Καμπότζη: Να αφεθεί ελεύθερος ζήτησε ο βασανιστής των Ερυθρών Χμερ

Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου 2009 11:59
UPD:12:03
A- A A+

Σοκ προκάλεσε ο επικεφαλής του διαβόητου κέντρου κράτησης Τουόλ Σλενγκ του καθεστώτος του Πολ Ποτ όταν, κατά την τελευταία ημέρα της δίκης του από διεθνές δικαστήριο, ζήτησε να αφεθεί ελεύθερος.

Ο 67χρονος Ντουκ, το αληθινό όνομα του οποίου είναι Κάινγκ Γκουέκ Εαβ, έχει ομολογήσει ότι ήταν υπεύθυνος των φυλακών όπου βασανίστηκαν και εκτελέστηκαν περισσότεροι από 14.000 άνθρωποι την περίοδο 1975-1979.

Η έκκλησή του για επιείκεια προκαλεί αμφιβολίες για το πόσο ειλικρινής ήταν η πρόσφατη μαρτυρία του ενώπιον του δικαστηρίου, στην οποία είχε δηλώσει ότι τον βασανίζουν συναισθήματα βαθιάς μεταμέλειες. http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1746154

Ο συνήγορός του επιβεβαίωσε ότι ζήτησε να αφεθεί ελεύθερος με το επιχείρημα ότι δεν ήταν κορυφαίο μέλος των Κόκκινων Χμερ.

Η ετυμηγορία του δικαστηρίου αναμένεται στις αρχές του 2010, ενώ ο εισαγγελέας έχει ζητήσει να επιβληθεί ποινή κάθειρξης 40 ετών στον Ντουκ λαμβάνοντας υπόψη διάφορα ελαφρυντικά.

Ανάμεσα στο 1975 και το 1979, περίπου δύο εκατομμύρια πολίτες της Καμπότζης, το εν τέταρτον του πληθυσμού, πέθαναν από τα βασανιστήρια, τις κακουχίες και τον υποσιτισμό, πριν το καθεστώς των Ερυθρών Χμερ ανατραπεί από την εισβολή του Βιετνάμ.

Πηγή: BBC

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή