη διάρκειά συνεντεύξεών του σε αμερικανικά δίκτυα κατά την περιοδεία του στην Ασία.

«Είχαμε μία συγκεκριμένη προθεσμία την οποία χάσαμε», δήλωσε στο NBC.

Όπως είπε, «δεν είναι απογοητευμένος» που χάθηκε η προθεσμία, παρόλο που «γνωρίζει ότι θα είναι δύσκολο».

Σήμερα παραμένουν στην αμερικανική βάση του Γκουαντάναμο συνολικά 215 κρατούμενοι, η τύχη των οποίων εξακολουθεί να είναι αβέβαιη.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έθεσε συγκεκριμένη νέα ημερομηνία για το κλείσιμο των φυλακών, αλλά δήλωσε ότι θα είναι μάλλον αργότερα από το 2010.

«Νομίζω ότι οι πολίτες είναι, δικαιολογημένα, τρομαγμένοι μετά από πολλά χρόνια που τους έλεγαν ότι το Γκουαντάναμο είναι απαραίτητο αν θέλουμε να κρατήσουμε μακριά τους τρομοκράτες», είπε στο Fox News, προσθέτοντας ότι το κλείσιμο των φυλακών «είναι επίσης τεχνικά δύσκολο».

«Επικίνδυνη» δυσαρέσκεια των Παλαιστινίων

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στο Fox News, ο Μπαράκ Ομπάμα αναφέρθηκε και στο θέμα των εβραϊκών εποικισμών και κάλεσε το Ισραήλ να περιορίσει την ανάπτυξή τους, τονίζοντας ότι η συνεχιζόμενη οικοδομική δραστηριότητα θα μπορούσε να δημιουργήσει μία επικίνδυνη κατάσταση οξύνοντας τις αντιθέσεις με τους Παλαιστίνιους.

«Πιστεύω ότι η ανέγερση περισσότερων οικισμών δεν συμβάλλει στην ασφάλεια του Ισραήλ. Πιστεύω ότι τους δυσκολεύει ακόμα περισσότερο να κάνουν ειρήνη με τους γείτονές τους», είπε ο Ομπάμα.

«Πιστεύω ότι δυσαρεστεί τους Παλαιστίνιους με ένα τρόπο που θα μπορούσε να αποβεί επικίνδυνος», κατέληξε.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή