Ιράν: Έξι χρόνια φυλάκιση στον πρώην αντιπρόεδρο του κοινοβουλίου

Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου 2009 15:56
A- A A+

Σε έξι χρόνια κάθειρξη καταδικάστηκε μία από τις προσωπικότητες του μεταρρυθμιστικού κινήματος του Ιράν και πρώην αντιπρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου, Μπεχζάντ Ναμπαβί, για τη συμμετοχή του στις μετεκλογικές διαδηλώσεις του Ιουνίου, δήλωσε ο δικηγόρος του.

Όπως διευκρίνισε, ο πελάτης του αφέθηκε ελεύθερος μετά την καταβολή εγγύησης μέχρι να εκδικαστεί η έφεση.

«Καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια φυλάκισης για διατάραξη της ασφάλειας της χώρας συμμετέχοντας στη διαδήλωση της 15ης Ιουνίου (...) και σε ένα χρόνο φυλάκισης για προπαγάνδα εναντίον της ισλαμικής δημοκρατίας», δήλωσε ο δικηγόρος του Σάλεχ Νικμπάκχτ στο Γαλλικό Πρακτορείο, προσθέτοντας ότι θα ασκήσει έφεση εναντίον και των δύο αποφάσεων.

Ο Νικμπάκχτ επεσήμανε ότι ο δικαστής όρισε «εγγύηση ύψους 8 δισεκατομμυρίων ριάλ» (880.000 δολάρια) για την απελευθέρωση του Ναμπαβί μέχρι την εκδίκαση της έφεσης και κατήγγειλε την απόφαση ως «δυσανάλογη», αφού ο Ναμπαβί «πήρε μέρος στην διαδήλωση μόνο για 20 λεπτά και αναγκάστηκε να φύγει λόγω του καρδιακού προβλήματος που αντιμετωπίζει».

Τουλάχιστον 4.000 διαδηλωτές συνελήφθησαν και δεκάδες άλλοι σκοτώθηκαν κατά την διάρκεια διαδηλώσεων στο Ιράν μετά τις εκλογές του Ιουνίου. Πέντε από τους συλληφθέντες έχουν καταδικαστεί σε θάνατο και 81 άλλοι σε ποινές φυλάκισης έως 15 ετών, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή