Βενεζουέλα: «Δολοφονικός παράγοντας της Ουάσινγκτον το Ισραήλ»

Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου 2009 05:52
REUTERS/CARLOS GARCIA RAWLINS

A- A A+

Δολοφονικό παράγοντα της Ουάσινγκτον χαρακτήρισε χθες το Ισραήλ ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες, επωφελούμενος της επίσκεψης του Ιρανού ομολόγου του, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ στο Καράκας.

Οι πρόεδροι των δύο χωρών αντάλλαξαν φιλοφρονήσεις, αγκαλιάσθηκαν, κρατήθηκαν χέρι-χέρι και εγκωμίασαν ο ένας τον άλλο ως επαναστάτη.

Ο Τσάβες σχολίασε τις δηλώσεις του Ισραηλινού προέδρου Σιμόν Πέρες, ο οποίος σε περιοδεία του τον περασμένο μήνα στη Λατινική Αμερική είχε τονίσει πως οι μέρες του Τσάβες και του Αχμαντινετζάντ στην εξουσία είναι μετρημένες.

«Γνωρίζουμε πώς το κράτος του Ισραήλ λειτουργεί: ως ένα δολοφονικό όπλο της αυτοκρατορίας των γιάνκηδων. Αυτά που είπε ο πρόεδρος του Ισραήλ τα εκλαμβάνουμε ως απειλή», τόνισε ο Τσάβες.

Ενας επιφανής επικριτής του Τσάβες και διευθυντής εφημερίδας, ο Τεόδορο Πέτκοφ ειρωνεύθηκε την επίσκεψη του Ιρανού προέδρου στη Βενεζουέλα, τονίζοντας πως οι προηγούμενες διμερείς συμφωνίες συνεργασίας ελάχιστα υλοποιήθηκαν, ούτε καν και η σχεδιαζόμενη παραγωγή ποδηλάτων.

«Του Τσάβες του αρέσει να δημιουργεί αίσθηση κάθε φορά που έρχεται ο Αχμαντινετζάντ, όμως η πικρή αλήθεια είναι πως η συνεργασία Ιράν-Βενεζουέλας είναι μία φαντασίωση από σπάταλα σχέδια, που στην πραγματικότητα αποδεικνύονται σκέτο μπλα-μπλα», προσθέτει ο ίδιος.

Και η Κάρεν Χούπερ, αναλύτρια σε θέματα Λατινικής Αμερικής της συμβουλευτικής εταιρείας Stratfor, συμφωνεί πως οι φόβοι της Ουάσιγκτον για μία επικίνδυνη σύμπραξη ανάμεσα σε Βενεζουέλα και Ιράν είναι διογκωμένη.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή