Σήμερα η Τριμερής στις Πρέσπες

Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου 2009 09:44
UPD:16:18
ΑΠΕ-ΜΠΕ

A- A A+

Ατυπη τριμερής συνάντηση των πρωθυπουργών Ελλάδας, Αλβανίας και ΠΓΔΜ πραγματοποιείται σήμερα στις Πρέσπες, με πρωτοβουλία του κ. Γ. Παπανδρέου. Στη συνάντηση, που αναμένεται να ξεκινήσει στις 16:00, θα συζητηθούν οι δυνατότητες συνεργασίας για την προστασία και την βιώσιμη ανάπτυξη της Περιοχής του Πάρκου Πρεσπών (Κέντρο Πληροφόρησης Πύλης).

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού επιβεβαιώνει την ιδιαίτερα μεγάλη σημασία την οποία αποδίδει η Ελληνική Κυβέρνηση στα θέματα του περιβάλλοντος και έρχεται μόλις λίγες ημέρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης για την Κλιματική Αλλαγή και δύο μήνες πριν τη συμπλήρωση δέκα ετών από την έκδοση Κοινού Ανακοινωθέντος των τότε Πρωθυπουργών των τριών χωρών (2 Φεβρουαρίου 2000, Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων), με το οποίο διακήρυξαν τη δέσμευσή τους να συνεργασθούν για την προστασία του οικοσυστήματος των Πρεσπών.

Στόχος της ελληνικής πρωτοβουλίας, σύμφωνα με την κυβέρνηση, είναι η αναζωογόνηση και ενίσχυση της περιφερειακής-διασυνοριακής συνεργασίας για την προστασία του περιβάλλοντος.

Όπως επισημαίνεται, «η άμεση ανταπόκριση των γειτόνων μας στην πρόσκληση της Ελλάδας και η σημερινή μας παρουσία εδώ αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της βούλησης των τριών γειτονικών κρατών να συνεργαστούμε και να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά περιβαλλοντικά ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος».

Αφού σημειώνεται ότι αφετηρία της τριμερούς συνεργασίας για τις Πρέσπες ήταν η Κοινή Δήλωση των τριών πρωθυπουργών το 2000, με την οποία ιδρύθηκε το Διασυνοριακό Πάρκο Πρεσπών, υπογραμμίζεται ότι «με τη σημερινή Κοινή Δήλωση εκφράζουμε την πρόθεσή μας να προχωρήσουμε στην υπογραφή της "Συμφωνίας για την Βιώσιμη Ανάπτυξη του Πάρκου των Πρεσπών", μεταξύ των τριών γειτονικών χωρών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως τέταρτου Συμβαλλομένου Μέρους, την 2α Φεβρουαρίου 2010, παγκόσμια ημέρα των υγροβιότοπων, 10 χρόνια έπειτα από την δημιουργία του Πάρκου».

Σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση, η υπογραφή της Συμφωνίας θα θέσει το συμβατικό πλαίσιο για την τριμερή συνεργασία, με στόχο την αποτελεσματική προστασία του οικοσυστήματος των Πρεσπών, την αντιμετώπιση ζητημάτων διαχείρισης υδάτων, ελέγχου και μείωσης της ρύπανσης που πλήττει την ευρύτερη περιοχή, καθώς και την διατήρηση της βιοποικιλότητας.

Το Διασυνοριακό Πάρκο των Πρεσπών -σημειώνεται- είναι η πρώτη προστατευόμενη διασυνοριακή περιοχή στην ΝΑ Ευρώπη. Εντάσσεται στο πλαίσιο της δράσης της ΕΕ και του ΟΗΕ για την αντιμετώπιση περιβαλλοντικών προβλημάτων με σκοπό την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών μας, ενώ εκφράζεται η ελπίδα να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση, ως εξαίρετο δείγμα σχέσεων καλής γειτονίας και συνεργασίας.

Εν όψει της Συνόδου Κορυφής της Κοπεγχάγης, θα ενημερωθεί για την προωτοβουλία αυτό τόσο ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, όσο και ο Επίτροπος της Ε.Ε. για το Περιβάλλον.

ΥΠΕΞ: Εύλογο να συζητηθεί όλο το εύρος των θεμάτων

Η Αθήνα επιδιώκει τη δημιουργία ενός πλαισίου με την εμπλοκή κοινοτικών προγραμμάτων και τεχνογνωσίας, ώστε η Ελλάδα, η ΠΓΔΜ και η Αλβανία να μπορούν να συνεργάζονται για να αντιμετωπίζουν τα περιβαλλοντικά προβλήματα, ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου των Εξωτερικών Γρ. Δελαβέκουρας.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να υπάρξουν κατά τη συνάντηση συνομιλίες για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, ο κ. Δελαβέκουρας δήλωσε οτι είναι εύλογο να συζητηθεί όλο το εύρος των θεμάτων που απασχολούν τις συμμετέχουσες χώρες, οπότε λογικό είναι στη συνάντηση με τον κ. Γκρούεφσκι να συζητηθεί το θέμα της ονομασίας.

Ξεκαθάρισε ωστόσο πως «δεν θα πρέπει να υπάρχει περιθώριο παρερμηνείας», σημειώνοντας ότι το πλαίσιο για τη λύση, είναι η διαδικασία που ακολουθείται στα Ηνωμένα Εθνη υπο τον κ.Νιμιτς ... Απο εκεί περιμένουμε τη λύση και περιμένουμε η άλλη πλευρά να συμμετάσχει εποικοδομητικά σ' αυτή τη διαδικασία».

Σε κάθε περίπτωση, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ εκτίμησε ότι «συναντήσεις άμεσες και κατ' ιδίαν, μπορούν να συμβάλουν στο να προσδώσουν δυναμική στη διαδικασία του διαλόγου των Ηνωμένων Εθνών».

«Το ζητούμενο παραμένει να προσέλθουν τα Σκόπια με εποικοδομητική διάθεση ώστε να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε λύση αμοιβαία αποδεκτή. Όσο αυτή η λύση δεν επιτυγχάνεται δεν μπορεί να υπάρξει έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ», δήλωσε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε ότι αυτό πρέπει να είναι σαφές, ώστε «να μην υπάρχουν ούτε εκπλήξεις, ούτε παρεξηγήσεις και να μην καλλιεργούνται προσδοκίες που δεν έχουν αντίκρυσμα».

Η ΝΔ για την Τριμερή

«Η "Τριμερής των Πρεσπών" δεν θα πρέπει να μετατραπεί σε προκάλυμμα διμερών διαπραγματεύσεων Γκρούεφσκι-Παπανδρέου για το όνομα», παρατήρησε ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Γ. Κουμουτσάκος και εξήγησε πως «κάτι τέτοιο θα υπονόμευε τη διαδικασία εξεύρεσης λύσης στο πλαίσιο του ΟΗΕ, καθώς και τη -σύμφωνη με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας- ελληνική θέση, ότι το θέμα του ονόματος δεν είναι διμερές, αλλά ζήτημα περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας».

Τέλος, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι εξέφρασε την ελπίδα ότι η συνάντησή του με τον Γιώργο Παπανδρέου στις Πρέσπες θα δώσει ώθηση στις σχέσεις των δυο χωρών, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν αναμένει να επιλυθεί το ζήτημα του ονόματος.

«Αναμένω μία ευχάριστη συνομιλία και ανταλλαγή απόψεων, έτσι ώστε η συνάντηση αυτή να συμβάλει στη βελτίωση του γενικότερου κλίματος στις σχέσεις των δύο χωρών. Δεν αναμένω ότι στη συνάντηση της Παρασκευής θα επιλύσουμε τα συσσωρευμένα προβλήματα των τελευταίων 18 ετών, παρά μόνο αναμένω πως η συνάντηση θα δώσει ώθηση στις σχέσεις των δύο χωρών», δήλωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.

Παράλληλα παρατήρησε ότι οι «μη υψηλές προσδοκίες» για τη συνάντηση της Παρασκευής δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ότι περιέχουν έναν τόνο απαισιοδοξίας.

«Επισήμως, η συνάντηση στις Πρέσπες αφορά τις κλιματικές αλλαγές και τα προβλήματα σχετικά με αυτές, όμως στο περιθώριο της συνάντησης αυτής, εμείς θα προσπαθήσουμε να συζητήσουμε για όλα τα θέματα που μας αφορούν και τα οποία είναι σημαντικά για εμάς», πρόσθεσε ο κ. Γκρούεφσκι.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή