Βενεζουέλα: Προσφυγή στο Σ.Α. του ΟΗΕ για τις βάσεις των ΗΠΑ στην Κολομβία

Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου 2009 06:14
A- A A+

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να επιληφθεί της ένοπλης κρίσης που διαιωνίζζεται στη γειτονική της Κολομβία, κάλεσε χθες η Βενεζουέλα, λέγοντας ότι η αποτελεί απειλή για τη σταθερότητα και την ειρήνη στη Λατινική Αμερική.

Το Καράκας τονίζει πως η απόφαση της Κολομβίας να επιτρέψει τη λειτουργία αμερικανικών βάσεων στο έδαφός της επιδεινώνει ακόμη περισσότερο την τεταμένη κατάσταση.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο απέστειλε επιστολή στο Συμβούλιο Ασφαλείας ζητώντας του να εξετάσει «τη μεγάλη ανησυχία που τρέφει η κυβέρνηση της Βενεζουέλας για την ένοπλη σύρραξη στην Κολομβία, η οποία αποτελεί μία σοβαρή απειλή για τη διεθνή ειρήνη και σταθερότητα» και δηλώνει πως η χώρα του είναι «θύμα της κολομβιανής εσωτερικής σύρραξης».

Ο πρεσβευτής της Βενεζουέλας στον ΟΗΕ Χόρχε Βαλέρο τόνισε στους δημοσιογράφους στην έδρα του Οργανισμού πως «η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από την εγκατάσταση επτά στρατιωτικών βάσεων των ΗΠΑ στο έδαφος» της Κολομβίας.

Μία ενισχυμένη αμερικανική στρατιωτική παρουσία «μετατρέπει την Κολομβία σε μία χώρα υποτελή σε ξένη χώρα», τόνισε ο Βαλέρο και κάλεσε την Ουάσιγκτον να ματαιώσει τα σχέδια της εγκατάστασής τους.

Οι ΗΠΑ, υποστήριξε ο ίδιος, θα χρησιμοποιήσουν την στρατιωτική παρουσία τους για «κατασκοπεία και παρακολούθηση» της Βενεζουέλας.

Ο Βαλέρο δεν θέλησε να αναφερθεί σε τι είδους μέτρα θα ήθελε το Καράκας να μετουσιώσει την παρέμβασή του το Συμβούλιο Ασφαλείας, ενώ δεν έχει γίνει ακόμη σαφές εάν τα μέλη του Σώματος θα θελήσουν να ασχοληθούν με το ζήτημα, που θεωρείται μία διμερείς διαφωνία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή