Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποίησε σήμερα οκτώ κράτη - μέλη που συνεχίζουν να μην βελτιώνουν την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα.
Προειδοποιητικές επιστολές απεστάλησαν στη χώρα μας, την Αυστρία, το Βέλγιο, τη Δανία, τη Γαλλία, την Ουγγαρία, τη Σλοβακική Δημοκρατία και τη Ρουμανία. Οι προειδοποιήσεις αφορούν τις υπερβολικές εκπομπές μικροσκοπικών αιωρούμενων σωματιδίων, γνωστών ως PM 10 .
Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, μέχρι το 2005 έπρεπε να επιτευχθεί η τήρηση συγκεκριμένων ορίων. Πολλά κράτη μέλη ζήτησαν να παραταθεί μέχρι τον Ιούνιο 2011 η προθεσμία για την τήρηση των σχετικών με τα PM 10 προτύπων και εγκρίθηκαν παρατάσεις για ορισμένες χώρες που σαφώς καταβάλλουν προσπάθειες για την πληρέστερη συμμόρφωσή τους. Οι επιστολές που απεστάλησαν σήμερα απευθύνονται σε χώρες που κρίθηκε ότι έχουν καθυστερήσει. Επιπλέον η Γαλλία θα λάβει χωριστή επιστολή επειδή δεν ελέγχει τις εκπομπές διοξειδίου του θείου.
Στην Αυστρία, το Βέλγιο, τη Δανία, την Ελλάδα, τη Γαλλία, την Ουγγαρία, τη Σλοβακική Δημοκρατία και τη Ρουμανία απεστάλησαν πρώτες γραπτές προειδοποιήσεις , επειδή καθυστέρησαν να τηρήσουν τις απαιτήσεις για την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα.
Βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας τα κράτη μέλη υπέχουν την υποχρέωση θέσπισης οριακών τιμών για τα PM 10 μέχρι το 2005. Ως όρια έχουν καθοριστεί τιμή ετήσιας συγκέντρωσης (40 μg/m 3 ) και τιμή ημερήσιας συγκέντρωσης (50 μg/m 3 ), των οποίων δεν επιτρέπεται η υπέρβαση περισσότερο από 35 φορές ανά ημερολογιακό έτος 1 .
Οι χώρες έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν αίτημα για να εξαιρεθούν από τις οριακές τιμές για τα PM 10 έως τον Ιούνιο του 2011, αλλά για τις εξαιρέσεις αυτές ισχύουν αρκετές προϋποθέσεις. Τα κράτη μέλη πρέπει να αποδείξουν ότι έχουν λάβει μέτρα για να επιτύχουν τη συμμόρφωση μέχρι τη λήξη της παρατεταμένης προθεσμίας και ότι εφαρμόζουν σχέδιο για την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα, στο οποίο καθορίζονται τα μέτρα μείωσης των εκπομπών για κάθε ζώνη ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα.
Η Αυστρία, το Βέλγιο, η Δανία, η Ελλάδα, η Γαλλία, η Ουγγαρία και η Σλοβακία είχαν υποβάλει αιτήματα παράτασης, αλλά η Επιτροπή δεν πείστηκε για τα μέχρι τώρα ληφθέντα μέτρα. Σύμφωνα με τις ετήσιες εκθέσεις ποιότητας του αέρα που υπέβαλαν τα εν λόγω κράτη μέλη για το 2008, είναι συνεχής η υπέρβαση των οριακών τιμών σε αρκετές ζώνες και, ως εκ τούτου, η Επιτροπή κρίνει ότι τα εν λόγω επτά κράτη μέλη δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους.
Η προειδοποίηση προς τη Ρουμανία αφορά την κοινοποίηση που δεν υπέβαλε ως τα τέλη Μαρτίου 2009, ως όφειλε. Για τον λόγο αυτό η Επιτροπή απέστειλε πρώτη γραπτή προειδοποίηση.
Η Γαλλία θα λάβει, επιπλέον, τελική γραπτή προειδοποίηση επειδή δεν ελέγχει τις οριακές τιμές δ ιοξε ι δ ίου του θείου . Η Επιτροπή προειδοποίησε τη Γαλλία για πρώτη φορά τον Ιούνιο σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να εφαρμοστούν για την τήρηση των οριακών τιμών δ ιοξε ι δ ίου του θείου, αλλά από τις εκθέσεις προκύπτει ότι σε πέντε βιομηχανικές περιοχές συνεχίζεται η υπέρβαση των ορίων για το S0 2 . Πρόκειται για τις βιομηχανικές περιοχές Fos-sur-Mer, Rouen, Lacq, Estuaire de la Seine και Région Rhône-Alpes, για τις οποίες είχαν αναφερθεί υπερβάσεις τα έτη 2005, 2006 και 2007. Εάν δεν ληφθούν περαιτέρω μέτρα, δεν αναμένεται η τήρηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας από τη Γαλλία έως το 2012. Ως εκ τούτου, έπρεπε να αποσταλεί τελική γραπτή προειδοποίηση.
Eπιπτώσεις στην υγεία
Τα αιωρούμενα σωματίδια (PM 10 ) περιέχονται κυρίως στις ρυπογόνες εκπομπές από τη βιομηχανία, την οδική κυκλοφορία και την οικιακή θέρμανση. Είναι δυνατόν να προκαλέσουν άσθμα, καρδιαγγειακά προβλήματα, καρκίνο των πνευμόνων και πρόωρο θάνατο.
Ο αρμόδιος για το περιβάλλον Επίτροπος Σταύρος Δήμας δήλωσε τα εξής: «Η ατμοσφαιρική ρύπανση που προκαλούν τα σωματίδια έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου και απαιτ ούνται αυστηρά πρότυπα. Τα πρότυπα αυτά πρέπει να εφαρμόζονται για να προστατεύονται οι πολίτες σε όλη την ΕΕ και, κατά συνέπεια, καλώ τα οκτώ κράτη μέλη να αντιμετωπίσουν αυτές τις ελλείψεις και να βελτιώσουν την προστασία των πολιτών το συντομότερο δυνατόν. Η ανθρώπινη υγεία είναι ύψιστη προτεραιότητα. Δεν επιδέχεται καθυστερήσεις.»
Αιτιολογημένη γνώμη για τα πυρηνικά απόβλητα
Η Επιτροπή κινεί παράλληλα διαδικασία κατά της Ελλάδας για μη κοινοποίηση της μεταφοράς οδηγίας Ευρατόμ στο εσωτερικό δίκαιο. Η Επιτροπή αποφάσισε σήμερα να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη στην Ελλάδα επειδή η χώρα δεν κοινοποίησε στην Επιτροπή την έγκαιρη μεταφορά στην εθνική νομοθεσία της οδηγίας για την επιτήρηση και τον έλεγχο των αποστολών ραδιενεργών αποβλήτων και αναλωμένου πυρηνικού καυσίμου.
Η προθεσμία για τη μεταφορά της οδηγίας για την επιτήρηση και τον έλεγχο των αποστολών ραδιενεργών αποβλήτων και αναλωμένου πυρηνικού καυσίμου στην εθνική νομοθεσία έληξε στις 25 Δεκεμβρίου 2008. Οι ελληνικές αρχές δεν έχουν ακόμη κοινοποιήσει στην Επιτροπή την τελική μεταφορά της οδηγίας στην εθνική νομοθεσία. Συνεπώς, αφού δόθηκε στην Ελλάδα η δυνατότητα να υποβάλει τις παρατηρήσεις της, η Επιτροπή κίνησε το δεύτερο στάδιο της διαδικασίας παράβασης.
Η οδηγία , η οποία αντικαθιστά την οδηγία του 1992, παρατείνει το σύστημα ελέγχου και προηγούμενης αδειοδότησης όσον αφορά τις διασυνοριακές αποστολές ραδιενεργών αποβλήτων για την προστασία της υγείας των εργαζομένων και του πληθυσμού και την αποφυγή της παράνομης διακίνησης τέτοιων υλικών. Επιπλέον, η οδηγία επεκτείνει το πεδίο εφαρμογής της στα «αναλωμένα καύσιμα» δηλαδή στα πυρηνικά καύσιμα που έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί σε πυρηνική εγκατάσταση.
Η οδηγία βελτιώνει και απλοποιεί την υφιστάμενη διαδικασία συναίνεσης και εξασφαλίζει ότι οι χώρες προορισμού και διαμετακόμισης έχουν ενημερωθεί σχετικά με τις μεταφορές ραδιενεργών αποβλήτων ή αναλωμένων πυρηνικών καυσίμων προς ή μέσω αυτών.
Η αποστολή αιτιολογημένης γνώμης αποτελεί το δεύτερο στάδιο της διαδικασίας παράβασης. Εάν η Ελλάδα δεν κοινοποιήσει στην Επιτροπή τη μεταφορά της οδηγίας στην εθνική νομοθεσία εντός της καθορισμένης προθεσμίας, η Επιτροπή δύναται να προσφύγει στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.