Ανοιγμα μεθοριακών διαβάσεων ζήτησε ο Βούλγαρος Πρόεδρος

Τρίτη, 24 Νοεμβρίου 2009 14:17
AΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

A- A A+

Σε λειτουργία αναμένεται να τεθεί μέχρι το τέλος του 2010 η μεθοριακή διάβαση Κομοτηνής-Μακάζα, όπως είπε κατά τη σημερινή του συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

Κατά τη συνάντηση με τον κ. Παρβάνοφ επαναβεβαιώθηκε η άριστη συνεργασία των δύο χωρών σε όλα τα επίπεδα, ενώ υπογραμμίστηκε η κοινή βούληση να στηρίξουν την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Κ. Παπούλιας: Υπαρξιακή η σχέση Ελλάδας - Βουλγαρίας

Κ. Παπούλιας: Υπαρξιακή η σχέση Ελλάδας - Βουλγαρίας

Μεταξύ άλλων, αντηλλάγησαν απόψεις για τις τρέχουσες εξελίξεις στην νοτιο-ανατολική Ευρώπη και κυρίως, όπως διευκρίνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, για την κατάσταση στο Κόσσοβο και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Συζητήθηκε επίσης το Κυπριακό, η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Εξάλλου, στο τραπέζι τέθηκαν ζητήματα τριμερούς συνεργασίας Ελλάδος - Βουλγαρίας - Ρουμανίας, τόσο στην ΝΑ Ευρώπη όσο και στη νευραλγική περιοχή του Ευξείνου Πόντου και οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν να αναζητήσουν τρόπους περαιτέρω διευρύνσεως της συνεργασίας αυτής και σε νέους τομείς κοινού ενδιαφέροντος.

Όσοαν αφορά τη διμερή συνεργασία, διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν περιθώρια ανάπτυξης και εμβάθυνσης της συνεργασίας σε τομείς όπως η ενέργεια, αλλά και στη διασυνοριακή συνεργασία. Όπως είπε ο κ. Παπούλιας, «συμφωνήσαμε ότι η μεθοριακή διάβαση Κομοτηνής-Μακάζα θα τεθεί σε λειτουργία μέχρι το τέλος του 2010, στόχος εφικτός δεδομένου ότι η κατασκευή του έργου έχει σχεδόν ολοκληρωθεί».

Γκ. Παρβάνοφ: Να ανοίξουν νέες μεθοριακές διαβάσεις

«Η Ελλάδα καταλάμβανε πάντα μία από τις πρώτες θέσεις όσον αφορά στις ξένες επενδύσεις στη Βουλγαρία και τις εμπορικές ανταλλαγές και το γεγονός αυτό εξηγείται όχι μόνο με τη γεωγραφική εγγύτητα, αλλά και με τις προσπάθειες που καταβάλλονται θεσμικά από τις δύο πλευρές των δύο χωρών», επεσήμανε από την πλευρά του ο Βούλγαρος Πρόεδρος Γκεόργκι Παρβάνοφ και ενδεικτικά ανέφερε ότι οι Βούλγαροι τουρίστες που επισκέπτονται την Ελλάδα, ανέρχονται σε ένα εκατομμύριο.

Στο σημείο αυτό ο κ. Παρβάνοφ υπογράμμισε την ανάγκη να δοθεί νέα ώθηση στα εγκαίνια νέων μεθοριακών διαβάσεων, οι οποίες όπως εκτίμησε, «θα ενισχύσουν όχι μόνο την επικοινωνία μεταξύ των συνόρων των δύο χωρών, αλλά και νέες επιχειρηματικές σχέσεις» και ζήτησε να ανοίξουν και άλλες προβλεπόμενες συμφωνίες για μεθοριακές διαβάσεις που έχουν καθυστερήσει, καθώς επίσης και τοπικές μεθοριακές διαβάσεις «που είναι ίσως τοπικές για μας, αλλά πολύ σημαντικές για τον τοπικό πληθυσμό των περιοχών αυτών», όπως επεσήμανε.

Τέλος, ο κ. Παρβάνον παρουσίασε τη θέση της βουλγαρικής πλευράς για την επίσπευση των εργασιών μεταφοράς φυσικού αερίου στο τμήμα από τη Στάρα Ζαγόρα προς την Κομοτηνή.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή