Επιστολή ΟΝΝΕΔιτών στην Ντ. Μπακογιάννη

Τετάρτη, 18 Νοεμβρίου 2009 18:21
A- A A+

Επιστολή προς την υποψήφια για την προεδρία της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη απέστειλε σήμερα η κίνηση ΟΝΝΕΔιτών για τη μεγάλη Νέα Δημοκρατία, όπου καταθέτει τις απόψεις της για το μέλλον της παράταξης.

Στην επιστολή αναφέρονται τα ακόλουθα:

«Μετά το ιστορικά αρνητικό αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών της 4ης Οκτωβρίου και την παραίτηση του Προέδρου του κόμματος, η φιλελεύθερη παράταξη καλείται στο άμεσο μέλλον με αφετηρία την εκλογή αρχηγού:

* Να συζητήσει άμεσα και με παρρησία τα αίτια της μεγάλης ήττας που υπέστη,

* Να αναδιοργανώσει ριζικά και ουσιαστικά (όχι επιφανειακά και με επικοινωνιακούς όρους) τη δομή του κόμματος σε όλα τα επίπεδα,

* Να επικαιροποιήσει και να αναπροσαρμόσει την ιδεολογική της πλατφόρμα με πρότυπο τα επιτυχημένα μοντέλα των σύγχρονων ευρωπαϊκών κεντροδεξιών κομμάτων, προσαρμοσμένα στα ελληνικά δεδομένα,

* Να αναδείξει νέα, ικανά στελέχη με ρόλο πρωταγωνιστικό που θα μετατραπούν σε γνήσιους φορείς προώθησης των ιδεών της μέσα από υγιείς και αξιοκρατικές διαδικασίες, χωρίς αποκλεισμούς και λογικές «ημετέρων» ή κλειστών παρεών,

* Να ασκήσει ουσιαστική, εθνικά υπεύθυνη και εποικοδομητική αντιπολίτευση προς όφελος της πατρίδας μας,

* Να μπορέσει στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα να αρθρώσει αξιόπιστη και ξεκάθαρη κυβερνητική πρόταση, ώστε να διεκδικήσει την επιστροφή της στη διακυβέρνηση της χώρας, χωρίς ωστόσο αυτό να εκφυλιστεί κάνοντάς το αυτοσκοπό, αν δεν θέσει δηλαδή εκ των προτέρων ισχυρά θεμέλια σε όλα τα παραπάνω.

Για να επιτευχθούν οι παραπάνω στόχοι οφείλουμε να κινηθούμε όλα τα στελέχη, από τον νέο Πρόεδρο έως και το τελευταίο μέλος των περιφερειακών και τομεακών οργανώσεων, με γενναιότητα, δίχως τις αγκυλώσεις και τα φοβικά σύνδρομα που δυστυχώς επιδεικνύει η παράταξή μας διαχρονικά.

Γι’ αυτό η αναζήτηση του νέου ηγέτη πρέπει να γίνει με όρους μέλλοντος και όχι ως προϊόν αντιπαράθεσης του χθες ή επίλυσης μιας βεντέτας του παρελθόντος. Ο στόχος της διεύρυνσης της απήχησης του κόμματος ταυτίζεται με τη σύσταση μιας ευρείας πολυσυλλεκτικής παράταξης και όχι τη δημιουργία ενός κόμματος ιδεολογικής καθαρότητας. Αυτό επιτάσσουν η ιστορική παρακαταθήκη της Ν.Δ. και οι προκλήσεις της ελληνικής πραγματικότητας σήμερα.

Τα πρόσωπα δεν είναι το μοναδικό ζητούμενο, παρά το γεγονός ότι σαφώς και ο καθένας θα δώσει το δικό του στίγμα στην παράταξη. Αποσαφηνίζουμε επίσης ότι το κείμενο αυτό δεν αποτελεί οποιαδήποτε επίδειξη δύναμης ή την απόδειξη μιας ακόμη «προβατοποίησης» των οπαδών και ψηφοφόρων της παράταξης. Ζητούμε κυρίως η πραγματική πολιτική να μπει στο επίκεντρο της συζήτησης.

Ούτε βέβαια έχουμε ως στόχο να καταλογίσουμε ευθύνες μέσω λίγων γραμμών. Όλους άλλωστε μας αναλογεί κάποιο μερίδιο ευθύνης. Απλά, κάποιους το μερίδιο τους στην πορεία της παρακμής βαραίνει περισσότερο και δυστυχώς δεν τους είδαμε να το αναλαμβάνουν.

Ζητούμε πρωτίστως να αποσαφηνιστεί η ιδεολογική μας ταυτότητα. Δεν μας φτάνουν οι ταμπέλες. Πολλές φορές, οι ταμπέλες υπάρχουν για να κρύβεται η ανυπαρξία θέσεων ή να παραπέμπεται στις καλένδες ακόμη και η συζήτηση για τις διαφορές που υπάρχουν στο ιδεολογικό υπόβαθρο των διαφόρων τάσεων εντός του κόμματος. Δεν αρκούν επίσης και τα ευκαιριακά συνθήματα.

Κι αυτά με τη σειρά τους λειτούργησαν ως παχιά λόγια και υποσχέσεις χωρίς αντίκρυσμα, που πρόδωσαν την εμπιστοσύνη των υποστηρικτών μας. Ζητούμε να ανοίξει ο διάλογος για όλα τα θέματα που φοβηθήκαμε να αγγίξουμε. Κάθε καθυστέρηση, απλά θα επιτείνει την απαξίωση της παράταξης και προς το κέντρο και προς τα δεξιά.

Απογοητεύσαμε τον κόσμο της παράταξης με συμπεριφορές και πρακτικές φεουδαρχικής και ατομιστικής νοοτροπίας. Τα ουκ ολίγα παραδείγματα των υψηλόβαθμων παραγόντων που έδειξαν να υπηρετούν το προσωπικό όφελος και το κέρδος διαγράφοντας αρχές και αξίες κυρίαρχες στην ιστορική μας πορεία, με τις οποίες μάλιστα αντιταχθήκαμε και διαφοροποιούμασταν από τον διαχρονικό αμοραλισμό του ΠΑΣΟΚ, μας απαξίωσαν... Πληγώσαμε την περηφάνια του Νεοδημοκράτη και της Νεοδημοκράτισσας. Η έλλειψη συγκρότησης και συνέπειας στον τομέα της πάταξης της διαφθοράς μας στέρησαν από την απαραίτητη αξιοπιστία και μας οδήγησαν στο περιθώριο.

Αναζητούμε μια νέα φερέγγυα πυξίδα. Ένα ανοικτό, φιλελεύθερο, μεταρρυθμιστικό και δημοκρατικό κόμμα που θα επιτρέπει την ενεργό συμμετοχή του πολίτη στις διαδικασίες του και την ανάπτυξη νέων ιδεών, απαλλαγμένων από ιδεοληψίες και στρεβλώσεις του χθες.

Με ικανοποίηση είδαμε αρκετές από τις ιδέες που αντιπροσωπεύουμε να προβάλλονται μεταξύ των θέσεων που κατέθεσαν οι υποψήφιοι για την ηγεσία του κόμματος. Πιστεύουμε στην ανάγκη εφαρμογής των προτάσεων αυτών. Δεν πρέπει να αποτελέσουν θεωρητικές μόνο εξαγγελίες. Και θα είμαστε στο πλευρό της νέας ηγεσίας για να τις προωθήσουμε την επόμενη μέρα συμβάλλοντας αποφασιστικά στον απαραίτητο εκσυγχρονισμό του κόμματος.

Υποστηρίζουμε μεταξύ άλλων τις ακόλουθες αλλαγές στη δομή, οργάνωση και λειτουργία της Ν.Δ.:

Οργανωτικά

1. Καθορισμένη χρονική θητεία του Προέδρου του κόμματος, ο οποίος θα εκλέγεται απευθείας από όλα τα μέλη.

2. Διεξαγωγή τακτικού συνεδρίου του κόμματος και της νεολαίας κάθε 2 χρόνια. Μείωση του αριθμού των αιρετών στελεχών σε κεντρικά και περιφερειακά όργανα. Σύμπτυξη και κατάργηση οργάνων.

3. Κατάργηση όλων των ex officio μελών στα κεντρικά όργανα και τις περιφερειακές οργανώσεις, πλην των Προέδρων των ΝΟΔΕ και των ΝΕ ΟΝΝΕΔ Ελλάδος και εξωτερικού στην ΚΕ κόμματος και νεολαίας, οι οποίοι όμως θα εκλέγονται απευθείας από τα μέλη της παράταξης στις τοπικές κοινωνίες. Θέσπιση θητείας και για αυτές τις θέσεις.

4. Κατάργηση της αυτοδίκαιης συμμετοχής των εν ενεργεία βουλευτών στα ψηφοδέλτια του κόμματος και διεξαγωγή προκριματικών εκλογών με δικαίωμα ψήφου σε μέλη και φίλους του κόμματος για τη συμμετοχή στη λίστα.

5. Παύση της υποστήριξης μέσω χρίσματος των υποψηφίων δημάρχων για περιφερειακούς δήμους και διεξαγωγή προκριματικών εκλογών με δικαίωμα ψήφου σε μέλη και φίλους του κόμματος για δημάρχους δήμων-πρωτευουσών νομών και για αιρετούς περιφερειάρχες (εφόσον θεσπιστεί η θέση αυτή).

Λειτουργία κόμματος

1. Δημιουργία δεξαμενών σκέψης σε κάθε περιφέρεια, με ταυτόχρονη ανάπτυξη διαλόγου μέσω ιστοσελίδας.

2. Επιμόρφωση στελεχών ανά τακτά χρονικά διαστήματα και διοργάνωση ανοικτών θεματικών εκδηλώσεων τύπου στρογγυλών τραπεζών. Στόχος πρέπει να είναι αφενός η ενημέρωση και η παρουσίαση όλων των πιθανών πλευρών του κάθε θέματος και αφετέρου η συζήτηση μεταξύ των συμμετεχόντων. Καταγραφή ενδεχόμενων διαφωνιών και ανάπτυξη αυτών στις δεξαμενές σκέψης και στην ιστοσελίδα με ταυτόχρονη χρησιμοποίηση δημοσκοπήσεων, σύνταξη εκθέσεων από ειδικούς επιστήμονες και από ενεργούς πολίτες, όχι απαραίτητα μελών του κόμματος.

3. Ευρύτερη συνεργασία με ΜΚΟ σε θέματα κοινωνικού ρατσισμού, περιβάλλοντος, μετανάστευσης, νεολαίας κ.τ.λ. Πρέπει επιτέλους να ακούσουμε τη γνώμη ανθρώπων που ξεχάσαμε ή δεν επιτρέψαμε να ακουστούν οι ανησυχίες τους.

Οι ολοκληρωτικές αλλαγές στις πολιτικές και τη δομή του κόμματος πρέπει να συνδυαστούν με ολοκληρωτικές αλλαγές σε πρόσωπα. Όσοι επιμείνουν στα γνωστά κουρασμένα πρόσωπα, τα οποία υπηρετούν μηχανισμούς του χθες που τους ξεπέρασε η κοινωνία και που μας έφεραν στο 33%, γίνονται απευθείας μέρος του προβλήματος. Και θα βρούνε όλους εμάς απέναντί τους.

Πρόκληση για μας δεν είναι μόνο η διαφύλαξη της ενότητας του κόμματος. Το μεγάλο στοίχημα της επόμενης μέρας είναι η αναστροφή του κλίματος απομόνωσης, με τo οποίo κινδυνεύει η παράταξή μας.

Όλοι εμείς δε φιλοδοξούμε να αποτελέσουμε μέρος μηχανισμών και τμήματα ευνοημένων μιας άβουλης στρατιάς εις βάρος πιθανόν άλλων αξιότερων στελεχών της παράταξης (όπως συνέβη συχνά στο πρόσφατο παρελθόν). Θέλουμε να είμαστε απλοί συμμέτοχοι στην ανασύσταση του κόμματος, στη δημιουργία ενός σύγχρονου, ζωντανού πολιτικού οργανισμού. Δεν επιθυμούμε να αποτελέσουμε τους δοτούς συνεχιστές μιας άδοξης πολιτικής επιβίωσης με βάση τα φθαρμένα υλικά τους χθες.

θα σταθούμε ωστόσο υπεύθυνα σε ένα ρόλο που δεν μπορεί να μας αναθέσει κανένα πρόσωπο, αλλά καλούμαστε να αναλάβουμε μέσα από τα πράγματα. Ένα ρόλο που μόνο οι αγώνες μας και η γνήσια, διαρκής συνύπαρξή μας σε αυτούς με τους εκατοντάδες καθημερινούς αγωνιστές της παράταξης. Το ρόλο του θεματοφύλακα της ενότητας της παράταξης και του στρατιώτη στη νέα νικηφόρα πορεία της. Με κάθε κόστος πολιτικό ή προσωπικό.

Όλοι εμείς δε βάζουμε απλά την υπογραφή μας σε ένα ακόμη κείμενο. Θέτουμε υπεύθυνα τον εαυτό μας στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας αναγέννησης της Νέας Δημοκρατίας και δηλώνουμε συλλογικά ότι θα αναλάβουμε τις ευθύνες που η κοινωνία μας ζητάει. Και ακριβώς επειδή η ανυποληψία είναι ο μεγάλος μας εχθρός, δε θα διστάσουμε να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να αφήσουμε στο παρελθόν όσα και όσους τραυμάτισαν την παράταξη.

Ας σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και ας αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας. Ας συναντηθούμε ξανά με τους υποστηρικτές της παράταξης, αλλά και ολόκληρη την κοινωνία. Χωρίς παρωπίδες και μισαλλοδοξία. Ας ανοίξουμε τα αυτιά μας και τα μάτια μας. Ας συζητήσουμε και τέλος ας δράσουμε. Με τόλμη, ειλικρίνεια και ρεαλισμό. Γιατί από εδώ και πέρα δε φτάνει να μιλάμε…αλλά να πράττουμε. Και με τις πράξεις μας μπορούμε μόνο να κάνουμε τη διαφορά».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή