Την ίδρυση «Γραφείου Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας», ενός ειδικού Γραφείου που θα λειτουργεί ανεξάρτητα από την ΕΛ.ΑΣ. για καταγγελίες αυθαίρετων ενεργειών αστυνομικών, ανακοίνωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, προαναγγέλλοντας παράλληλα και την τροποποίηση του Πειθαρχικού Δικαίου των αστυνομικών.
«Η σημερινή εικόνα της Αστυνομίας δεν είναι αυτή που θέλουμε. Ποιος μπορεί να ξεχάσει το περιστατικό της ζαρντινιέρας; Ποιος μπορεί να ξεχάσει τα βίντεο που κυκλοφορούν για συμπεριφορά αστυνομικών σε πολίτες; Δεν ζούμε σε κοινωνία αγγέλων, έχουμε 70.000 προσωπικό στα Σώματα Ασφαλείας και δυστυχώς έχουμε τέτοια περιστατικά αυθαιρεσίας», ανέφερε ο κ. Χρυσοχοΐδης και υπογράμμισε:
«Οι ένοχοι από εδώ και πέρα θα τιμωρούνται. Και αυτή είναι η διαφορά. Το πρόβλημα έως σήμερα είναι ότι το σύστημα απονομής δικαιοσύνης σε τέτοιες περιπτώσεις πάσχει από γραφειοκρατία, από αναξιοκρατία και από τη μη σοβαρή εξέταση καταγγελιών πολιτών. Δεν λέω ότι δεν θα ξανάχουμε τέτοια περιστατικά. Αυτό που λέω είναι ότι θα πατάξουμε την ανομία και θα διασφαλίσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα ώστε να μην αμαυρώνουν την εικόνα των πολλών αστυνομικών λίγοι απαράδεκτοι».
Αναφερόμενος στο περιστατικό βίαιης συμπεριφοράς από δύο ειδικούς φρουρούς του αστυνομικού τμήματος Αγίου Παντελεήμονος σε βάρος μητέρας μπροστά στο παιδί της, ο υπουργός ήταν σαφής: «Οι κύριοι αυτοί θα φύγουν αμέσως απο το Αστυνομικό Σώμα και δεν θα επιστρέψουν ποτέ. Τέρμα στην ανοχή οποιασδήποτε αυθαιρεσίας αστυνομικών κατά πολιτών».
Με πολιτικό προσωπικό το Γραφείο, ανεξάρτητο από την ΕΛ.ΑΣ.
Οπως είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης, το Γραφείο Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας θα στελεχωθεί με πολιτικό προσωπικό και θα λειτουργεί ανεξάρτητα απο την Αστυνομία ώστε οι καταγγελίες να έχουν αντικειμενική και σοβαρή αντιμετώπιση. Στο προσωπικό του θα περιλαμβάνονται άτομα με νομική κατάρτιση και η θητεία τους θα είναι διετής, ενώ θα μπορεί να ανανεωθεί για μία μόνο φορά. Οι καταγγελίες των πολιτών θα εξετάζονται αποκλειστικά μέσα σε 30 ημέρες και κατά απόλυτη προτεραιότητα.
«Από εδώ και πέρα οι αστυνομικοί θα έχουν επώνυμο, θα φέρουν τα διακριτικά τους, γιατί είναι υπάλληλοι του κράτους και κάθε πολίτης πρέπει να γνωρίζει με ποιον έχει να κάνει», τόνισε ο υπουργός.
Όπως διευκρίνισε, το νομοσχέδιο για την ίδρυση του εν λόγω Γραφείου θα προωθηθεί, αφού πρώτα υπάρξει διαβούλευση με τους πολίτες, τις Ενώσεις πολιτών, τις συνδικαλιστικές ενώσεις αστυνομικών και κάθε ενδιαφερόμενο.
Παράλληλα, ο κ. Χρυσοχοΐδης γνωστοποίησε ότι στο προσεχές δίμηνο θα τροποποιηθεί το Πειθαρχικό Δίκαιο των αστυνομικών, ώστε να ξεκαθαρίζουν γρήγορα περιστατικά καταγγελιών πολιτών κατά αστυνομικών που σήμερα, όπως σημείωσε, μένουν στα συρτάρια σε σημείο που να φτάνουν τα όρια της αρνησιδικίας.
Εξάλλου, όπως ανακοίνωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης, από τις 30 Νοεμβρίου θα υπάρχει ειδική φόρμα στο Διαδίκτυο για ανοιχτό διάλογο των εργαζομένων στα Σώματα Ασφαλείας με τον ίδιο τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Η φόρμα επικοινωνίας με τους εργαζομένους στα Σώματα Ασφαλείας, διευκρίνισε, θα έχει απολύτως προσωπικό χαρακτήρα και θα είναι ανοιχτή για τρεις μήνες, προκειμένου να υποβληθούν προτάσεις και σχόλια, αλλά όχι συκοφαντίες και προσωπικές επιθέσεις.
«Δεν είμαστε απέναντι, αλλά δίπλα στους εργαζομένους στα Σώματα Ασφαλείας. Πρέπει, όμως, να αποκτήσουν επαγγελματισμό και να σέβονται τα δικαιώματα των πολιτών. Δεν κάνουμε διώξεις, ούτε "κυνήγι φαντασμάτων", αλλά προστασία ατομικών δικαιωμάτων», τόνισε καταλήγοντας ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.