Διπλό μήνυμα Δ. Δρούτσα σε ΠΓΔΜ - Τουρκία

Κυριακή, 29 Νοεμβρίου 2009 16:00
UPD:16:02
A- A A+

«Προϋπόθεση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ είναι η προηγούμενη επίλυση του ζητήματος της ονομασίας», επαναλαμβάνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας.

Ο δημοσιογράφος που επιμηλήθηκε τη συνέντευξεη αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «η γοητεία της βιεννέζικης προφοράς του Έλληνα αναπληρωτή υπουργού στα γερμανικά έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την σκληρότητα των δηλώσεών του».

Διαπιστώνει βελτίωση της ατμόσφαιρας στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, μετά την συνάντηση που είχε ο Γιώργος Παπανδρέου με τον σκοπιανό ομόλογό του Νίκολα Γκρούεφσκι, για την οποία ο κ. Δρούτσας επισημαίνει: «Αποτελεί σημαντικό βήμα το γεγονός ότι διεξάγονται και πάλι τώρα τέτοιες επαφές μετά από χρόνια, στη διάρκεια των οποίων αποφεύγονταν οι επίσημες συναντήσεις».

Σε ό,τι αφορά την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ο Δημήτρης Δρούτσας επαναλαμβάνει την ελληνική θέση: «Στηρίζουμε την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε., ωστόσο, ως υποψήφια προς ένταξη χώρα, η Τουρκία έχει υποχρεώσεις έναντι της Ε.Ε. και των κρατών- μελών της Ένωσης».

«Στις υποχρεώσεις αυτές περιλαμβάνεται και η υποχρέωση να διατηρεί καλές σχέσεις με τους γείτονές της. Αυτό σημαίνει και την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της ¶γκυρας, επομένως την διεύρυνση της Τελωνειακής Ένωσης με όλα τα κράτη - μέλη της Ε.Ε., άρα και με την Κυριακή Δημοκρατία», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να δεχτεί κυπριακά πλοία και αεροπλάνα στα λιμάνια και στα αεροδρόμιά της», επεσήμανε.

«Θέλουμε να ακολουθήσουμε μία δυναμική εξωτερική πολιτική και θα το κάνουμε. Μία εξωτερική πολιτική, η οποία θα χαρακτηρίζεται από πρωτοβουλίες που πρόκειται να λάβουμε. Δεν σκοπεύουμε μόνο να αντιδρούμε», πρόσθεσε ο κ. Δρούτσας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή