Ενίσχυση των διμερών σχέσεων επιθυμούν Αχμαντινετζάντ - Νταβούτογλου

Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου 2009 20:46
A- A A+

Την επιθυμία να ενισχυθούν οι διμερείς σχέσεις εξέφρασαν σήμερα ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμεντ Νταβούτογλου, σύμφωνα με το γραφείο του κ. Αχμαντινετζάντ, ο οποίος δεν έκανε καμία αναφορά στα πυρηνικά θέματα.

«Το Ιράν και η Τουρκία θα μπορούσαν να γίνουν, ο ένας για τον άλλο, ο πρώτος του εμπορικός εταίρος, και αν σε αυτή την εμπορική σχέση γίνει καλή διαχείριση, τότε θα εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του καθενός», ανέφερε ο Αχμαντινετζάντ στον Τούρκο υπουργό κατά τη συνάντησή τους στο Ταμπρίζ, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Δεν έγινε, ωστόσο, αναφορά στο ζήτημα των πυρηνικών του Ιράν.

Η συνάντηση Νταβούτογλου-Αχμαντινετζάντ έγινε ενώ οι έξι μεγάλες δυνάμεις συναντήθηκαν σήμερα στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν την άρνηση του Ιράν στην προσφορά της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας ΙΑΕΑ, για τον εμπλουτισμό του ιρανικού ουρανίου στο εξωτερικό.

Στο πλαίσιο αυτού του σχεδίου, η ¶γκυρα είχε προσφερθεί να αποθηκεύσει στην επικράτειά της ιρανικό εμπλουτισμένο ουράνιο, σύμφωνα με επίσημες τουρκικές πηγές.

«Οι Ιρανοί μας εμπιστεύονται (...) αλλά υπάρχει μια ισχυρή αντίθεση στο εσωτερικό του Ιράν. Λένε ότι δεν είναι η Τουρκία που είναι το πρόβλημα, αλλά το γεγονός ότι θα πρέπει να εξάγουμε το ουράνιο στο εξωτερικό», δήλωσε τη Δευτέρα ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο.

«Κατά τη δική μας άποψη, η πόρτα παραμένει ανοιχτή», πρόσθεσε τέλος ο Τούρκος υπουργός.

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή