Επίκαιρη επερώτηση προς την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών κατέθεσαν σήμερα βουλευτές του ΛΑ.Ο.Σ. εν όψει των κρισίμων διεθνών συναντήσεων κατά το πρώτο 15ήμερο Δεκεμβρίου (Υπουργική Σύνοδος του ΝΑΤΟ, Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ και Ευρωπαϊκό Συμβούλιο).
Αναλυτικά το κείμενο της επίκαιρης επερώτησης έχει ως εξής:
Σε σειρά κρισίμων διεθνών συναντήσεων κατά το πρώτο 15ήμερο Δεκεμβρίου, όπως είναι διαδοχικά η Υπουργική Σύνοδος του ΝΑΤΟ, το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η χώρα μας θα κληθεί να λάβει κρίσιμες αποφάσεις επί δυσχερών προβλημάτων και αυξημένων προκλήσεων. Ειδικότερα:
1. Κατά τη διάρκεια του λήγοντος έτους, παρατηρείται μία άνευ προηγουμένου κλιμάκωση των προκλητικών επιθετικών ενεργειών της Τουρκίας σε βάρος της χώρας μας. Οι παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου έχουν πολλαπλασιασθεί ποσοτικά και διαφοροποιηθεί ποιοτικά. Οι υπερπτήσεις κατοικημένων νήσων του Αιγαίου είναι πλέον καθημερινές, ενώ αεροσκάφη της FRONTEX παρενοχλούνται συστηματικά. Επιχειρείται η εμπέδωση της εικόνας ότι ελληνικά εδάφη είναι «γκρίζες» ζώνες, ενώ παράλληλα διεκδικείται το δικαίωμα έρευνας και διάσωσης, που ασκεί η Ελλάδα σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες. Προωθείται συστηματικά το τουρκικό σχέδιο χειραγώγησης και κηδεμονίας της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, ενώ πολλαπλασιάζονται οι διεκδικητικές αναφορές σε δήθεν τουρκική μειονότητα στη Ρόδο και Κω.
Η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει τις ανωτέρω επιβουλές με ανεξήγητα παθητική στάση και ενώ οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν πλέον φθάσει σε οριακό σημείο επιμένει να υποστηρίζει, τυπικά υπό όρους, ουσιαστικά άνευ όρων την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.
2. Όσον αφορά τα Σκόπια, παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις της Κυβερνήσεως ότι το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων παραμένει ο ΟΗΕ, υπάρχουν πολλά μηνύματα ότι αναζητούνται και άλλα κανάλια επικοινωνίας που θα διευκολύνουν την προσέγγιση θέσεων και αντιλήψεων, με αφορμή την βεβιασμένη απόφαση του Πρωθυπουργού κ. Παπανδρέου να συναντηθεί διμερώς και κατ’ ιδίαν προ 3 εβδομάδων με τον κ Γκρουέφσκι. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι ο ΥΠΕΞ Μιλοσόσκι, αναφερόμενος στην πιθανότητα διμερών διαπραγματεύσεων, έκανε λόγο για αξιοποίηση του μοντέλου Σλοβενίας-Κροατίας. Σε όλα αυτά, η Κυβέρνηση επαναλαμβάνει στερεότυπα τα περί κόκκινης γραμμής, που συνιστά η αποδοχή σύνθετου ονόματος με γεωγραφικό προσδιορισμό, που θα ισχύει έναντι όλων.
3. Κυπριακό: η Τουρκία διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι δεν προτίθεται να εφαρμόσει το πρωτόκολλο της ¶γκυρας. Η σουηδική Προεδρία της ΕΕ ήδη προεξοφλεί ότι δεν θα υπάρχουν επί πλέον κυρώσεις σε βάρος της ¶γκυρας. Η ελληνική Κυβέρνηση αναφέρεται κατά κόρον σε «αυστηρή» αξιολόγηση της Τουρκίας, αποφεύγει όμως επιμελώς να κάνει λόγο για κυρώσεις, ενώ επαναφέρει την ιδέα του οδικού χάρτη, που υποδηλώνει ότι η ¶γκυρα θα διαβεί άνετα τα «στενά» του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η Κύπρος βλέπει έτσι να αποδυναμώνονται οι κινήσεις της για την επιβολή κυρώσεων στην ¶γκυρα, που δεν είναι άλλες από το πάγωμα στην Διακυβερνητική Διάσκεψη και νέων κεφαλαίων διαπραγμάτευσης.
Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάστε:
1. Προτίθεσθε να αναθεωρήσετε τη στάση της Ελλάδος απέναντι στη Τουρκία, απαιτώντας το πάγωμα της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στην ΕΕ ως πλήρες μέλος;
2. Προτίθεσθε να θέσετε στη κρίση του ελληνικού λαού με δημοψήφισμα οποιαδήποτε συμφωνία με την ΠΓΔΜ σχετικά με το όνομα και πως σκέφτεστε ότι θα διευθετηθεί το ζήτημα της εθνικής ταυτότητας και γλώσσας;