Αναμνήσεις Ράτζα από τα ντέρμπι Ολυμπιακού - Παναθηναϊκού

Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2009 13:57
A- A A+

Έχοντας φορέσει τη φανέλα Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού, ο 42χρονος –σήμερα- πρόεδρος της ΚΚ Σπλιτ μιλάει στο gazzetta.gr για τις αναμνήσεις του από τα ντέρμπι των αιωνίων, το αξέχαστο τρίποντο από τη σέντρα, τον Τζος Τσίλντρες και την ευρωπαϊκή κυριαρχία του «τριφυλλιού».

-Πως ζούσες τα ντέρμπι του Παναθηναϊκού με τον Ολυμπιακό;

Οι αναμνήσεις από τα ντέρμπι είναι οι καλύτερες. Προσωπικά ανυπομονούσα για αυτές τις στιγμές, να βγω στο γήπεδο και να παίξω σε ντέρμπι. Η αδρεναλίνη χτυπάει κόκκινο ακόμα και δυο μέρες πριν από το παιχνίδι. Προσπαθείς να ξεφύγεις από τα καθιερωμένα και να κάνεις την υπέρβαση, να αποδείξεις ότι είσαι ο καλύτερος! Τρελαινόμουν μετά από κάθε ήττα. Ναι, αυτά τα παιχνίδια είναι ματς αποδείξεων. Αν κάποιος ισχυρίζεται ότι θέλει τη νίκη σε ντέρμπι μόνο για τους βαθμούς, λέει ψέματα.

-Συγκρίνονται τα παιχνίδια εκείνης της εποχής με τα σημερινά; Τι έχει αλλάξει και τι παραμένει το ίδιο;

Δεν πιστεύω ότι υπάρχει θέμα σύγκρισης. Έτσι απλά… Τότε αγωνίζονταν οι καλύτεροι παίκτες! Εγώ, ο Μποντιρόγκα, ο Αλβέρτης, ο Τζεντίλε. Το μόνο που έχει μείνει ίδιο είναι η κόντρα, το πάθος για τη νίκη. Αυτή η τρέλα των οπαδών του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού για να κερδίσουν τον αντίπαλό τους δεν πρόκειται να αλλάξει ποτέ. Και το καταλαβαίνω. Το έζησα όσο έμεινα στην Ελλάδα και μπορώ να το επιβεβαιώσω.

-Ήσουν πρωταγωνιστής σε ένα από τα χάι λάιτ των ντέρμπι, με εκείνο το τρίποντο από τη σέντρα στο παιχνίδι που ο Παναθηναϊκός κατέκτησε το πρωτάθλημα στο ΣΕΦ…

Το θυμάμαι φυσικά! Ήταν πολύ σημαντικό αφού καταφέραμε να ολοκληρώσουμε την ανατροπή σε λιγότερο από ένα ημίχρονο. Εκείνη η ομάδα του Παναθηναϊκού είχε παίκτες με προσωπικότητα κι έγραψε ιστορία. Κερδίσαμε τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ και πήραμε ένα πρωτάθλημα που το θέλαμε πολύ. Και να σκεφτείς ότι όλα ξεκίνησαν από εκείνο το τρίποντο (γέλια).

-Ο Παναθηναϊκός έσπασε την κυριαρχία του αντιπάλου του φέρνοντας ΝΒΑερ όπως εσύ και ο Μπάιρον Σκοτ. Το ίδιο προσπαθεί να κάνει τα τελευταία χρόνια ο Ολυμπιακός χωρίς επιτυχία. Που πιστεύεις ότι οφείλεται αυτό;

Δεν αρκούν μόνο τα λεφτά και οι σούπερ σταρ για να φτιάξεις ομάδα. Είναι αλήθεια ότι ο Ολυμπιακός έφερε σπουδαία ονόματα τα τελευταία χρόνια όπως ο Τζος Τσίλντρες όμως αυτό δεν είναι αρκετό για να σπάσει την κυριαρχία του Παναθηναϊκού. Πιστεύω πως είναι θέμα νοοτροπίας. Το πώς σκέφτεσαι και κινείσαι σε όλα τα επίπεδα.

-Κατέκτησες το πρώτο πρωτάθλημα με τον Παναθηναϊκό έπειτα από 14 ολόκληρα χρόνια. Πως αισθάνεσαι που βλέπεις αυτή την ομάδα να πρωταγωνιστεί από τότε;

Εμείς βάλαμε τις βάσεις για να φτάσει σε αυτό το σημείο. Τα τελευταία χρόνια ο Παναθηναϊκός κυριαρχεί στην Ελλάδα, είναι μια από τις κορυφαίες ομάδες στην Ευρώπη ενώ έχει κατακτήσει και την Ευρωλίγκα. Επαναλαμβάνω όμως πως αν δεν έχεις τις σωστές βάσεις, δεν μπορείς να κάνεις τίποτα. Όχι μόνο στο μπάσκετ αλλά γενικά στη ζωή σου.

-Έχεις μετανιώσει για κάτι στην καριέρα σου στην Ελλάδα; Πως θα ήθελες να σε θυμούνται εδώ;

Δεν έχω μετανιώσει για τίποτα στην καριέρα μου. Και γιατί να μετανιώσω δηλαδή; Επειδή πήγα στον Ολυμπιακό ενώ προηγουμένως έπαιξα στον Παναθηναϊκό; Δεν είχα να αποδείξω τίποτα σε κανέναν. Ήθελα να ήμουν ο καλύτερος όπου και αν αγωνίστηκα, το ίδιο προσπάθησα να κάνω και στην Ελλάδα και κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει. Θέλω να με θυμούνται ως μαχητή, έναν παίκτη που έδινε τα πάντα για τη νίκη.

-Πιστεύεις ότι υπάρχει νέος Ράτζα;

Όχι φυσικά! Δεν υπάρχει κανείς παίκτης σαν εμένα, τον Ντίβατς ή τον Κούκοτς. Δεν πρόκειται να βγουν ξανά τέτοιοι παίκτες στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, όσα χρόνια κι αν περάσουν.

Πηγή: www.gazzetta.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή





    Αθλητικές Μεταδόσεις