Αλ. Τσίπρας: Παρανοϊκή και ανήθικη η μείωση των συντάξεων

Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου 2009 16:49
UPD:16:59

Απευθυνόμενος στην κυβέρνηση o πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «καλά θα κάνει να θυμάται την δεινή ήττα της κυβέρνησης Σημίτη όταν επιχειρήθηκε η προώθηση των μέτρων Γιαννίτση».

A- A A+

Τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το ασφαλιστικό παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι «η μείωση συντάξεων θα είναι πολιτικά παρανοϊκή και ανήθικη, όταν στη χώρα μας δίνονται οι χαμηλότερες συντάξεις στη ζώνη του ευρώ».

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε ότι η αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης είναι ακραία αντικοινωνικό και αναποτελεσματικό μέτρο και ζήτησε να στηριχθεί το ασφαλιστικό σύστημα από νέους, σταθερούς πόρους.

Α. Τσίπρας: Να μην αποδειχθεί το φάρμακο χειρότερο από την αρρώστια

Α. Τσίπρας: Να μην αποδειχθεί το φάρμακο χειρότερο από την αρρώστια

Απευθυνόμενος στην κυβέρνηση είπε ότι «καλά θα κάνει να θυμάται την δεινή ήττα της κυβέρνησης Σημίτη όταν επιχειρήθηκε η προώθηση των μέτρων Γιαννίτση».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ακόμη ότι την μαύρη τρύπα στα οικονομικά της κοινωνικής ασφάλισης τη δημιούργησαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που «τα προηγούμενα χρόνια είτε ανέχτηκαν είτε στήριξαν τη λεηλασία των αποθεματικών των ταμείων»

Η κοινωνική ασφάλιση, συμπλήρωσε, είναι κοινωνικό δικαίωμα και η πολιτική για την στήριξή της πρέπει να είναι μια πολιτική που αντιμετωπίζει την ανεργία και που ενισχύει την πλήρη σταθερή και ασφαλισμένη εργασίας σε βάρος των ελαστικών και ανασφάλιστων μορφών απασχόλησης.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΣΥΝ πρότεινε:

- Διασφάλιση των αποθεματικών των ταμείων και κρατική εγγύηση της περιουσίας τους, στα επίπεδα που βρισκόταν πριν ξεσπάσει η οικονομική κρίση.

- Αξιοποίηση της περιουσίας τους με κριτήρια ασφαλούς και εγγυημένης απόδοσης.

- Αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής και εισφοροκλοπής, που βρίσκονται σε διπλάσια ποσοστά από το μέσο όρο των χωρών της ΕΕ και στερούν κάθε χρόνο από το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μας 8 δισ. ευρώ.

- Αποπληρωμή των χρεών τόσο του κράτους (12 δισ. ευρώ) όσο και των ιδιωτών (3,2 δισ. ευρώ) προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

- Συνολική επαναδιαπραγμάτευση όλων μαζί των ταμείων με τις φαρμακευτικές εταιρείες και τις ιδιωτικές επιχειρήσεις υγείας, για τις τιμές των φαρμάκων και των παρεχόμενων ιατρικών και νοσηλευτικών υπηρεσιών.

Ταυτόχρονα, τόνισε, θα πρέπει να επαναθεσπιστεί η τριμερής χρηματοδότηση της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή