Ράσμουσεν: Με ιδίες δυνάμεις σταδιακά η ασφάλεια του Αφγανιστάν

Πέμπτη, 19 Νοεμβρίου 2009 13:54
UPD:13:56

«Δεν έχω απολύτως καμία αμφιβολία ότι εάν ήταν να αποχωρήσουμε και να γυρίσουμε την πλάτη μας στο Αφγανιστάν, η Αλ Κάιντα θα επέστρεφε...Και εάν αποχωρούσαμε, σκεφτείτε την πίεση επί του εξοπλισμένου με πυρηνικά όπλα Πακιστάν και την αστάθεια που θα διαχεόταν στην κεντρική Ασία», προειδοποίησε o γ.γ. του ΝΑΤO.

A- A A+

Ο γ.γ. του ΝΑΤO Αντερς Φογκ Ράσμουσε συνεχάρη τον Χαμίντ Καρζάι για την ανάληψη της δεύτερης θητείας του ως προέδρου του Αφγανιστάν, καλώντας τον να καταπολεμήσει τη διαφθορά και τονίζοντας την πρόθεσή της Συμμαχίας να αναθέσει σταδιακά στις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας την ασφάλεια της χώρας.

«Εξ ονόματος του ΝΑΤΟ συγχαίρω τον πρόεδρο Καρζάι, του απευθύνουμε τις καλύτερες ευχές μας για τη δεύτερη πενταετή του θητεία», αναφέρει ο Ράσμουσεν στη γραπτή του δήλωσή, στην οποία χαρακτηρίζει την ορκωμοσία του Καρζάι «ιστορικό γεγονός».

«Υποστηρίζουμε πλήρως την πρόθεσή του να σχηματίσει υπεύθυνη κυβέρνηση, η οποία να διαθέτει ισχυρή εξουσία, να λογοδοτεί και όπου η διαφθορά δεν θα έχει θέση», προσθέτει.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ κηρύσσει το άνοιγμα μιας μεταβατικής περιόδου κατά τη διάρκεια της οποίας «οι Αφγανοί θα αναλάβουν προοδευτικά τον έλεγχο των δικών τους υποθέσεων», γεγονός που θα επιτρέψει εν καιρώ στην πολυεθνική δύναμη στο Αφγανιστάν να αποχωρήσει.

«ΤΟ ΝΑΤΟ, μέσω της Isaf, θα εργασθεί με τη νέα κυβέρνηση για να επιτραπεί στις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας να αναλάβουν τον έλεγχο της ασφάλειας της χώρας τους από περιοχή σε περιοχή και από επαρχία σε επαρχία, όταν θα έχουν διαμορφωθεί οι κατάλληλες συνθήκες», επανέλαβε.

«Το ΝΑΤΟ δεν πρέπει να γυρίσει την πλάτη στο Αφγανιστάν, διότι αυτό θα αύξανε την απειλή της Αλ Κάιντα και θα προκαλούσε ανασφάλεια στην κεντρική Ασία», συμπληρώνει στη δήλωσή του ο Ράσμουσεν.

«Δεν έχω απολύτως καμία αμφιβολία ότι εάν ήταν να αποχωρήσουμε και να γυρίσουμε την πλάτη μας στο Αφγανιστάν, η Αλ Κάιντα θα επέστρεφε...Και εάν αποχωρούσαμε, σκεφτείτε την πίεση επί του εξοπλισμένου με πυρηνικά όπλα Πακιστάν και την αστάθεια που θα διαχεόταν στην κεντρική Ασία», προειδοποίησε.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή