Υπέρ της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια η Ευρωβουλή

Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου 2009 18:27
UPD:19:32
A- A A+

Να προσδιορίσει ηημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων κατά τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου ζητά από το Συμβούλιο των ηγετών της ΕΕ το Ευρωκοινοβούλιο, με ψήφισμα που υιοθέτησε για τη «Στρατηγική διεύρυνσης στα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων, την Ισλανδία και την Τουρκία».

Πιο αναλυτικά, οι ευρωβουλευτές «συγχαίρουν» τα Σκόπια για την πρόοδο που έχουν πετύχει, ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες, και εκφράζουν «την ικανοποίησή τους» για το ότι η Επιτροπή αναγνώρισε την πρόοδο αυτή, και έχει ζητήσει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη συγκεκριμένη χώρα.

Αν και στο ψήφισμα δεν αναφέρεται πως προϋπόθεση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων είναι η επίλυση του Σκοπιανού, οι ευρωβουλευτές αναγνωρίζουν ότι «ορισμένες υποψήφιες χώρες εξακολουθούν να έχουν ανεπίλυτες διαφορές με γείτονές τους» και υπογραμμίζουν ότι «η περιφερειακή συνεργασία και οι σχέσεις καλής γειτονίας συνεχίζουν να αποτελούν καίριους παράγοντες της ενταξιακής διαδικασίας».

Το Κοινοβούλιο ζητά από την ΠΓΔΜ και την Ελλάδα να εντείνουν τις προσπάθειές τους προκειμένου να βρεθεί μια λύση. Προστίθεται πως η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ πρέπει να αποφύγει τις ενέργειες και τις δηλώσεις που θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά τις σχέσεις της με τη γείτονα.

Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, μέσω του ψηφίσματος οι ευρωβουλευτές εκφράζουν την «αποδοκιμασία τους» για τη συνεχιζόμενη αθέτηση των δεσμεύσεων που απορρέουν από το πρόσθετο πρωτόκολλο της συμφωνίας σύνδεσης ΕΕ-Τουρκίας. Καλούν την τουρκική κυβέρνηση - και όλα τα ενδιαφερόμενα μέλη (προσθήκη τροπολογίας) - να συμβάλουν ενεργά στην ταχεία επίτευξη μιάς συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού.

Παράλληλα, το Κοινοβούλιο εκφράζει την ικανοποίησή του για την υπογραφή από την Τουρκία της Διακυβερνητικής Συμφωνίας για τον αγωγό αερίου Ναμπούκο και ζητεί να ανοίξει το κεφάλαιο για την ενέργεια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Επίσης, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «εκφράζει τη λύπη του για τη συνεχιζόμενη, λόγω αντιρρήσεων της Τουρκίας, αδυναμία επέκτασης της στρατηγικής συνεργασίας ΝΑΤΟ - ΕΕ πέρα από τις ρυθμίσεις που προβλέπονται στη συμφωνία «Βερολίνο Συν», με αρνητικές συνέπειες για την προστασία του προσωπικού που έχει αναπτύξει η ΕΕ.

Οι ευρωβουλευτές εκφράζουν επίσης την ανησυχία τους για την κατάσταση που επικρατεί στην Τουργκία σε ό,τι αφορά την ελευθερία έκφρασης, την ελευθερία του Τύπου και τις θρησκευτικές ελευθερίες.

Αντίθετα, επιδοκιμάζουν την ολοένα ανοιχτότερη δημόσια συζήτηση για θέματα που ήταν αδύνατον να θιγούν στο παρελθόν και επαινούν τις διπλωματικές προσπάθειες που καταβλήθηκαν για την εξομάλυνση των σχέσεων με την Αρμενία.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή