Ανέλαβε καθήκοντα ο νέος διευθυντής της ΙΑΕΑ

Τρίτη, 01 Δεκεμβρίου 2009 13:24
A- A A+

Τα καθήκοντα του Γενικού Διευθυντή της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας(IAEA) ανέλαβε επισήμως στη Βιέννη ο Ιάπωνας διπλωμάτης Γιουκίγια Αμάνο, στη θέση του Αιγύπτιου Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέι, που αποχώρησε χθες έπειτα από 12 χρόνια στην κορυφή της υπηρεσίας.

«Είναι η πρώτη ημέρα μου στη θέση του Γενικού Διευθυντή της IAEA και όπως μπορείτε να το διαπιστώσετε, βρέχει», δήλωσε ο 62χρονος Αμάνο στους δημοσιογράφους κατά την άφιξή του στην έδρα της υπηρεσίας.

«Έχουμε ένα μεγάλο αριθμό δύσκολων θεμάτων και προκλήσεων, αλλά θα προσπαθήσω να κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ», δήλωσε ο Ιάπωνας διπλωμάτης Γιουκίγια Αμάνο.

«Έχουμε ένα μεγάλο αριθμό δύσκολων θεμάτων και προκλήσεων, αλλά θα προσπαθήσω να κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ", πρόσθεσε.

«Θα επιθυμούσα να ασχοληθώ με τα παγκόσμια θέματα και αυτό περιλαμβάνει τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων, την αύξηση της πυρηνικής ασφάλειας, να βρούμε μια απάντηση στις ενεργειακές ανάγκες, να προσφέρουμε μια καλή ιατρική ασφάλεια και να διαχειριστούμε καλά τους υδάτινους πόρους, μεταξύ άλλων», δήλωσε ο Αμάνο.

«Προσπαθώ να ασκήσω τα καθήκοντά μου του Γενικού Διευθυντή με αμεροληψία, αξιοπιστία και επαγγελματισμό. Και θα επιθυμούσα να έχω την υποστήριξή σας», υπογράμμισε.

Ο Γιουκίγια Αμάνο ήταν πρεσβευτής της Ιαπωνίας στην IAEA από τον Αύγουστο του 2005 ως την εκλογή του στη θέση του Γενικού Διευθυντή τον περασμένο Ιούλιο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή