ΣΥΡΙΖΑ: Ο προϋπολογισμός θα επιτείνει την ύφεση

Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου 2009 16:19
UPD:16:34
A- A A+

«Ο προϋπολογισμός του 2010 είναι ακόμα χειρότερος από το αντίστοιχο pροσχέδιο, διαψεύδει πλήρως τις όποιες προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης και κινείται στα χνάρια της αποτυχημένης οικονομικής πολιτικής και των προϋπολογισμών της ΝΔ», παρατηρεί ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης.

«Έχουμε ενώπιον μας έναν προϋπολογισμό φοροεπιδρομής, λιτότητας, λογιστικών ακροβασιών και αδιαφάνειας, ο οποίος όχι μόνο δεν δίνει διέξοδο από την κρίση, αλλά και θα επιτείνει την ύφεση μέσα στο 2010», εκτιμά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖα.

Τονίζει ακόμα ότι είναι «αδιανόητο, εν μέσω κρίσης και την ώρα που η οικονομία βρίσκεται σε τροχιά ύφεσης, η κυβέρνηση να καταθέτει ένα προϋπολογισμό που προβλέπει:

- Νέα πρόσθετα έσοδα περίπου 4,5 δις ευρώ, που θα προέλθουν κυρίως από την αύξηση των άμεσων και έμμεσων φόρων στα πλατιά λαϊκά στρώματα

- Συνολική αύξηση των μισθών 2,6%, στην οποία συμπεριλαμβάνεται η ωρίμανση και οι νέες προσλήψεις, πράγμα που σημαίνει ότι αν συνυπολογιστεί και η φορολογία, το 2010 θα είναι χρονιά σκληρής λιτότητας και πραγματικής μείωσης των λαϊκών εισοδημάτων.

- Δραστικό περιορισμό των δαπανών, ο οποίο προέρχεται από την περικοπή κατά 1,7 δις ευρώ των δαπανών για Ασφάλιση, Περίθαλψη και Κοινωνική Προστασία

«Η χώρα, αντί της προσαρμογής - και μάλιστα με τον πλέον αντικοινωνικό τρόπο- στο απαράδεκτο Σύμφωνο Σταθερότητας της Ε.Ε. χρειάζεται επειγόντως μια μεγάλη προοδευτική στροφή, σε πλήρη ρήξη με τα νεοφιλελεύθερα μονεταριστικά δόγματα και τις δικομματικές πελατειακές πρακτικές, η οποία θα έχει ως επίκεντρο την ανασυγκρότηση του Δημόσιου Τομέα, τη στήριξη των λαϊκών εισοδημάτων, την αναβάθμιση των δημόσιων παραγωγικών επενδύσεων και τον δραστικό περιορισμό της φορολογικής ασυλίας και ασυδοσίας του μεγάλου κεφαλαίου», καταλήγει ο κ. Λαφαζάνης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή