Ν.Δ.: Προεκλογική αυλαία με πυρά εκατέρωθεν

Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου 2009 21:11
UPD:28/11/2009 12:11
A- A A+

Σε συγκρουσιακό κλίμα έπεσε η αυλαία της προεκλογικής εκστρατείας για την ηγεσία της ΝΔ, εν όψει των εκλογών της Κυριακής. Οι δύο βασικοί υποψήφιοι εξαπέλυσαν εκατέρωθεν πυρά κατά τις κεντρικές τους συγκεντρώσεις στην Αθήνα. Η κ. Ντόρα Μπακογιάννη χαρακτήρισε συνταγή αποτυχίας την πολιτική πρόταση του κ. Αντώνη Σαμαρά, επαναλαμβάνοντας για πολλοστή φορά πως δεν κατέθεσε ποτέ την κομματική της ταυτότητα και θυμίζοντας τη διαδρομή του συνυποψηφίου της.

Από την πλευρά του ο κ. Σαμαράς, σε πιο υψηλούς τόνους, μίλησε για τζάκια, επισημαίνοντας και πάλι τις ευθύνες που υπάρχουν για την ήττα στις εκλογές.

Και οι δύο κάλεσαν τους οπαδούς της ΝΔ να προσέλθουν στις κάλπες.

Πιο αναλυτικά, από την Πλατεία Κοτζιά, η κ. Ντόρα Μπακογιάννη επέμεινε και πάλι στην προσωπική της διαδρομή στο κόμμα, τονίζοντας πως πάντα ήταν στην πρώτη γραμμή, ενώ αναφερόμενη στην πολιτική της πρόταση, μίλησε για ένα κόμμα «μεγάλο, πολυσυλλεκτικό, δυνατό και ανοιχτό στα νέα ρεύματα σκέψης και στις ανάγκες της κοινωνίας ... με σύγχρονες ιδέες, μακριά από συνθήματα και κορώνες που μυρίζουν ναφθαλίνη».

«Η Νέα Δημοκρατία που ονειρεύομαι θα διευρύνει την επιρροή της και προς το κέντρο και προς τα δεξιά» υπογράμμισε.

Προειδοποιώντας για τον κίνδυνο περιχαράκωσης σε περίπτωση εκλογής του κ. Σαμαρά, σημείωσε πως «η μόνη ελπίδα του ΠΑΣΟΚ είναι η Νέα Δημοκρατία να μπει σε εσωστρέφεια και να μην ασκεί ισχυρή αντιπολίτευση».

Συνεχίζοντας εξαπέλυσε δριμεία επίθεση εφ' όλης της ύλης κατά του κυβερνώντος κόμματος.

Απαντώντας στις αναφορές του κ. Σαμαράς για μηχανισμούς, επανέλαβε ότι «μηχανισμός δεν είναι οι νεοδημοκράτες, μηχανισμός δεν είναι τα στελέχη μας» και στη συνέχεια επιτέθηκε σε μερίδα ΜΜΕ: «Μηχανισμός είναι τα Μέσα ενημέρωσης, και ειδικά τα Μέσα που στηρίζουν ΠΑΣΟΚ και που πολεμούν την παράταξή μας εδώ και χρόνια. Αυτά τα μέσα δίνουν σήμερα τα ρέστα τους εναντίον μου».

Αφήνοντας σαφέστες αιχμές για τη διαδρομή του κ. Σαμαρά η κ, Μπακογιάννη μίλησε για κάπιους που «ζητούν να ξεχάσουμε όλα όσα έγιναν και όσα συμβαίνουν. Να ξεχάσουμε τις ζωές μας, τα όνειρά μας, τις προσδοκίες μας. Ποιοι στήριξαν τη Νέα Δημοκρατία και ποιοι βρέθηκαν απέναντί της. Ποιοι μπήκαν μπροστά στις μάχες και ποιοι καιροφυλακτούσαν στα μετόπισθεν».

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε πως «οσοι ζημίωσαν, όσοι πλήγωσαν την παράταξη, με εμένα στην ηγεσία, δεν έχουν θέση στη Νέα Δημοκρατία του αύριο». «Ας ψηφίσουν άλλον αρχηγό» συμπλήρωσε με νόημα.

Από την πλευρά του ο κ. Aντώνης Σαμαράς μιλώντας στο Ζάππειο, επανέλαβε πως «η βάση διέλυσε τους μηχανισμούς», ενώ μίλησε και για επιθέσεις κάτω από τη ζώνη.

Επαναλαμβάνοντας τα βασικά σημεία της πολιτικής του πρότασης, έδωσε και πάλι έμφαση στην ιδεολογία του κόμματος: «Δεν θα κρύβουμε πια τις ιδέες μας, υψώνουμε την Ελπίδα του αύριο, με σημαία την ιδεολογία της Νέας Δημοκρατίας».

Παράλληλα, όχι μόνο απέκρουσε τις επικρίσεις της αντίπαλης πλευράς, αλλά πέρασε και στην αντεπίθεση: «Κάποιοι μας απάντησαν ότι δεν πρέπει να μιλάμε για τις ιδέες μας, γιατί... "περιχαρακώνουμε", λένε, το κόμμα μας. Και διώχνουμε από κοντά μας τους γνωστούς "ταλαντευόμενους" ή και απογοητευμένους ψηφοφόρους των άλλων κομμάτων. Τη φτιάχνουμε αντικρούοντας τις απόψεις άλλων κομμάτων, όχι προσπαθώντας να μιμηθούμε τις θέσεις τους».

Ανέφερε μάλιστα πως επιθυμεί την επέκταση της επιρροής και στο χώρο της Κεντροαριστεράς «αλλά δεν προσπαθούμε να μετακινηθούμε στο χώρο της Κεντροαριστεράς,επειδή ορισμένοι θέλουν να πιστεύουν ότι το δικό μας Κόμμα είναι, δήθεν, "φθαρμένο προϊον"».

Στη συνέχεια κάλεσε τους ψηφοφόρους να προσέλθουν στις κάλπες «για να φτιάξουμε, μαζί, το μεγάλο Το ΠΟΛΥ Μεγάλο Κόμμα της Κεντροδεξιάς ... ένα κόμμα που, όπως και να σε λένε, ακόμα κι αν έχεις την πιο ταπεινή καταγωγή να μπορείς να σταδιοδρομήσεις μόνο με την αξία σου ... όπου δεν θα διακρίνονται μόνο τα "τζάκια"».

Συνεχίζοντας έκανε λόγο για μηχανισμούς και τα «κλειστά συστήματα» που, όπως ανέφερε, δίνουν τα ρέστα τους για να ανακόψουν τη δυναμική μας.

Απαντώντας στις αναφορές της κ. Μπακογιάννη για το «σύστημα ΠΑΣΟΚ», εξαπέλυσε νέες βολές: «το σύστημα ΠΑΣΟΚ προτιμά να βγει εκείνος ο υποψήφιος στη Νέα Δημοκρατία που έχει μικρότερη απήχηση στην κοινωνία. Αυτός δεν είμαι εγώ...εκείνος ... με τον οποίο συμφωνεί περισσότερο στα εθνικά ζητήματα και στα θέματα οικονομικής πολιτικής. Αυτός δεν είμαι εγώ...εκείνος που έχει τις μεγαλύτερες ευθύνες για την ήττα του κόμματος στις πρόσφατες εκλογές, ώστε να συνεχιστούν τα ίδια σφάλματα, αυτός ο υποψήφιος δεν είμαι εγώ, εκείνος που θα συνεχίσει τη διαρροή ψηφοφόρων από τη βάση μας που θα συνεχίσει να κυνηγά πρώτα τους "ταλαντευόμενους"».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή