Θάνατος 55χρονου από νέα γρίπη

Αύξηση 85% των θυμάτων του Η1Ν1 στην Ευρώπη
Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου 2009 13:36
UPD:14:06
A- A A+

Το θάνατο 55χρονου άνδρα -επιβεβαιωμένο κρούσμα της γρίπης Α(Η1Ν1), με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό (Σακχαρώδη Διαβήτη, Χρόνια Αναπνευστική Ανεπάρκεια, και παχύσαρκος)- ο οποίος νοσηλευόταν διασωληνωμένος σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ανακοίνωσε το ΕΚΕΠΥ.

Ο ασθενής απεβίωσε σήμερα.

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που ανακοινώθηκε την Παρασκευή από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο αριθμός των θυμάτων της νέας γρίπης έκανε θεαματικό άλμα στην Ευρώπη, παρουσιάζοντας αύξηση 85% μέσα σε μια εβδομάδα (τουλάχιστον 650 νεκροί).

Μετάλλαξη του ιού στην Ιταλία

Την ίδια ώρα, στην Ιταλία διαπιστώθηκε μετάλλαξη του ιού H1N1, όμοια με αυτή που καταγράφηκε στις 20 Νοεμβρίου στη Νορβηγία.

«Το Ανώτερο Ινστιτούτο Υγείας εξέτασε περίπου εκατό στελέχη (του ιού) που εντοπίστηκαν τους τελευταίους μήνες σε ασθενείς σε διάφορες ιταλικές περιφέρειες και η μετάλλαξη ξαναβρέθηκε ως τώρα σε ένα μόνον ασθενή, ο οποίος πάσχει από σοβαρή πνευμονία», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ιταλικού υπουργείου Υγείας, ενώ διευκρινίζεται πως «ουδείς από τους άλλους ασθενείς που εξετάστηκαν, εμφανίζει αυτή τη μετάλλαξη».

«Τα ιταλικά δεδομένα επιβεβαιώνουν συνεπώς ότι η εν λόγω μετάλλαξη δεν φαίνεται προς το παρόν να κυριαρχεί στα σοβαρά ή θανατηφόρα κρούσματα. Εξάλλου αυτή η μετάλλαξη εμφανίζει σποραδικό χαρακήτρα και δεν φαίνεται αυτή τη στιγμή ότι βρίσκεται σε φάση εξάπλωσης», αναφέρεται ακόμη στην ανακοίνωση και επισημαίνεται:

«Μια τέτοια μετάλλαξη δεν επηρεάζει ούτε την αποτελεσματικότητα του εμβολίου ούτε την αποτελεσματικότητα της θεραπείας με αντιιικά φάρμακα", αναφέρεται ακόμη στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA, ο υφυπουργός Υγείας Φερούτσο Φάτσιο διευκρίνισε σήμερα στο Τορίνο πως ο μεταλλαγμένος ιός βρέθηκε σε έναν ασθενή στη Μόντσα (κοντά στο Μιλάνο, βόρεια Ιταλία) πριν από τρεις-τέσσερις μήνες. Ο ασθενής υπέστη βαριά πνευμονία, από την οποία ανέρρωσε.

Όπως προειδοποίησε ο Ιταλός υφυπουργός, μόνον ο εμβολιασμός προστατεύει από τον ιό, ο οποίος καθίσταται περισσότερο επικίνδυνος από ενδεχόμενες μεταλλάξεις.

Δύο άλλα κρούσματα μετάλλαξης του ιού της γρίπης Η1Ν1, όμοια με αυτά που σημειώθηκαν στη Νορβηγία, εντοπίστηκαν την Παρασκευή στη Γαλλία.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή