Συλλήψεις για υποκλοπή και διανομή σήματος συνδρομητικού καναλιού

Τρίτη, 24 Νοεμβρίου 2009 11:15
UPD:11:18
A- A A+

Τρία άτομα συνελήφθησαν για υποκλοπή, αποκρυπτογράφηση και οργανωμένη διανομή του σήματος συνδρομητικού καναλιού, μετά από επιχείρηση του Τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Αθήνας.

Συγκεκριμένα, μετά από μήνυση κατ' αγνώστων που υπέβαλε η εταιρεία Μultichoice Ελλάς Α.Ε. και μετά από ηλεκτρονική ανάλυση ψηφιακών ιχνών, κλιμάκια Αστυνομικών της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Αθήνας διενήργησαν έρευνες κατά τις οποίες συνελήφθησαν δύο ημεδαποί και ένας κατηγορούμενοι για παράβαση των διατάξεων «ΠΕΡΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΚΑΤ΄ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ-ΠΕΡΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ- ΚΑΤ΄ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ-ΠΕΡΙ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΣΟΔΩΝ ΑΠΟ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ»

Σύμφωνα με τη μήνυση της εταιρείας, χρήστες του διαδικτύου κάνοντας χρήση ειδικών δικτυακών συσκευών τύπου DREAMBOX, υποκλέπτουν, αποκρυπτογραφούν και διανέμουν οργανωμένα και παράνομα μέσω διαδικτύου σε άλλους χρήστες-κατόχους ομοίων δικτυακών συσκευών, τηλεοπτικό συνδρομητικό σήμα του μπουκέτου καναλιών της εταιρείας NOVA.

Οπως μάλιστα επισημαίνεται, οι ανωτέρω παράνομες υπηρεσίες προσφέρονται σε χρήστες του διαδικτύου έναντι αγνώστου χρηματικού ποσού, χαμηλότερου της νόμιμης μηνιαίας συνδρομής για το μπουκέτο NOVA, με αποτέλεσμα την απώλεια κερδών τόσο για την εγκαλούσα εταιρεία όσο και για το Ελληνικό Δημόσιο. Σύμφωνα πάντα με την Μultichoice, η ζημία που υπέστη το Δημόσιο για τα έτη 2008 και 2009 ανέρχεται στο ποσό των 31.520.000 ευρώ.

Κατόπιν των παραπάνω, κλιμάκια αστυνομικών της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Αθήνας διενήργησαν νομότυπες έρευνες στις κατά τόπους οικίες των κατηγορουμένων, όπου και διαπιστώθηκε ότι την χρονική στιγμή της έρευνας διαμοίραζαν παράνομα σε πλήθος χρηστών μέσω ίντερνετ ηλεκτρονικά «κλειδιά» αποκωδικοποίησης-αποκρυπτογράφησης πρόσβασης στις συνδρομητικές υπηρεσίες του μπουκέτου τηλεοπτικών καναλιών NOVA .

Σύμφωνα με έκθεση της μηνύουσας εταιρείας, οι χρήστες που λαμβάνουν παράνομα τα ηλεκτρονικά «κλειδιά» αποκωδικοποίησης-αποκρυπτογράφησης, ανέρχονται σε 100.000.

Τα ηλεκτρονικά ίχνη των συνδρομητών που είχαν παράνομα πρόσβαση στο ψηφιακό μπουκέτο της ΝOVA, υποβλήθηκαν στην εισαγγελία για περαιτέρω ενέργειες.

Όπως ανακοίνωσε η Αστυνομία, κατά τη διάρκεια των ερευνών, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά:

1) δύο φορητοί Η/Υ

2) 39 δικτυακοί δορυφορικοί αποκωδικοποιητές μάρκας DREAMBOX

3) 14 αναγνώστες ψηφιακών καρτών ( Card Reader )

4) 32 κάρτες τύπου «GAMMA»

5) 18 φορητές συσκευές αποθήκευσης

6) 16 σκληροί δίσκοι Η/Υ

7) δύο συσκευές Ethernet Switch

8) μία κεντρική μονάδα Η/Υ.

Οι συλληφθέντες με τις σε βάρος τους σχηματισθείσες δικογραφίες οδηγήθηκαν ενώπιων των κατά τόπων εισαγγελέων Πρωτοδικών, ενώ η έρευνα για τον εντοπισμό και άλλων χρηστών Ιντερνετ που υποκλέπτουν σήμα του συνδρομητικού καναλιού, συνεχίζεται.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή