Αφρική: Αναμένεται έξαρση των εμφυλίων λόγω υπερθέρμανσης

Τρίτη, 24 Νοεμβρίου 2009 13:29
A- A A+

Έξαρση των εμφύλιων πολέμων στην Αφρική και αύξηση των θυμάτων κατά 400.000 έως το 2030 προβλέπουν οι επιστήμονες εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη των Μπαρκ και Λόμπελ από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας.

Μετά τη μελέτη των επιπτώσεων των κλιματικών αλλαγών για τις βροχοπτώσεις στην αφρικανική ήπειρο, οι επιστήμονες έρχονται να κάνουν μια πιο τολμηρή συσχέτιση: πώς οι κλιματικές αλλαγές θα επηρεάσουν τις εμφύλιες συρράξεις στο εσωτερικό των αφρικανικών κρατών.

Οι δύο επιστήμονες μελέτησαν την εξέλιξη των εμφυλίων και του κλίματος το διάστημα 1981-2002 και διαπίστωσαν ισχυρή συσχέτιση μεταξύ των δύο φαινομένων, με αποτέλεσμα να καταλήξουν το συμπέρασμα ότι η άνοδος της θερμοκρασίας επηρεάζει την ανθρώπινη συμπεριφορά που συνδέεται με τους εμφυλίους.

Δεδομένου ότι τα μοντέλα πρόβλεψης του κλίματος δεν παρέχουν ιδιαίτερα ακριβείς προβλέψεις για την υπερθέρμανση στην Αφρική, οι ερευνητές εκτιμούν αύξηση των εμφυλίων κατά 54% έως το 2030. Στις προβλέψεις τους έχουν θεωρήσει ότι δεν θα υπάρξει μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο και ότι οι μελλοντικές εμφύλιες συρράξεις θα παρουσιάζουν το ίδιο ποσοστό θνησιμότητας με τις προηγούμενες.

«Μακάρι να διαψευστούμε», εύχονται οι δύο ερευνητές. Η συσχέτιση της ανθρώπινης συμπεριφοράς με τη θερμοκρασία, ωστόσο, διαπιστώνεται ακόμη και όταν αλλάζουν τα δεδομένα ευημερίας και πολιτικής σταθερότητας. «Τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα συνεπή», επισημαίνει ο Μπαρκ.

Πηγή: NewScientist

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή