Με ομιλία Γ. Παπανδρέου ανοίγουν οι εργασίες της Σοσιαλιστικής Διεθνούς

Επί τάπητος, κλιματική αλλάγη, περιβάλλον, η κρίση και οι επιπτώσεις της
Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου 2009 10:13
UPD:10:15
A- A A+

Στον 'Αγιο Δομίνικο, πρωτεύουσα της Δομινικανής Δημοκρατίας, βρίσκεται ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, ο οποιος προεδρεύει στις τριήμερες εργασίες του Συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

Η συνεδρίαση του Συμβουλίου θα αρχίσει στις 16:00 (ώρα Ελλάδος) με ομιλία του πρωθυπουργού, προέδρου του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Ο κ. Παπανδρέου στην ομιλία του, αναμένεται να αναφερθεί σε τέσσερις άξονες, τη δημοκρατία, την κοινωνική δικαιοσύνη, το περιβάλλον και την οικονομική κρίση.

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί στην ενίσχυση και την εμπέδωση της δημοκρατίας, στην οικονομική κρίση και τις διευρυνόμενες ανισότητες. Κατά την ομιλία του ο κ. Παπανδρέου αναμένεται να συνδέσει την οικονομική κρίση με την κοινωνική κρίση σε πολλές περιοχές του πλανήτη, η οποία επηρεάζει την ποιότητα της δημοκρατίας.

Όσον αφορά το περιβάλλον, ο κ. Παπανδρέου θα τονίσει ότι πρόκειται για ένα ζήτημα που "καίει" όλο και περισσότερο, απασχολεί και προβληματίζει την ανθρωπότητα, ενώ οι επερχόμενες κλιματικές αλλαγές απειλούν με σοβαρές συνέπειες τον πλανήτη.

Στην Κοπεγχάγη η πρόταση της Διεθνούς για κλιματική αλλαγή και περιβάλλον

Στο Συμβούλιο θα τεθεί και θα πάρει την οριστική της μορφή η πρόταση της Διεθνούς για την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον, η οποία θα κατατεθεί στην παγκόσμια διάσκεψη της Κοπεγχάγης, η οικονομική κρίση και η διεύρυνση των ανισοτήτων κυρίως μεταξύ βορρά και νότου και η μείωση των εξοπλισμών.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στην κλιματική αλλαγή το Συμβούλιο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς θα αποτελέσει μια τελευταία μεγάλη ευκαιρία συζήτησης μεταξύ εκπροσώπων κομμάτων ανεπτυγμένων και υπό ανάπτυξη χωρών γύρω από κρίσιμα θέματα που εκκρεμούν στις διαπραγματεύσεις για μια νέα παγκόσμια συμφωνία για την κλιματική αλλαγή.

Ήδη, έχει γίνει σοβαρή προετοιμασία από τη σχετική Επιτροπή της Διεθνούς, που συντονίζεται από τον Ειδικό Απεσταλμένο του Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για θέματα κλιματικής αλλαγής, Ρικάρντο Λάγκος.

Το δεύτερο θέμα συζήτησης είναι η οικονομική κρίση και οι επιπτώσεις της στην ενίσχυση των μεγάλων ανισοτήτων μεταξύ Βορρά - Νότου και η σύνδεσή της με κοινωνικά προβλήματα, όπως η μετανάστευση, οι πανδημίες, η επισιτιστική κρίση και η ανεργία. Η περιοχή της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής έχει πληγεί ιδιαίτερα από τις συνέπειες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Το τρίτο θέμα αφορά στη διεθνή προσπάθεια για τη μείωση και τον έλεγχο των εξοπλισμών, θέμα που συνδέεται άμεσα και με την πιο ωφέλιμη χρήση πόρων, σε αυτή την περίοδο όξυνσης των κοινωνικών ανισοτήτων λόγω της κρίσης. Η αρμόδια Επιτροπή της Σοσιαλιστικής Διεθνούς για θέματα Αφοπλισμού, συναντήθηκε πριν λίγες ημέρες στη Ν.Υόρκη και θα παρουσιάσει τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από αυτό το θέμα.

Παρ' όλα αυτά γενική είναι εκτίμηση ότι κατά τη διάσκεψη αυτή δεν αναμένεται να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις, κυρίως λόγω του οικονομικού κόστους που συνεπάγεται για τις αναπτυγμένες χώρες η λήψη αποφασιστικών μέτρων προστασίας του περιβάλλοντος.

Αντίθετα, οι σοσιαλιστές προτίθενται να παρουσιάσουν ένα κείμενο που είναι πολύ κοντά στις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί για τη διάσκεψη της Κοπεγχάγης και οι οποίες δεν επιβεβαιώθηκαν ποτέ. Κι αυτό, όπως αναφέρει η ελληνική αντιπροσωπεία, διότι στο πλαίσιο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς έγινε δυνατό να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ αναπτυγμένων και υπό ανάπτυξη χωρών.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή