ΕΕ: Στο τραπέζι οι 27 για την επιλογή Προέδρου

Πέμπτη, 19 Νοεμβρίου 2009 09:29
UPD:10:22

Το έργο των 27 θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολο καθώς στο παρασκήνιο δεν έχει επιτευχθεί ακόμη κάποια συμφωνία.

A- A A+

To νέο πρόεδρο και τον υπουργό Εξωτερικών της ΕΕ θα κληθούν απόψε να επιλέξουν –προσπαθώντας να ξεπεράσουν τις διαφορές τους- οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες, κατά την έκτακτη σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες.

Το έργο των 27 θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολο καθώς στο παρασκήνιο δεν έχει επιτευχθεί ακόμη κάποια συμφωνία.

«Τα ονόματα που υπάρχουν στο τραπέζι είναι πολύ περισσότερα από τις ευρωπαϊκές καρέκλες», δήλωσε ο Σουηδός πρωθυπουργός Φρέντρικ Ρέινφελντ, που προεδρεύει της ΕΕ αυτό το εξάμηνο.

Τα αξιώματα του μόνιμου προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας θεσμοθετήθηκαν με τη Συνθήκη της Λισαβόνας, με στόχο να αποκτήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση «μία φωνή» στη διεθνή σκηνή.

Ο Πρωθυπουργός του Βελγίου Χέρμαν φαν Ραμπόι παραμένει το φαβορί για την προεδρία της ΕΕ. Υποψήφιοι είναι επίσης ο Ολλανδός πρωθυπουργός Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αλλά και ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ. Τελευταία ακούγεται και το όνομα της πρώην προέδρου της Λετονίας Βάιρα Βάικ Φραιμπέργκα που είναι 71 ετών.

Η σύγχυση είναι ακόμη μεγαλύτερη για τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, ο οποίος θα είναι επίσης και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, που θεωρείτο φαβορί, αποσύρθηκε από την κούρσα ωστόσο το όνομά του συνεχίζει να «ακούγεται».

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάσιμο Ντ` Αλέμα υποστηρίζεται από τους ευρωπαίους σοσιαλιστές, που διεκδικούν τη θέση, αλλά δεν τον προτιμούν ορισμένες χώρες του πρώην σοβιετικού μπλοκ, γιατί είχε διατελέσει ηγέτης των ιταλών κομμουνιστών.

Σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα Ελ Παίς, ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεζ Θαπατέρο σκοπεύει να προωθήσει την υποψηφιότητα του υπουργού Εξωτερικών της χώρας του Μιγκέλ Ανχελ Μορατίνος.

Οι πρώτες αντιπροσωπείες αναμένονται στη βελγική πρωτεύουσα στις 18.00 (ώρα Ελλάδος) και μισή ώρα αργότερα θα δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η γερμανίδα καγκελάριος ¶νγκελα Μέρκελ.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι δύο ηγέτες έχουν σίγουρα συζητήσει τις υποψηφιότητες καθώς Παρίσι και Βερολίνο προτίθενται να υποδείξουν ένα κοινό υποψήφιο για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Είμαι αισιόδοξη ότι θα έχουμε μια συμφωνία το βράδυ», τόνισε η Μέρκελ.

Οι 27 ευρωπαίοι ηγέτες θα μετάσχουν σε δείπνο εργασίας στις 19.00 (ώρα Ελλάδος) ,το οποίο αναμένεται να διαρκέσει τρεις ώρες ή και περισσότερο αν δεν υπάρξει συναίνεση στα πρόσωπα.

«Θα έχουμε τα νέα πρόσωπα της Ευρώπης, την Πέμπτη το βράδυ; Ειλικρινά, δεν ξέρω. Αυτό μπορεί να λυθεί μέσα σε λίγες ώρες, αλλά μπορεί να κρατήσει και όλη τη νύχτα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σουηδός πρωθυπουργός.

Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός των κρατών της Ευρωζώνης

Εν τω μεταξύ μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις οι κυβερνήσεις των κρατών της Ευρωζώνης και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμφώνησαν στο ύψος του προϋπολογισμού των 16 κρατών για το 2010, που προβλέπει αύξηση των δαπανών κατά 6%, για να φτάσουν στα 122,9 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Ο προϋπολογισμός είναι μία ισχυρή απάντηση στην οικονομική κρίση», δήλωσε ο Χανς Λίντμπλαντ, υπουργός Οικονομίας της Σουηδίας, μετά τις συνομιλίες που διήρκεσαν 12 ώρες.

Ο προϋπολογισμός θα πρέπει να εγκριθεί τώρα από το Ευρωκοινοβούλιο το Δεκέμβριο.

Πριν από λίγες μέρες δημοσιοποιήθηκε η εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η οικονομία στην Ευρωζώνη οδηγείται προς τη σταδιακή ανάκαμψη, καθώς το Ακαθάριο Εγχώριο Προϊόν αναμένεται να αυξηθεί κατά 0,7% τον επόμενο χρόνο και κατά 1,6% το 2011.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή