Η Αγκυρα δεν έχει λάβει ακόμα την απάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, στην επιστολή του Τούρκου ομολόγου του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Μπουράκ Οζούγκιεργκιν, προβαίνοντας παράλληλα στην εκτίμηση ότι «η απάντηση δεν θα αργήσει».
«Αυτό που έχει σημασία, είναι το γεγονός ότι ξεκινάμε με ένα νέο πνεύμα συνεργασίας», σημείωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, επισημαίνοντας πως «αξιωματούχοι του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, με διάφορες αφορμές, έχουν χαρακτηρίσει θετική, από πλευράς των διμερών σχέσεων, την επιστολή Ερντογάν».
Σε ερώτηση αν έχει προγραμματιστεί συνάντηση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, με τον κ. Παπανδρέου, στο περιθώριο της Συνόδου του ΟΑΣΕ, στην Αθήνα στις 1-2 Δεκεμβρίου, ο κ. Οζούρκιεργκιν απάντησε:.
«Προς το παρόν δεν έχει προγραμματιστεί τέτοια συνάντηση, αλλά είναι λογικό σε τέτοιες περιπτώσεις η χώρα που φιλοξενεί, να πραγματοποιεί διμερείς συναντήσεις».
Όσον αφορά εξάλλου, τις προσδοκίες της Αγκυρας από τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τον προσεχή Δεκέμβριο, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε πως η Τουρκία προχωρά με την ΕΕ στη βάση του διαπραγματευτικού πλαισίου και δεν έχουμε καμία ένδειξη για το ότι η ΕΕ θα μετατοπισθεί εκτός του πλαισίου αυτού», ενώ χαρακτήρισε καλή είδηση την ανάδειξη του Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ στην προεδρία της Ε.Ε. και την Κάθριν Αστον ως ύπατης εκπροσώπου για την εξωτερική πολιτική.
«Η ΕΕ έχει αυτή τη στιγμή έναν πρόεδρο και μία υπεύθυνη για την εξωτερική πολιτική. Κάποιοι θα προστατεύσουν πια τα μακροπρόθεσμα στρατηγικά συμφέροντα της ΕΕ», εκτίμησε και πρόσθεσε ότι πλέον μπορεί να λάβουν τέλος «τα μικρά μονομερή σχέδια των χωρών, που επηρεάζουν αρνητικά τα μακροπρόθεσμα στρατηγικά συμφέροντα της Ένωσης». «Όταν θα λάβει τέλος αυτό, τότε η Ευρώπη θα δει την Τουρκία ως έναν πολύτιμο εταίρο», συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με τον Τούρκο εκπρόσωπο, όταν τεθεί σε ισχύ η Συνθήκη της Λισαβόνας, «η Ε.Ε. θα μπει σε τάξη και θα λυτρωθεί από διάφορες φωνές, γεγονός που θα αντικατοπτριστεί θετικά στις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ένωσης».