Καμπότζη: Μεταμέλεια εξέφρασε ο βασανιστής του καθεστώτος Πολ Ποτ

Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2009 12:00
UPD:12:05

A- A A+

«Βασανιστική μεταμέλεια» εξέφρασε ενώπιον του αρμόδιου διεθνούς δικαστηρίου ο επικεφαλής του διαβόητου κέντρου κράτησης Τουόλ Σλενγκ του καθεστώτος των Ερυθρών Χμερ του Πολ Ποτ, στο οποίο βασανίσθηκαν και εκτελέσθηκαν περισσότεροι από 14.000 άνθρωποι την περίοδο 1975-1979.

Ο εισαγγελέας Ουΐλιαμ Σμιθ ζήτησε να επιβληθεί ποινή κάθειρξης 40 ετών κατά του Ντουκ, το πραγματικό όνομα του οποίου είναι Κάινγκ Γκουέκ Εαβ, που δικάζεται για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

«Η μόνη αρμόζουσα ποινή έπρεπε να είναι η ισόβια κάθειρξη, αλλά πολλοί παράγοντες συνηγορούν για τη μείωση αυτής της ποινής», όπως εξήγησε ο εισαγγελέας, αναφερόμενος στα δέκα χρόνια προσωρινής κράτησης του Ντουκ, τη συνεργασία του «σε κάποιο βαθμό» με το δικαστήριο, τις τύψεις του και τη «συμβολή του στην εθνική συμφιλίωση».

«Υπηρέτησα μία εγκληματική οργάνωση»

«Θα πρέπει να μην ξεχνάμε τα όνειρα και τις ευκαιρίες που κάποιοι στερήθηκαν, καθώς και την απώλεια και τον πόνο των οικογενειών των θυμάτων, που ακόμα υποφέρουν», όπως είπε ο εισαγγελέας απευθυνόμενος στους δικαστές.

Ο 67χρονος Ντουκ δήλωσε μετανιωμένος, επισημαίνοντας ωστόσο ότι ακολουθούσε εντολές.

«Προκειμένου να εκφράσω την πιο βασανιστική μου μεταμέλεια, συνεργάστηκα πλήρως και ειλικρινώς με το δικαστήριο», είπε ο κατηγορούμενος.

«Αναγνωρίζω ότι ήμουν μέλος των δυνάμεων του Πολ Ποτ και συνεπώς είμαι ψυχολογικά υπεύθυνος σε ολόκληρο τον πληθυσμό της Καμπότζης για τις ψυχές όσων πέθαναν».

«Συνειδητοποίησα ότι υπηρετούσα μία εγκληματική οργάνωση που κατέστρεφε τους ίδιους τους ανθρώπους της… Δεν μπορούσα να αποσυρθώ… Ήμουν σαν βίδα στο μηχανισμό ενός αυτοκινήτου που δεν μπορούσε να απομακρυνθεί».

Δήλωσε ότι ήταν πεπεισμένος ότι πολεμούσε για να απελευθερώσει την Καμπότζη από τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Βιετνάμ. Έχει αρνηθεί ότι ο ίδιος βασάνιζε ή σκότωνε κρατουμένους και ισχυρίζεται ότι ακολουθούσε εντολές φοβούμενος για τη δική του ζωή.

14.000 θύματα

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, πάνω από 14.000 άνθρωποι πέρασαν από τις φυλακές, γνωστές και ως S-21. Οι περισσότεροι βασανίστηκαν και εξαναγκάστηκαν να «ομολογήσουν» ότι ήταν κατάσκοποι ή ότι είχαν διαπράξει άλλα εγκλήματα εναντίον του καθεστώτος. Στη συνέχεια τους εκτελούσαν στα λεγόμενα «στρατόπεδα θανάτου». Μόνο επτά κρατούμενοι επιβίωσαν.

Ανάμεσα στο 1975 και το 1979, περίπου δύο εκατομμύρια πολίτες της Καμπότζης, το εν τέταρτον του πληθυσμού, πέθαναν από τα βασανιστήρια, τις κακουχίες και τον υποσιτισμό, πριν το καθεστώς των Ερυθρών Χμερ ανατραπεί από την εισβολή του Βιετνάμ.

Ολόκληρη η χώρα βυθίστηκε στο χάος και την εξαθλίωση, υπό το καθεστώς του Πολ Ποτ και την επιδίωξή του να επιστρέψει το «έτος μηδέν», να εφαρμόσει πλύση εγκεφάλου, να εκκενώσει τις πόλεις, να εξαλείψει τους πραγματικούς και τους υποτιθέμενους εχθρούς.

Η ετυμηγορία του δικαστηρίου αναμένεται στις αρχές του 2010. Ο Ντουκ είναι ο πρώτος από τους πέντε υψηλόβαθμους αξιωματούχους των Ερυρθών Χμερ που θα δικαστούν από το δικαστήριο που συγκροτήθηκε υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, BBC

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή