Ένας χρόνος από τις επιθέσεις στη Βομβάη

Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου 2009 12:48

A- A A+

Εκδηλώσεις μνήμης πραγματοποιούνται στη Βομβάη σήμερα, πρώτη επέτειο από τις αιματηρές επιθέσεις ενόπλων, που στοίχισαν τη ζωή σε 166 ανθρώπους, στη χειρότερη τρομοκρατική επίθεση που έχει σημειωθεί εναντίον της Ινδίας.

Πολίτες πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις στα σημεία των επιθέσεων, κρατώντας κεριά, ινδικές σημαίες και πλακάτ με συνθήματα, όπως «Σταματήστε τη βία». Την ίδια ώρα, η αστυνομία προέβη σε επίδειξη ισχύος, με παρελάσεις των δυνάμεων ασφαλείας που συγκροτήθηκαν μετά τις επιθέσεις που φανέρωσαν την ανεπάρκεια και έλλειψη προετοιμασίας των σωμάτων.

Στις επιθέσεις, που ξεκίνησαν στις 26 Νοεμβρίου 2008 και κράτησαν τρεις ημέρες σκοτώθηκαν και εννέα από τους δράστες, αφού είχαν σπείρει το θάνατο σε διάφορα σημεία της πόλης, όπως ένα σιδηροδρομικό σταθμό, δύο ξενοδοχεία πολυτελείας και ένα εβραϊκό κέντρο.

Ο δέκατος και μοναδικός επιζών, ο Πακιστανός Μοχάμαντ Ατζμάλ Κασάμπ δικάζεται στην Ινδία.

Χθες, δικαστήριο στο Πακιστάν απήγγειλε κατηγορίες εναντίον επτά υπόπτων για τις επιθέσεις, μεταξύ των οποίων και ο κατηγορούμενος ως εγκέφαλος Ζάκι-ουρ-Ρεχμάν Λάκβι, που είναι επικεφαλής της απαγορευμένης οργάνωσης Λασκάρ-ε-Τάιμπα.

Οι επιθέσεις ενίσχυσαν τις εντάσεις μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν, ενώ το Νέο Δελχί έχει επιχειρήσει να αυξήσει τις διεθνείς πιέσεις προς το Ισλαμαμπάντ να δράσει εναντίον τρομοκρατικών ομάδων, όπως η Λασκάρ-ε-Τάιμπα.

Πηγές: Reuters, BBC

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή