ΤΕΕ: Παράνομες οι άδειες λειτουργίας των κολεγίων

Τρίτη, 24 Νοεμβρίου 2009 15:45
A- A A+

Επικροτεί το ΤΕΕ την απόφαση ανάκλησης των αδειών λειτουργίας των κολεγίων τονίζοντας πως αυτές ήταν «παράνομες και αντιβαίνουσες στο Κοινοτικό Δίκαιο».

«Ήταν κάτι που το ΤΕΕ είχε τονίσει με αλλεπάλληλες ανακοινώσεις του προς την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας της προηγούμενης κυβέρνησης και είχε αναλυτικά αναπτύξει στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή, στην προσπάθεια του να αποτρέψει ένα νομοθετικό ολίσθημα, αλλά και σκοπιμότητες που πλήττουν το εκπαιδευτικό μας σύστημα», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Σημειώνεται επίσης ότι η απόφαση της υπουργού Παιδείας ¶ννας Διαμαντοπούλου, προσφέρει και την ευκαιρία για να επανεξεταστεί το όλο θέμα στη βάση μιας συνολικότερης αντιμετώπισης των ζητημάτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, και οπωσδήποτε μετά από διάλογο με την Ακαδημαϊκή Κοινότητα και επιστημονικούς φορείς, όπως το ΤΕΕ.

Στη συνέχεια το ΤΕΕ απευθύνει πολιτικό ερώτημα προς την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας: «Επιθυμεί να λειτουργούν στη χώρα μας Εκπαιδευτικά Ιδρύματα τα οποία να παράγουν για την αγορά επιστήμονες, διπλωματούχους μηχανικούς οι οποίοι δεν θα κατέχουν το γνωστικό αντικείμενο που απαιτεί τόσο η επιστήμη, όσο και οι ανάγκες της χώρας και των πολιτών;»

Χαρακτηρίζει το ερώτημα αυτό «ουσιαστικό και εξαιρετικά επίκαιρο», ενόψει συναντήσεων της υπουργού την Πέμπτη και την Παρασκευή με τον αρμόδιο επίτροπο στις Βρυξέλλες.

Ακολουθούν οι θέσεις του ΤΕΕ σε σχέση με τα κολέγια:

«Παραμένουμε σταθερά προσηλωμένοι στην πάγια θέση μας για το Δημόσιο Χαρακτήρα της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Θεωρούμε ότι οποιεσδήποτε ενέργειες θεσμοθέτησης και λειτουργίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων, που αποσκοπούν στην εμπορική εκμετάλλευση του κοινωνικού αγαθού της μόρφωσης και της επαγγελματικής αποκατάστασης της ελληνικής νεολαίας, έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις αρχές και τις προσπάθειες που καταβάλλει η πανεπιστημιακή κοινότητα για την αναβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Εκφράζουμε την άμεση συμπαράσταση στον αγώνα που διεξάγουν οι ομοσπονδίες τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (ΠΟΣΔΕΠ-ΑΕΙ, ΟΣΕΠ-ΤΕΙ) για την ακύρωση και αναστολή της Υπουργικής Απόφασης για την χορήγηση των αδειών λειτουργίας στο Συμβούλιο Επικρατείας.

Ζητούμε την οριστική κατάργηση κάθε θεσμικής ρύθμισης που επιτρέπει την ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικού ΑΕΙ καταστρατηγώντας στην πράξη το γράμμα και το πνεύμα του άρθρου 16 του Συντάγματος.

Θεωρούμε προσβλητικό για το ήθος και την ακεραιότητα των ακαδημαϊκών δασκάλων, να εμφανίζονται πρώην καθηγητές Δημόσιων ΑΕΙ και σημερινοί ομότιμοι να παρελαύνουν στα διαφημιστικά φυλλάδια των ιδιωτικών Κολεγίων ως στελέχη των επιστημονικών και εκπαιδευτικών τους επιτροπών».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή