Τριμερής συμφωνία για τη λεκάνη των Πρεσπών

Στις 2 Φεβρουαρίου οι υπογραφές
Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου 2009 18:36
UPD:21:21
ΑΠΕ-ΜΠΕ

A- A A+

Συμφωνία για την προστασία και τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής της λεκάνης των Πρεσπών θα υπογράψουν στις 2 Φεβρουαρίου Ελλάδα, Αλβανία και ΠΓΔΜ. Αυτό αναφέρεται στην κοινή δήλωση των τριών πρωθυπουργών, οι οποίοι είχαν τριμερή συνάντηση μετά από πρωτοβουλία - πρόσκληση της Ελλάδας.

Σε αυτή, μεταξύ άλλων, σημειώνεται ότι οι τρεις χώρες δεσμεύονται για την προώθηση της διμερούς και πολυμερούς τους συνεργασίας, προκειμένου να ενταθεί η ολοκληρωμένη διαχείριση των υδάτινων πόρων, να προληφθεί, ελεγχθεί και μειωθεί η ρύπανση που επηρεάζει την περιοχή των Πρεσπών, να προστατευθούν οι εδαφικοί πόροι από τη διάβρωση και την υποβάθμιση και να προστατευθεί, να διατηρηθεί και να προωθηθεί η βιώσιμη διαχείριση της βιοποικιλότητας της περιοχής, πάντα στα πλαίσια και με βάση την εδαφική ακεραιότητα, το κοινό όφελος και την καλή πίστη.

Γ. Παπανδρέου: Τόπος πραγματικής ειρήνης και πράσινης ανάπτυξης οι Πρέσπες

Γ. Παπανδρέου: Τόπος πραγματικής ειρήνης και πράσινης ανάπτυξης οι Πρέσπες

Επίσης υπογραμμίζεται και η ένθερμη στήριξή τους σε μια συμφωνία στη διάσκεψη κορυφής του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή στην Κοπεγχάγη. Τα κύρια σημεία της κοινής δήλωσης των τριών πρωθυπουργών θα κοινοποιηθούν στο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον αρμόδιο για θέματα περιβάλλοντος επίτροπο της ΕΕ και τον πρωθυπουργό της Δανίας, όπου θα φιλοξενηθεί η διάσκεψη κορυφής του ΟΗΕ τον Δεκέμβριο.

Σε δηλώσεις του αμέσως μετά ο κ. Παπανδρέου τόνισε μεταξύ άλλων: «Περάσαμε το μήνυμα στα Βαλκάνια και την ΕΕ ότι αυτή η οικονομική κρίση μπορεί να αντιμετωπισθεί αν αλλάξουμε μοντέλο ανάπτυξης και πάμε στην Πράσινη Ανάπτυξη».

Πρόσθεσε πως η Ελλάδα θέλει και παίρνει πρωτοβουλία, ώστε το 2014 να είναι χρονοδιάγραμμα - ορόσημο για την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά τις συνομιλίες με τον κ. Μπερίσα, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι συζητήθηκαν οικονομικές σχέσεις, θέματα μειονότητας και μεταναστών, ενώ συμφωνήθηκε η τακτικότερη επαφή των δύο χωρών και ενδεχόμενη ανταλλαγή επισκέψεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή