Προειδοποιητικό μήνυμα Χριστόφια στην Ε.Ε. εν όψει Δεκεμβρίου

Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2009 14:07
A- A A+

Η κυπριακή κυβέρνηση επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι ο πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας έχει προειδοποιήσει τους Ευρωπαίους ηγέτες για την πρόθεση της Κύπρου να παρεμποδίσει την περαιτέρω ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, αν η χώρα αυτή δεν τηρήσει τις υποχρεώσεις της.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου δήλωσε ότι ο κ. Χριστόφιας, σε επιστολή του προς τους ηγέτες των άλλων 26 χωρών-μελών, τονίζει ότι η Τουρκία πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το Πρωτόκολλο της ¶γκυρας και να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα.

O πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας τονίζει πως η ¶γκυρα οφείλει να συμβάλει με πρακτικό τρόπο και όχι απλώς με λόγια στην επίτευξη λύσης του Κυπριακού.

Στην επιστολή του ο κ. Χριστόφιας επισημαίνει ότι η Τουρκία αρνείται να συμμορφωθεί προς τις υποχρεώσεις της και δεν έχει πράξει οτιδήποτε για να επιτευχθεί λύση στο Κυπριακό.

Ο εκπρόσωπος είπε ότι ο κ. Χριστόφιας τονίζει πως η ¶γκυρα οφείλει να συμβάλει με πρακτικό τρόπο και όχι απλώς με λόγια στην επίτευξη λύσης του Κυπριακού. Αναφέρει επίσης πως αν η Τουρκία δεν ενεργήσει θετικά τόσο στο Κυπριακό όσο και σχετικά με τις υποχρεώσεις της με βάση το Πρωτόκολλο της ¶γκυρας μέχρι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου, θα πρέπει να της επιβληθούν κυρώσεις.

Παραδέχθηκε τέλος ότι στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις στο θέμα αυτό, αλλά πρόσθεσε πως αν δεν υπάρξει κοινή στάση η Κύπρος θα ενεργήσει μονομερώς για να προασπίσει την αξιοπρέπειά της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή