Η επιστολή του Δ. Χριστόφια στους Ευρωπαίους ηγέτες

Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου 2009 13:37
UPD:13:47
A- A A+

Το πλήρες κείμενο της επιστολής την οποία απέστειλε ο Πρόεδρος Χριστόφιας στους υπόλοιπους ηγέτες των χωρών της Ε.Ε. δημοσιεύει σήμερα η κυπριακή εφημερίδα «Πολίτης».

«Λαμβάνοντας υπόψη την απογοητευτική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, τη στάση της Τουρκίας έναντι των διαπραγματεύσεων και την άρνηση της να εφαρμόσει τις υποχρεώσεις της, αποτελεί πεποίθηση μας ότι θα πρέπει να αναθεωρήσουμε τη θέση μας, σε διαβούλευση με εταίρους, έναντι των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου και να λάβουμε συγκεκριμένα μέτρα», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής Χριστόφια έχει ως εξής:

«Αισθάνομαι ότι είναι αναγκαίο να επικοινωνήσω μαζί σας για να επιστήσω την προσοχή στο ζήτημα της μη συμμόρφωσης της Τουρκίας στις υποχρεώσεις της προς την EE.

Πέντε χρόνια έχουν περάσει από τότε που συμφωνήσαμε την έναρξη των διαπραγματεύσεων της Ένωσης με την Τουρκία. Σε αυτό το διάστημα, η Ένωση έχει απευθύνει πολλές προειδοποιήσεις προς την Τουρκία για τη μη συμμόρφωση της, χωρίς αποτέλεσμα. Κατά τη διάρκεια αυτών των χρόνων, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει επιδείξει άνευ προηγουμένου υπομονή στην προσπάθεια υλοποίησης του Πρωτοκόλλου της ¶γκυρας, η εφαρμογή του οποίου αποτελεί αδιαμφισβήτητη νομική υποχρέωση της Τουρκίας.

Σύμφωνα με τις θέσεις που έλαβε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η Τουρκία είχε υποχρέωση να στηρίξει ενεργά τις προσπάθειες για λύση του κυπριακού προβλήματος. Με λύπη μου παρατηρώ ότι η Τουρκία μόνο υποκριτική στήριξη έχει δώσει μέχρι τώρα στη διαδικασία διαπραγμάτευσης. Η ρητορική που εκπορεύεται από την ¶γκυρα αποκλίνει από τις βασικές αρχές που συμφωνήθηκαν στον διακοινοτικό διάλογο ως βάση της λύσης του κυπριακού προβλήματος. Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας και πολυάριθμοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της τουρκικής κυβέρνησης χρησιμοποιούν προκλητική και ανακριβή ορολογία στην προσπάθεια τους να αποκλίνουν από τη συμφωνημένη βάση για μια λύση διζωνικής-δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται από τα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, με ενιαία κυριαρχία, ενιαία διεθνή προσωπικότητα και ενιαία ιθαγένεια. Οι δημόσιες δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων δεν συνάδουν με τα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Υπενθυμίζουμε ότι οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της EE καλούν την Τουρκία:

1. Να στηρίξει ενεργά τις διαπραγματεύσεις για μια συνολική επίλυση του Κυπριακού βασισμένη στα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και στις αρχές επί των οποίων ιδρύθηκε η EE.

2. Να διευκολύνει το κλίμα των διαπραγματεύσεων αποσύροντας τουρκικές δυνάμεις και να επιτρέψει στους δύο ηγέτες να διαπραγματευθούν ελεύθερα.

3. Να εφαρμόσει το Επιπρόσθετο Πρωτόκολλο και να ανοίξει τα λιμάνια κι αεροδρόμια της σε αεροσκάφη και πλοία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

4. Να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, να εξομαλύνει τις σχέσεις και να σταματήσει να προβάλλει βέτο στη συμμετοχή της Δημοκρατίας της Κύπρου σε Διεθνείς Οργανισμούς.

Μετά από 18 μήνες διαπραγματεύσεων σε διάφορα επίπεδα, απ' ευθείας συνομιλίες 14 μηνών και πάνω από 50 συναντήσεις των ηγετών, παρατηρούμε με λύπη ότι η πρόοδος είναι μη ικανοποιητική. Ακόμα κι έπειτα από τόσους πολλούς μήνες, ολόκληρα κεφάλαια, όπως αυτά του εδαφικού, της ασφάλειας και των εποίκων, δεν έχουν συζητηθεί δεόντως. Θεωρώ ότι αυτό είναι επαρκής απόδειξη ότι η Τουρκία δεν έχει συμβάλει στη διαδικασία. Αντί να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Ένωσης και της Κύπρου, η Τουρκία έχει, κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, εμπλακεί σε ένα παιχνίδι απόδοσης ευθυνών κατά του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας για καθ' υπόθεση έλλειψη βούλησης για λύση και για καθ' υπόθεση καθυστέρηση των διαπραγματεύσεων. Δυστυχώς, ο ηγέτης της Τουρκοκυπριακής Κοινότητας και διαπραγματευτής κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, είναι επίσης αναμεμειγμένος σε αυτό το παιχνίδι.

Ως αποτέλεσμα της προσδοκίας μας ότι η Τουρκία θα παρείχε στήριξη στη διαδικασία διαπραγμάτευσης με πρακτικό και ουσιαστικό τρόπο, επιδείξαμε επιμονή και καρτερικότητα. Λαμβάνοντας υπόψη την απογοητευτική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, τη στάση της Τουρκίας έναντι των διαπραγματεύσεων και την άρνηση της να εφαρμόσει τις υποχρεώσεις της, αποτελεί πεποίθηση μας ότι θα πρέπει να αναθεωρήσουμε τη θέση μας, σε διαβούλευση με εταίρους, έναντι των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου και να λάβουμε συγκεκριμένα μέτρα, εκτός κι αν στο μεταξύ υπάρξουν εμφανείς ενδείξεις αλλαγής στάσης από την πλευρά της Τουρκίας».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή