Λ. Κατσέλη: Δεν καταργήθηκε το ΥΕΝ

Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου 2009 10:25
UPD:14:06

A- A A+

Δεν υπάρχει θέμα κατάργησης του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, το υπουργείο εντάχθηκε στο νέο υπουργείο, τόνισε η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ. Πάνου Καμμένου προς τον πρωθυπουργό.

«Η ένταξη αυτή αποτελεί αναπτυξιακή επιλογή, είναι καιρός τα θέματα ναυτιλίας να τα βλέπουμε από μία αναπτυξιακή σκοπιά», ανέφερε η κ. Κατσέλη, η οποία παραδέχθηκε ότι ένα τέτοιο εγχείρημα έχει δυσκολίες. Τόνισε ακόμη ότι δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια και στην παροχή υπηρεσιών.

Η κα Κατσέλη ανέφερε ακόμη ότι το προσωπικό του Λιμενικού εξακολουθεί να υπηρετεί στις θέσεις, που κατείχε, το προσωπικό των λιμενικών αρχών και οι ναυτιλιακοί ακόλουθοι εκτελούν τα διοικητικά τους καθήκοντα, ενώ η γενική γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής εντάσσεται ενιαία στο υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Για την υδροδότηση των άνυδρων νησιών είπε ότι οι σχετικές συμβάσεις παρατάθηκαν έως το τέλος του τρέχοντος μηνός, οπότε «δεν υπάρχει πρόβλημα».

Ο κ. Καμμένος κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ότι επί δύο εβδομάδες αποφεύγει να τοποθετηθεί στο θέμα και άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση. «Θα έχουμε δράματα στο Αιγαίο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καμμένος.

Υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να πάρει πίσω σχετικό ΠΔ, διότι δεν μπορεί να λειτουργήσει». Ανέφερε ότι παραιτήθηκε ο αρχηγός του Λιμενικού, οι δύο υπαρχηγοί αρνούνται να αναλάβουν την αρχηγία και γι αυτό δεν γίνεται ΚΥΣΕΑ, ενώ οι υποναύαρχοι μέχρι και τον βαθμό των αρχιπλοιάρχων δεν το κάνουν.

Ο βουλευτής της ΝΔ είπε επίσης ότι οι λιμενικοί αναφέρονται στη φυσική τους ηγεσία κι αν κάποιος προβεί σε σφάλμα στις διευθύνσεις του σημερινού υπουργείου δεν μπορεί να το ελέγξει η υπουργός, γιατί η ηγεσία ανήκει σε δύο άλλα υπουργεία.

Ο κ. Καμμένος ανέφερε, τέλος, ότι ήδη έχουν δημιουργηθεί προβλήματα με Έλληνες ναυτικούς, που κρατούνται από πειρατές, γιατί δεν υπάρχει κανείς να δώσει εντολή να χρησιμοποιηθεί στρατιωτική δύναμη.

ότι «η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να πάρει πίσω σχετικό ΠΔ, διότι δεν μπορεί να λειτουργήσει». Ανέφερε ότι παραιτήθηκε ο αρχηγός του Λιμενικού, οι δύο υπαρχηγοί αρνούνται να αναλάβουν την αρχηγία και γι αυτό δεν γίνεται ΚΥΣΕΑ, ενώ οι υποναύαρχοι μέχρι και τον βαθμό των αρχιπλοιάρχων δεν το κάνουν.

Είπε ακόμη ότι οι λιμενικοί αναφέρονται στη φυσική τους ηγεσία κι αν κάποιος προβεί σε σφάλμα στις διευθύνσεις του σημερινού υπουργείου δεν μπορεί να το ελέγξει η υπουργός, γιατί η ηγεσία ανήκει σε δύο άλλα υπουργεία. Ο κ. Καμμένος ανέφερε, επίσης, ότι ήδη έχουν δημιουργηθεί προβλήματα με Έλληνες ναυτικούς, που κρατούνται από πειρατές, γιατί δεν υπάρχει κανείς να δώσει εντολή να χρησιμοποιηθεί στρατιωτική δύναμη.

«Το ίδιο θα γίνει σε περίπτωση ναυτικού ατυχήματος», είπε ο πρ. υφυπουργός, προσθέτοντας πως ήδη κατεβάζουν τη σημαία από την Αδριατική καράβια της ελληνικής ναυτιλίας. «Είναι νωρίς να πάρετε πίσω αυτή την απόφαση. Φοβάμαι ότι, παρά τις καλές προθέσεις, θα έχουμε δράματα στο Αιγαίο, θα έχουμε δράματα στη Ναυτιλία», τόνισε.

Απαντώντας η κ. Κατσέλη κατηγόρησε τον κ. Καμμένο ότι κινδυνολογεί και ανέφερε ότι από το Σεπτέμβριο παρατηρείται πρωτοφανής αύξηση των πλοίων με ελληνική σημαία.

Στο κείμενο της ερώτησης ο κ. Καμμένος επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι η κατάργηση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, καθώς και ο διαμελισμός των αρμοδιοτήτων του προκαλεί αδυναμία λειτουργίας των υπηρεσιών, σοβαρό πρόβλημα εφαρμογής νησιωτικών πολιτικών και έλλειψη συντονισμού στην ακτοπλοϊκή εξυπηρέτηση των νησιών.

Ο κ. Καμμένος τονίζει ότι ένα μήνα μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης δεν υπάρχουν νόμιμα εγκεκριμένα δρομολόγια, αφού δεν έχει συνέλθει ΣΑΣ με αποτέλεσμα την πλήρη απομόνωση των νησιών.

Επίσης, τονίζει ότι έχουν παγώσει όλες οι διαδικασίες για την υδροδότηση των νησιών με αποτέλεσμα να συντηρούνται τα άνυδρα νησιά με τα αποτελέσματά τους.

Διαβεβαιώσεις στους εργαζόμενους στον ΟΛΠ

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Θεόδωρου Δρίτσα σχετικά με τη σύμβαση του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (Ο.Λ.Π.) με την εταιρεία Cosco η κ. Κατσέλη τόνισε ότι τα δικαιώματα των εργαζομένων είναι πλήρως διασφαλισμένα και πως θα εξασφαλιστούν πλήρως τα συμφέροντα του ελληνικού Δημοσίου.

Πρόσθεσε ακόμη ότι τα λιμάνια της χώρας πρέπει να βρίσκονται υπό δημόσιο έλεγχο και πως στόχος της κυβέρνησης είναι η ανάπτυξη του ΟΛΠ και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας όλων των λιμανιών.

Για το λόγο αυτό δρομολογείται επιχειρησιακό σχέδιο για την αναβάθμιση της ζώνης του Πειραιά που θα δώσει νέα προοπτική στο λιμάνι και θα συμβάλει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή