Μήνυμα Μπαγίς στη νέα ηγεσία της Ε.Ε.

Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου 2009 15:44
A- A A+

Η αποφασιστικότητα της Αγκυρας για την προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων θα συνεχιστεί και στην ευρωπαϊκή δομή που θα προκύψει στη βάση της Συνθήκης της Λισσαβόνας, υπογράμμισε ο Τούρκος υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου και επικεφαλής της τουρκικής διαπραγματευτικής ομάδας, Εγκεμέν Μπαγίς, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι τόσο ο νέος πρόεδρος της Ε.Ε., Βαν Ρόμπεϊ, όσο και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Αστον, θα εκτιμήσουν την αποφασιστικότητα αυτή της Τουρκίας και θα προωθήσουν την ενταξιακή διαδικασία.

Ο κ. Μπαγίς χαρακτήρισε σημαντικά και σύμφωνα με την αρχή του σεβασμού στα συμφωνημένα, όσο δήλωσε χθες ο νέος πρόεδρος της ΕΕ σχετικά με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας (ότι θα είναι ουδέτερος και θα ακολουθήσει τη στάση των 27 χωρών μελών).

«Η προσδοκία της Τουρκίας είναι η ΕΕ να είναι πιστή στις αποφάσεις για ανακήρυξη της Τουρκίας ως υποψήφιας για ένταξη χώρας το 1999 και για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων το 2005», σημείωσε ο κ. Μπαγίς και επεσήμανε τα εξής:

«Η Τουρκία είναι μέρος όλων των πολιτικών και στρατιωτικών σχηματισμών της Ευρώπης και διαθέτει την έκτη μεγαλύτερη οικονομία της ηπείρου μας. Είναι μάλιστα αποφασισμένη να ολοκληρώσει τη διαδικασία των μεταρρυθμιστικών και ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ένταξη και να γίνει πρωταγωνιστής στο σχέδιο του αιώνα για παγκόσμια ειρήνη και ευημερία. Η αποφασιστικότητά μας αυτή θα συνεχιστεί και στην ευρωπαϊκή δομή που θα προκύψει, στη βάση της Συνθήκης της Λισσαβόνας. Πιστεύω ότι ο νέος πρόεδρος και η ύπατη εκπρόσωπος θα εκτιμήσουν την αποφασιστικότητα αυτή της Τουρκίας και τη συμβολή της προς την ΕΕ και θα προωθήσουν την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας η οποία θα προσφέρει οφέλη τόσο για την ΕΕ όσο και για τη χώρα μας».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή