Ποια είναι η χώρα που το 88% των πολιτών της θέλει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση; Η Αλβανία. Πρόκειται για μια χώρα που η οικονομία της παρουσίασε φέτος θετικό ρυθμό ανάπτυξης (2%). Μια χώρα που οι τελευταίες εκλογές ήταν τόσο αμφίρροπες ώστε οι ηττημένοι (οι σοσιαλιστές) εξακολουθούν να μποϊκοτάρουν το κοινοβούλιο.
Μια χώρα που την περασμένη εβδομάδα έλαβε επισήμως το «πράσινο φως» να διαπραγματευθεί την ένταξή της στην Ενωση. Στα Τίρανα υπάρχει μια πρωτοφανής ενέργεια και μια αίσθηση προόδου, γράφει ο Πίτερ Πρέστον στην Guardian. Οι δρόμοι είναι γεμάτοι με καταστήματα και καφέ, το αεροδρόμιο είναι καινούργιο, τερατώδη συγκροτήματα κατοικιών κρύβουν τον ορίζοντα. Μόνο οι λακούβες μένουν οι ίδιες. Διαφθορά και λοιπά αμαρτήματα; Ασφαλώς. Αν η χώρα τους γίνει το 28ο ή το 29ο μέλος της Ενωσης, οι Αλβανοί θα το πανηγυρίσουν δεόντως.
Τι βλέπει το 88% όταν κοιτάζει γύρω του; Πολλά προβλήματα.
Η Κροατία και η Σλοβενία έχουν εμπλακεί σε μια καταστροφική διαμάχη για τα δικαιώματα κατά μήκος της ακτογραμμής. Η Βοσνία έχει επιστρέψει στην κορυφή του βαλκανικού πίνακα αστάθειας. Η Σερβία εξακολουθεί να απειλείται από τον παλιό εθνικισμό. Το Κόσοβο περιμένει την επόμενη κρίση. Η ΠΓΔΜ και το Μαυροβούνιο δεν αποτελούν ακριβώς νησίδες σταθερότητας. Ολοι φοβούνται ότι η περιοχή θα βυθιστεί ξανά στη δυσπιστία και την εκδικητικότητα. Κι όλοι περιμένουν από την Ευρωπαϊκή Ενωση να χαρίσει την πολυπόθητη ασφάλεια. Να ένας τομέας όπου μπορεί να λάμψει η νέα υπουργός Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η άγνωστη, άχρωμη και πολλαπλώς επικριθείσα τις τελευταίες ημέρες Κάθριν Αστον.
Πηγές The Guardian, ΑΠΕ-ΜΠΕ,
* Στη φωτογραφία ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα.