Αντιπαράθεση κυβέρνησης - ΚΚΕ και στη Βουλή για το ασφαλιστικό

Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου 2009 14:44
A- A A+

Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το ασφαλιστικό ως εθνικό ζήτημα, μέσα από διάλογο, χωρίς αιφνιδιασμούς, χωρίς κρυφούς σχεδιασμούς, χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις, υπογράμμισε ο υφυπουργός Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Ν. Καραθανασόπουλου.

«Τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εργαζόμενων είναι τόσο σοβαρά ζητήματα, που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν ευκαιριακά. Το ασφαλιστικό δεν προσφέρεται για ανέξοδους λαϊκισμούς και σκοπιμότητες. Είναι πρόβλημα καθαρά πολιτικό και απαιτεί πολιτική διαδικασία για την επίλυσή του. Η κυβέρνηση έχει επιλέξει την αντιμετώπιση του ασφαλιστικού με όρους πολιτικούς. Με κοινωνική συμμετοχή στις διαδικασίες διαλόγου και διαβούλευσης, με ανοιχτές διαδικασίες διαλόγου με τους κοινωνικούς φορείς», τόνισε ο κ. Κουτρουμάνης κατά τη συζήτηση της ερώτησης του κ. Καραθανασόπουλου για την αναγνώριση ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των σχολικών φυλάκων.

Στο πλαίσιο αυτό, παρατήρησε ο υφυπουργός, άρχισε σήμερα ο διάλογος του υπουργείου Εργασίας με τους κοινωνικούς φορείς παρά τα προβλήματα και τα εμπόδια, που επιχείρησαν να θέσουν για να ματαιώσουν το διάλογο, επιδιώκοντας όμως στην ουσία να αποκρύψουν την απουσία θέσεων και προτάσεων.

Απαντώντας εξάλλου στο περιεχόμενο της ερώτησης του κ. Καραθανασόπουλου, ο υφυπουργός είπε ότι στο πλαίσιο του διαλόγου επανεξετάζεται αυτό θεσμικό πλαίσιο, ώστε να ικανοποιηθούν αιτήματα των εργαζόμενων.

ΚΚΕ: Καραμπινάτη παρανομία του Δημοσίου

«Λέτε ότι θα λύσετε τα ζητήματα με προσχηματικό διάλογο. Ο διάλογος είναι συγκεκριμένος για να ψαλιδίσει και άλλα ασφαλιστικά δικαιώματα. Υπάρχει εδώ καραμπινάτη σκαστή παρανομία, που κάνει το Δημόσιο, και πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα», αντέτεινε ο βουλευτής του ΚΚΕ. «Και η αντιμετώπιση», πρόσθεσε, «είναι με νομοθετική πράξη, όπου θα αναγνωρίζεται ο χρόνος προϋπηρεσίας, υπάρχει πλήρης αναγνώριση των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων και το κράτος αναλαμβάνει να καλύψει το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών».

Κατά τη δευτερολογία του, ο κ. Κουτρουμάνης σημείωσε πως ζητήθηκε η αναβολή της συζήτησης αυτής της επίκαιρης ερώτησης, λόγω της εξέλιξης της διαδικασίας του διαλόγου στο υπουργείο, αίτημα που δεν έγινε αποδεκτό. «Δεν θα υποθέσω ότι δεν έγινε δεκτό για να παρεμποδιστεί ο διάλογος, δεν θα υποθέσω ότι το θέμα της συζήτησης, όμως, είναι τόσο επείγον, που να απαιτεί άμεση και αποσπασματική αντιμετώπιση. Είμαι βέβαιος ότι ερωτών βουλευτής όσο και προεδρείο επιβάλλουν την κοινοβουλευτική διαδικασία διαλόγου για το σοβαρό θέμα της κοινωνικής ασφάλισης. Είμαι βέβαιος ότι το δικαίωμα συμμετοχής στο διάλογο το αναγνωρίζει σε όλους τους πολίτες και τους κοινωνικούς φορείς ο ερωτών βουλευτής», ανέφερε με νόημα ο υφυπουργός Εργασίας.

«Τι σχέση έχουν οι νουθεσίες και οι συκοφαντίες στις θέσεις και τις στάσεις του ΚΚΕ με την συγκεκριμένη ερώτηση; Εδώ αναγνώρισε ότι υπάρχουν εργαζόμενοι χωρίς ασφαλιστικά δικαιώματα», αντέδρασε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

«Το υπουργείο απάντησε, όπως ακριβώς απάντησε ο κ. υφυπουργός», παρενέβη ο πρόεδρος της Βουλής, Φ. Πετσάλνικος.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή