Γρ. Δελαβέκουρας: Να μην παρερμηνευτεί η συνάντηση στις Πρέσπες

Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου 2009 15:50
UPD:17:02

«Το ζητούμενο παραμένει να προσέλθουν τα Σκόπια με εποικοδομητική διάθεση ώστε να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε λύση αμοιβαία αποδεκτή. Όσο αυτή η λύση δεν επιτυγχάνεται δεν μπορεί να υπάρξει έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Υπουργείου των Εξωτερικών.

A- A A+

«Η ΠΓΔΜ δεν πρόκειται να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την ΕΕ εάν δεν έχει λυθεί το ζήτημα της ονομασίας, με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων και για κάθε χρήση», επανέλαβε σήμερα ο εκπρόσωπος του Υπουργείου των Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας.

Αναφερόμενος στην αυριανή συνάντηση του πρωθυπουργού με τους ομολόγους του της ΠΓΔΜ και της Αλβανίας στις Πρέσπες και στο ενδεχόμενο να υπάρξουν συνομιλίες για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, ο κ. Δελαβέκουρας δήλωσε οτι είναι εύλογο να συζητηθεί όλο το εύρος των θεμάτων που απασχολούν τις συμμετέχουσες χώρες, οπότε λογικό είναι στη συνάντηση με τον κ. Γκρούεφσκι να συζητηθεί το θέμα της ονομασίας.

Ξεκαθάρισε ωστόσο πως «δεν θα πρέπει να υπάρχει περιθώριο παρερμηνείας» και πως «το πλαίσιο για τη λύση, είναι η διαδικασία που ακολουθείται στα Ηνωμένα Εθνη υπο τον κ.Νιμιτς». «Απο εκεί περιμένουμε τη λύση και περιμένουμε η άλλη πλευρά να συμμετάσχει εποικοδομητικά σ' αυτή τη διαδικασία», πρόσθεσε.

«Συναντήσεις άμεσες και κατ' ιδίαν, μπορούν να συμβάλουν στο να προσδώσουν δυναμική στη διαδικασία του διαλόγου των Ηνωμένων Εθνών», τόνισε ο εκπρόσωπος.

«Το ζητούμενο παραμένει να προσέλθουν τα Σκόπια με εποικοδομητική διάθεση ώστε να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε λύση αμοιβαία αποδεκτή. Όσο αυτή η λύση δεν επιτυγχάνεται δεν μπορεί να υπάρξει έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ξεκαθάρισε ότι αυτό πρέπει να είναι σαφές, ώστε «να μην υπάρχουν ούτε εκπλήξεις, ούτε παρεξηγήσεις και να μην καλλιεργούνται προσδοκίες που δεν έχουν αντίκρυσμα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή