Φιλιππίνες: Στα 57 τα θύματα της σφαγής

Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2009 15:24

Η κυβέρνηση κήρυξε την επαρχία Μαγκουιντανάο, στο νησί Μιντανάο, όπου έγινε το μακελειό, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

A- A A+

Η πρόεδρος των Φιλιππίνων Γκλόρια Αρόγιο υποσχέθηκε ότι οι υπεύθυνοι της σφαγής της Δευτέρας στις νότιες Φιλιππίνες θα προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης, ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας ανακάλυψαν σήμερα 11 ακόμη πτώματα με αποτέλεσμα οι νεκροί να έχουν φθάσει μέχρι τώρα τους 57.

Δεν έχουν αναγνωριστεί προς το παρόν όλα τα πτώματα, αλλά 22 από αυτά πιστεύεται ότι ανήκουν σε δημοσιογράφους,γ εγονός που σημαίνει ότι η επίθεση της Δευτέρας ήταν η πλέον αιματηρή μέχρι σήμερα στο κόσμο σε βάρος ανθρώπων των ΜΜΕ. Από τα θύματα 33 είναι άνδρες και 24 γυναίκες, ανακοινώθηκε από την αστυνομία.

Η κυβέρνηση κήρυξε την επαρχία Μαγκουιντανάο, στο νησί Μιντανάο, όπου έγινε το μακελειό, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Στρατιωτικές δυνάμεις εστάλησαν σήμερα στην περιοχή και θωρακισμένα οχήματα έχουν σταθμεύσει κατά μήκος των μεγάλων δρόμων.

«Οι δράστες δεν θα γλυτώσουν από την δικαιοσύνη. Θα διωχθούν μέχρι να συλληφθούν»,τόνισε προς τους δημοσιογράφους η πρόεδρος Αρόγιο. Ο γιος του κυβερνήτη της επαρχίας, 930 χιλιόμετρα νότια της Μανίλας, θεωρείται από την αστυνομία ο βασικός ύποπτος για το μακελειό.

Η διεθνής κοινότητα καταδίκασε την σφαγή και ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν την χαρακτήρισε «ειδεχθές έγκλημα». Εξέφρασε τα συλλυπητήριά του προς τις οικογένειες των θυμάτων και την ελπίδα ότι οι ένοχοι θα προσαχθούν ένώπιον της δικαιοσύνης, τονίζεται σε ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών.

Τον Μάιο θα διενεργηθούν προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στις Φιλιππίνες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή