Αϊτή: Εκτός εκλογών το κόμμα «Λαβαλάς»

Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου 2009 09:10
A- A A+

Απαγορεύθηκε η συμμετοχή του κόμματος του πρώην προέδρου της Αϊτής Ζαν-Μπερτράντ Αριστίντ στις βουλευτικές εκλογές της 28ης Φεβρουαρίου, δήλωσαν αξιωματούχοι της εκλογικής επιτροπής χθες Τετάρτη.

Η απόφαση προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Αριστίντ, άλλοτε ήρωα του λαού στην Αϊτή, ο οποίος ανατράπηκε μετά την ένοπλη εξέγερση που ξέσπασε το 2004 και την παρέμβαση δυτικών δυνάμεων. Από τον τόπο της εξορίας του, τη Νότια Αφρική, ο Αριστίντ διερωτήθηκε αν η εκλογική επιτροπή προσπαθεί «να οργανώσει εκλογές ή να κάνει επιλογές».

Ο πρόεδρος της εκλογικής επιτροπής δήλωσε ότι στο κόμμα Λαβαλάς δεν επετράπη η συμμετοχή διότι δεν πληρούσε όλες τις αναγκαίες προϋποθέσεις - χωρίς να διευκρινίσει ποιες.

Στις εκλογές του Φεβρουαρίου κρίνονται οι 98 από τις 99 έδρες της βουλής και το ένα τρίτο από τις 30 έδρες της Γερουσίας.

Σύμμαχοι του Αριστίντ κατηγόρησαν την εκλογική επιτροπή ότι έθεσαν εκτός διαδικασίας το Λαβαλάς για να ενισχύσουν το νέο συνασπισμό που πρόσκειται στον πρόεδρο Ρενέ Πρεβάλ, ονόματι "Ενότητα".

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή